Maya Hawke – Blush

Luistertip
Maxime Buitenhuis op 16 september 2020
Maya Hawke – Blush

Een heerlijk kijkje in het hart van een poëet

Je kent Maya Hawke misschien als Robin uit Stranger Things. Wellicht ken je haar alleen als de dochter van Uma Thurman en Ethan Hawke. In ieder geval is ze op haar eigen manier een ster aan het worden, zowel als actrice, model en zangeres. Dat laatste blijkt uit haar debuutalbum Blush, dat afgelopen augustus is uitgebracht.

In 2019 lichtte Hawke al een tipje van de sluier op door twee nummers aan de wereld te laten horen. Langzaamaan druppelden er meer singles bij, totdat daar dan uiteindelijk een charmante plaat met singer-songwriter-meesterwerkjes stond.

Poëtisch met een randje

Regelmatig wordt aan singer-songwriters gevraagd wat er eerst kwam, de muziek of de tekst. In het geval van Maya Hawke is dat altijd de tekst: ze zet de nummers namelijk eerst op papier als gedichten. Pas daarna komt de muziek. In een interview met Vanity Fair vertelt Hawke dat ze zware dyslexie heeft en dus altijd een gecompliceerde relatie gehad heeft met taal – en met bladmuziek. Met dat laatste helpt muzikant Jesse Harris haar. Hawke stuurt haar gedichten op naar Harris, die er vervolgens een melodie onder zet. De unieke samenwerking werpt zijn vruchten af, want de muziek en de tekst gaan prachtig samen. De productie werd ook geleid door Harris, die de verschillende muzikale elementen goed heeft gebalanceerd. Niet alles is gepolijst, maar dat hoort bij de stijl die Hawke voor zichzelf gevonden heeft. 

Er zit een volgorde in de nummers, maar dat is niet de volgorde waarop het album afspeelt. De zangeres licht in een interview met Nicole Almeida van Atwood Magazine toe dat dat komt doordat ze de muzikale samenhang op de plaat voorrang heeft gegeven. Uiteindelijk hebben sommige nummers daardoor een andere betekenis gekregen voor Hawke, maar toch blijven ze goed bij elkaar passen. Thema’s als prille liefde, zelfreflectie en opgroeien hebben de overhand, maar worden hier dusdanig subtiel en volwassen gepresenteerd dat het heerlijk wegluistert. In de video’s komt de speelse en minder serieuze kant van Hawke naar voren, en ook dat is leuk om te zien.

[image_with_animation image_url=”32092″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

It’s dangerous and short

Covertly calls for

An encore

The attention of strangers

As long as loving lasts

You don’t want to

Here forever

Everybody loves a lover

– Maya Hawke – Menace

Welke nummers kun je echt niet overslaan?

Blush vloeit voort als een beek, met bochtjes en keien en een vis hier en daar. Hawke’s aparte stem leidt je daar doorheen. Daarbij zijn nummers als So Long, Coverage, Hold the Sun en Menace onmisbaar. Animal Enough en River Like You geven het album een klein beetje pit en laten de grove randjes zien. Met het kleine, breekbare gedicht Mirth wordt het album op gepaste wijze afgesloten.

Al met al voelt het album als een intiem en sfeerrijk kijkje in iemands leven. Het is een speciale collectie van nummers die je, zowel los van elkaar als bij elkaar, achterlaat met een content gevoel.

Je kunt Blush bestellen op de site van Maya Hawke, of bij je favoriete platenzaak.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel