Onze favoriete LGBTQIA+ personages in series

Rondje redactie
Pixel Vault op 4 juni 2021
Onze favoriete LGBTQIA+ personages in series

Vier Pride met ons!

Juni is niet alleen de maand dat de zon doorbreekt en de zomer van start gaat, maar ook de maand van Pride. In deze maand vieren we (en vechten we voor) de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap en hoewel we het dit jaar niet voluit kunnen vieren, laten we het bij Pixel Vault niet zomaar aan ons voorbij gaan. Om deze reden publiceren we deze maand een aantal keer een ‘Rondje redactie’ met Pride in gedachten. Hier als eerste: Onze favoriete LGBTQIA+ personages in series.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Bouke | Victor Salazar - Love Victor

Victor is het hoofdpersonage van de serie Love Victor, het vervolg op de film Love Simon. De serie volgt dezelfde verhaallijn als de film, namelijk een scholier die worstelt met zijn seksualiteit en uit de kast wil komen. Simon, het hoofdpersonage van de film, heeft het hierin redelijk makkelijk. Hij komt uit een welvarende familie en zijn ouders en vrienden zijn progressief en geven veel om hem. Zijn coming-out levert dus amper problemen op. Maar wat als je dit alles niet hebt?

Hoewel het in deze tijd gelukkig voor vele jongeren makkelijk is om uit de kast te komen, is er voor vele jongeren nog altijd een gevaar dat ze alles verliezen. Met deze angsten worstelt Victor ook. Hij komt uit een conservatieve katholieke familie en is recent op een nieuwe school gekomen. Dit maakt Victor zo’n sterk personage. Zijn verhaal is niet het droomverhaal dat zoveel media vertellen over coming-outs. Zijn personage is daarom zo belangrijk voor zoveel jongeren in zijn positie. Ik kan dan ook niet wachten op het vervolg van zijn verhaal in seizoen twee, dat op 11 juni op Hulu verschijnt.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Bianca | Casey Gardner - Atypical

Casey Gardner is in de serie Atypical het zusje van het hoofdpersonage, Sam Gardner. Casey is een echte powervrouw en ik was vanaf begin van de serie al fan van haar. Ze laat niemand over zich heen lopen en staat enorm sterk in haar schoenen. Ook doet zij enorm haar best om haar broer te beschermen. 

Wanneer zij van school wisselt, komt er een soort enemies-to-lovers-verhaallijn. Izzie is namelijk een meisje bij haar in het atletiekteam die ze niet kan uitstaan, maar uiteindelijk worden ze beste vriendinnen. Dit maakt het vriendje van Casey nogal onzeker. Dit blijkt terecht: Izzie geeft toe dat ze gevoelens heeft voor Casey. Nadat Casey haar een tijd wegduwt uit angst, trekken ze weer naar elkaar toe en uiteindelijk biecht Casey ook haar gevoelens op.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Tom | Raymond Holt - Brooklyn Nine-Nine

[image_with_animation image_url=”36569″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Een homoseksuele, zwarte politiekapitein in hartje New York: het klinkt als een punchline op zichzelf, maar voor Brooklyn Nine-Nine is het meer dan dat. Captain Raymond Holt is een stoïcijnse man van gezag, die zichzelf eervol omhoog heeft geknokt gedurende zijn loopbaan. In de langlopende politie-sitcom biedt Holts statige verschijning nog steeds genoeg mogelijkheden voor snel grappenwerk, maar zijn rol ontstijgt uitgekauwde homograppen en stereotypes.

Holts seksualiteit vormt eigenlijk maar zelden de kern van de humor. Wie een paar flarden Brooklyn Nine-Nine ziet, zal de kapitein ook niet herkennen als ‘de homo’ van het stel. Holt is voortdurend zijn ontzagwekkende zelf, en dát maakt tal van de situaties komisch. Wat mij betreft zijn sitcoms beter af nu ze de “haha, kijk dan, hij is homo en dat is grappig”-fase voorbij zijn. Karakters als Raymond Holt — en zijn ontzettend lieve, maar minstens net zo stoïcijnse echtgenoot, Kevin — zijn daar de trotse voorbeelden van. 

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Maxime | Yasha Nydoorin - Critical Role

[image_with_animation image_url=”36568″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
Fanart door Wombywoo op Tumblr.

Op het eerste gezicht lijkt Yasha minstens zo stoïcijns als Captain Holt. Haar beste vriend Mollymauk zegt bij haar introductie grappend: “She’s the charm.” Deze Barbarian heeft echter meer liefde in zich dan aanvankelijk doorschijnt. Nadat haar vrouw vermoord was door de clan waar ze eerst deel van uitmaakte, is ze op een raging rampage of revenge gegaan waar ze zich nu weinig van herinnert. Uiteindelijk heeft ze een familie gevonden in de Mighty Nein, en heeft ze zelfs een nieuwe liefde ontmoet. Ondertussen laat ze met regelmaat zien dat ze zich niet zomaar laat ondermijnen en daarbij krijgt ze hulp van de stormgod Kord, aan wie ze haar loyaliteit heeft gezworen.

Een serie als Critical Role biedt gelukkig genoeg tijd en ruimte voor het uitdiepen van personages en onderlinge relaties. Ondanks het feit dat actrice Ashley Johnson bij een groot deel van de afleveringen niet aanwezig kon zijn door opnames voor een andere serie, heeft Yasha dus alsnog veel groei doorgemaakt. Met nog één aflevering te gaan is het verhaal van The Mighty Nein bijna afgelopen, maar Yasha en haar found family zal ik niet gauw vergeten.

Een kleine shout-out naar tuinier Jamie uit The Haunting of Bly Manor is voor mij ook op z’n plek – haar personage voegde veel aan de korte serie toe en gaf het verhaal nét dat beetje extra waarvan je van tevoren niet wist dat je het nodig had.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Jermaine | Ellen Morgan - Ellen

Ik ga even way back naar 1997, waar de meesten van jullie nog niet eens bezig waren met tv kijken. Ellen DeGeneres is tegenwoordig bekend als talkshowhost van haar eigen programma, maar het begon allemaal in de tv-serie Ellen. Ellen Morgan is eigenaresse van een boekenzaak en probeert haar zaakjes op orde te krijgen. Haar gekke vrienden en de klanten zorgen er echter voor dat er het nodige misgaat. De zogeheten ‘The Puppy Episode’ uit seizoen vier zorgde echter voor veel controverse in de VS. Hierin kwam het personage Ellen openlijk uit de kast. Iets wat DeGeneres rond diezelfde tijd ook in haar echte leven deed.

In 1997 was het misschien wel een van de meest besproken momenten op tv, want zo’n 42 miljoen kijkers vonden dit niet kunnen en ook de adverteerders gingen moeilijk doen. Vanaf die dag werd er voordat de aflevering begon een waarschuwing getoond. Dit liet duidelijk zien waarom de LGBT-gemeenschap het destijds zo moeilijk had. Gelukkig is er ondertussen flink wat veranderd en heeft Ellen de weg vrij gemaakt voor heel wat leeftijdsgenoten, jongeren en mensen die uiteindelijk de kracht vonden om zich uit te spreken. Ellen werd twintig jaar later beloond door oud-president Obama voor haar moed en voorbeeldfunctie.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Heb jij zelf nog LGBTQIA+ personages waar je geen genoeg van krijgt, laat het ons dan vooral weten in de comments. Fijne Pride!

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel