Maak kennis met anime in Great Pretender

Kijktip
Kevin Rombouts op 29 augustus 2020
Maak kennis met anime in Great Pretender

Tien stappen vooruit zonder dat je het doorhebt

Anime is voor veel nieuwkomers een lastig medium om in te stappen. Vaak wordt het geclassificeerd als simpele tekenfilms en lang was het alleen voor hardcore fans te bereiken. Streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime maken het steeds makkelijker om ook als leek te beginnen aan de Japanse kunstvorm. Een goed startpunt vinden kan echter lastig zijn met de tal van bizarre, bloederige en soms oversekste series. Gelukkig biedt Netflix nu in de vorm van Great Pretender een uitstekende serie om kennis te maken met de wereld van anime.

Wie bij het lezen van de naam van de serie denkt dat Queen nu ook een eigen anime heeft, moeten we helaas teleurstellen. Hoewel de serie de naam van Freddie Mercury’s hit uit 1987 en de muziek als aftiteling gebruikt, heeft het verder verdomd weinig te maken met het tumultueuze leven van de megaster. Dat maakt de serie echter niet minder interessant, want met Great Pretender heeft Studio WIT – de studio achter het bloederige Attack on Titan – een goed instappunt voor nieuwe anime-fans gemaakt.

Waar gaat het over?

In Great Pretender volgen we de Japanse oplichter Makoto Edamura, een jonge man die denkt dat hij het helemaal heeft gemaakt. Bij ongelukkig toeval kwam hij in de wereld van oplichting terecht, en nu lijkt er nu niets anders op te zitten dan het wereldje maar gewoon omarmen. Wanneer hij de Fransman Laurent Thierry probeert op te lichten, ontdekt Edamura dat hij nog niet zo geweldig is als dat hij zelf dacht. Laurent is namelijk uit hetzelfde hout gesneden en weet Edamura met een serie van listen en trucs uit Japan te lokken, om hem te gebruiken in een van zijn eigen oplichting plotten.

Gedurende de eerste veertien afleveringen van de serie volgen we Edamura, Laurent en hun kompanen tijdens een drietal scenario’s die het team over heel de wereld laat reizen, zonder dat plotlijnen in elkaar overlopen. Als gentleman thief neemt Laurent echter alleen doelen die corrupt zijn op de korrel om wat terug te doen voor de wereld om zich heen. Zo zien we hem zijn listen uitvoeren op een filmproducent / drugsbaron in Los Angeles, twee Arabische prinsen met een doorgestoken sportcompetitie en een kunsthandelaar die vooral zijn eigen collectie wilt uitbreiden.

Ok, maar waar gaat het nu echt over?

Iedere case in Great Pretender voelt als iets dat zo uit de Oceans-filmreeks had kunnen komen. Iedere list en iedere truc is tien stappen vooruit al uitgedacht. Aangezien we in veel gevallen de onwetende Edamura volgen, ontdek je vaak pas wat er gaande is wanneer Edamura het ook doorheeft. Dat wil niet zeggen dat Edamura niet zijn eigen mannetje kan staan, want ook zijn eigen trucs komen voor ons als kijken soms als een grote verrassing.

Hoewel Great Pretender een serie is die vooral op de lach speelt met hilarische scenario’s, wil het ook persoonlijke thema’s aansnijden. Vooral de persoonlijke verledens van Edamura en Laurent’s rechterhand Abigail spelen daarbij een belangrijke rol, met als centraal thema het omarmen van wie je zelf bent. Het leren accepteren van dat je ergens goed in bent, ondanks dat het misschien niet past bij je vastgeroeste zelfbeeld is iets wat vooral Edamura op de harde manier leert in Great Pretender.

[image_with_animation image_url=”31827″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Waarom wil ik dit zien en waar kan ik dit kijken?

Het fijne aan Great Pretender is dat het een ontzettend toegankelijke anime-serie is, maar toch voor iedereen vermakelijk kan zijn. Of je nu al duizenden anime-afleveringen hebt gezien, of pas voor het eerst om de hoek komt kijken: Great Pretender heeft voor ieder wat wils. De frisse animatiestijl, de toegankelijke personages en het vlotte verhaal maken tot een heerlijke serie die vooral lekker weg kijkt. De doelwitten mogen dan niet per se super origineel zijn, Studio WIT weet ze wel zo te draaien dat ze als enigszins geloofwaardig overkomen.

De eerste veertien afleveringen van Great Pretender zijn nu te bekijken op Netflix.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel