The Rise of Kyoshi geeft Avatar een nieuwe dimensie

Leestip
Maxime Buitenhuis op 18 augustus 2020
The Rise of Kyoshi geeft Avatar een nieuwe dimensie

Lore, actie én een sterk verhaal

Water, aarde, vuur, lucht… Als je vroeger Avatar gekeken hebt, is de kans aanwezig dat je de hele intro nog kent. Met de recente opleving van de serie, waarvoor we met name Netflix kunnen bedanken, is de interesse van menig oude én nieuwe fan gepiekt. Gelukkig houdt Avatar niet op na de geanimeerde series over Avatars Aang en Korra, en kunnen we verder genieten van onder andere stripboeken, merchandise en leesboeken.

In die laatste categorie valt het vorig jaar uitgekomen The Rise of Kyoshi, het eerste deel van een duologie die door de Amerikaanse auteur F.C. Yee is geschreven. Je kent Avatar Kyoshi misschien nog uit de series: zij is een van de vorige incarnaties van Aang en Korra die hen soms advies geeft. Tijdens haar leven heeft zij veel gedaan om de balans van de wereld te behouden, maar in The Rise of Kyoshi leer je haar eerst kennen als dienstmeisje.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Bescheiden begin

Na de vroegtijdige dood van Avatar Kuruk blijkt het een enorme klus om zijn reïncarnatie te vinden. Volgens de cyclus moet de nieuwe Avatar afkomstig zijn uit het Aarderijk, maar na jaren zoeken weten de wijsgeren en geestelijken zich geen raad meer. Dan dient zich een talentvolle jongeman aan: Yun. Hij móet het wel zijn.  Avatar Yun krijgt een paleis met dienaren en leermeesters uit alle hoeken van de wereld. Toch klopt het beeld niet helemaal.

Een van de dienstmeisjes blijkt ook goed overweg te kunnen met aarde en meester Jianzhu begint te twijfelen aan Yun’s status als Avatar. Hij besluit een experiment uit te voeren om te kijken welke van de twee tieners de echte Avatar is, maar wanneer dat uit de hand loopt, slaat Kyoshi op de vlucht.

[image_with_animation image_url=”31643″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“But now she understood. True hatred was knife-edged and certain. A scale that begged for perfect balance. Her only responsibility in this life, as far as she was concerned, was to even the weight.”

– F.C. Yee

Balans

Kyoshi leert al snel dat de morele wereld niet zwart-wit is, maar eerder in grijstinten gehuld. Dat is erg mooi beschreven in het boek, dat met een vaart door het verhaal heen gaat en toch ruimte weet te bieden aan persoonlijke relaties en relativeringen. De auteur heeft een goede balans gevonden tussen actie en rust, maar ook tussen humor en verrassend donkere, grafisch beschreven gebeurtenissen. 

The Rise of Kyoshi brengt een uniek perspectief van een bekende wereld met zich mee en doet dat met nieuwe details en een fijne (diverse!) groep personages. Na de ietwat langzame opbouw komt het boek echt op gang en vertelt het een prachtig en spannend verhaal. De cliffhanger op het einde is enorm, maar gelukkig is het vervolg, The Shadow of Kyoshi, eind augustus in de boekwinkel te vinden.

Je kunt The Rise of Kyoshi bestellen bij ABC.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel