13 minuten

Leestip
Rebecca Nieuwenhuis op 17 juni 2020
13 minuten

Zwemmen of verzuipen

Het vierde seizoen van 13 Reasons Why is verschenen en het feit dat deze in de Netflix top 10 staat, bewijst dat we nog lang niet klaar zijn met tienerdrama. Nu heb je soms dat je wel zin hebt in drama, maar gewoon even geen zin hebt om tv te kijken. Kan natuurlijk. Mocht je ook wel eens met liefde een boek oppakken, kun je natuurlijk de boekvariant van de serie oppakken. De serie is namelijk gebaseerd op een boek. Heb je deze al gelezen, wil ik je adviseren om 13 minuten door Sarah Pinborough eens op te pakken.

Toevalligerwijs hebben beide het getal 13 als onderwerp en, net als in de welbekende Netflix-serie, draait dit boek ook om tieners, drama en de dood. Ondanks het zware onderwerp leest het boek ontzettend lekker weg. Het is daarmee een prima boek voor een avondje bankhangen.

Onder water dompelen

Het boek 13 minuten bevat verschillende vertelperspectieven van een groep tieners op de middelbare school. Zo leren we een populaire groep kennen, die bestaat uit Natascha, Hayley en Jenny. Maar daarnaast maken we ook kennis met de  stoïcijnse tiener Rebecca, die voormalig lid was van dit groepje.

Hun doodnormale tienerleventje komt op zijn kop te staan wanneer Natascha s’ nachts uit een rivier wordt gevist. Ze is al 13 minuten klinisch dood, maar doktoren weten haar leven te redden. Dit is het moment waarop alles wat ze kennen begint te wankelen. Ze is namelijk niet uit zichzelf in de rivier gesprongen. Maar de vraag is dan natuurlijk, wat is er die nacht dan wel gebeurd? Dat Natascha zelf niks meer van het incident kan herinneren helpt natuurlijk ook totaal niet mee en het mysterie begint.

Twist tot aan het einde

Tijdens de eerste paar hoofdstukken dacht ik dat ik met een doodnormaal tienerverhaal te maken had, als je de poging tot moord even achterwege laat. Tijdens het lezen blijkt echter dat niks is wat het lijkt en dat we onder andere te maken hebben met een onbetrouwbare verteller. De informatie buitelt over elkaar heen en je wordt ermee om de oren geslagen, waardoor je zelf niet meer weet wat boven en onder is.

Deze twists maken het verhaal spannend tot het einde. Telkens wanneer je denkt te weten wat er aan de hand is, gebeurt er wel weer iets anders dat je niet zag aankomen. Het feit dat je het perspectief van verschillende personen leest, en daarmee ook diens manier van denken terugziet, draagt enkel bij aan de compleetheid van dit verhaal.

Een lekker druilerig middagje

13 minuten heeft ruim 360 pagina’s, maar is desondanks op en top geschikt voor een lekker druilerig weekend. Je leest er namelijk vrij vlot doorheen en de opbouw van het verhaal, aangevuld met twists her en der, zorgen ervoor dat je het boek niet meer weg wilt leggen. Haal dus een blok chocola, een lekker wijntje of een fijne thee in huis en geniet van een spannende middag.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel