PVRIS – Use Me

Luistertip
Maxime Buitenhuis op 15 oktober 2020
PVRIS – Use Me

Ijzersterke plaat die dansbaar én fragiel is

De Amerikaanse band PVRIS (spreek uit: Paris) is veelzijdig. Dat hebben ze bewezen over de spanne van ondertussen drie albums, die allemaal andere nuances en stijlelementen hebben. Debuutalbum White Noise (2014) mengt strakke alternatieve rock met krachtige vocals; All We Know of Heaven, All We Need of Hell (2017) laat een andere kant zien met wat volwassenere teksten en een breed scala aan nieuwe instrumenten. Met Use Me laat PVRIS horen dat het een band is die alles aankan en met de tijd meegaat in een mix van pop en alternatief.

Een aantal nummers van Use Me is vorig jaar gereleased op de digitale EP Hallucinations. Eigenlijk zou het volle album in mei uitkomen, maar het werd uitgesteld naar juli en uiteindelijk naar augustus. Maar uitstel is geen afstel en in het geval van PVRIS betekende dit dat ze het iets rustiger aan konden doen. Use Me was praktisch klaar, maar een paar maanden extra zorgt natuurlijk voor meer tijd en ruimte voor reflectie.

Euforie en hallucinaties

De band liet eerder dit jaar weten dat zangeres Lynn Gunn eigenlijk vanaf het eerste album de creatieve drijfveer en hoofdinstrumentalist was. In een interview met Kerrang! gaat ze daar verder op in, waarbij ze mede-bandlid Brian Macdonald, ex-bandlid Alex Babinski en hoofdproducent JT Daly zeker geen stof laat happen; ze spreekt vol lof over de samenwerkingen.

De muziek die Gunn schrijft voor PVRIS is altijd al gedreven geweest door mentale problemen, het bovennatuurlijke en occulte en het verloop van relaties. Use Me is daarop geen uitzondering. Voor de titelsong werd de zangeres geïnspireerd door de dramaserie Euphoria, die vorig jaar op HBO te zien was.

Muzikaal gezien klinkt het nieuwe album een stuk dansbaarder dan de vorige twee, en tegelijkertijd ook vrijer. Het geeft de plaat een soort eigen identiteit, een eigen plaats in PVRIS’ oeuvre. Use Me is een album dat je 40 minuten aan vooral nummers met een lekkere beat biedt. Als je bereid bent iets verder te kijken dan alleen de muziek, kun je in de teksten nog interessante details en verwijzingen vinden.

[image_with_animation image_url=”32503″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Welke nummers kun je echt niet overslaan?

Eén van de meest uitnodigende nummers van het album is zonder twijfel Hallucinations. Daarnaast zijn Stay Gold, Old Wounds, Wish You Well en January Rain opvallende verschijningen. Die laatste was overigens een laatkomer, die op het einde van het albumproces nog op de valreep is opgenomen en geproduceerd. Als je meer zin hebt in een rustiger, gevoeliger nummer kun je Loveless niet laten liggen. Titelsong Use Me bevat een gastoptreden van hiphop-artiest 070 Shake, en op de fysieke uitvoering staat je een speciale versie te wachten met een extra couplet.

Je kunt Use Me in verschillende formats bestellen op de site van PVRIS, of bij je favoriete platenzaak.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel