Da 5 Bloods

Da 5 Bloods

Een verborgen goudschat en een hoop herinneringen

Met de film “BlacKkKlansman” heeft regisseur Spike Lee twee jaar geleden flink wat losgemaakt. Deze film over de infiltratie van een zwarte politieagent bij de racistische Ku Klux Klan sluit af met beelden van de Unite the Right mars door Charlottesville in 2017. Met Da 5 Bloods geeft Spike Lee een vervolg aan zijn Hollywood film gecombineerd met sociaal activisme. 

Waar gaat het over?

Da 5 Bloods vertelt het verhaal van vier veteranen, de Bloods,  die na meer dan veertig jaar terugkeren naar Vietnam om hun gesneuvelde kameraad te repatriëren en tegelijkertijd een verbogen goudschat te vinden. De veteranen treffen elkaar in Ho Chi Minhstad. Dit is voor Paul,  een lid van de groep, een zware bevalling omdat hij zijn oorlogstrauma’s nog niet heeft weten te verwerken. Dit blijkt onder meer aan de aanvaringen van Paul met de lokale Vietnamese bevolking en de tekenen van post-traumatische stress.  Ook heeft Paul na de oorlog heeft hij meerdere tegenslagen gehad en als klap op de vuurpijl maken zijn mede Bloods hem belachelijk vanwege zijn steun aan president Donald Trump. 

[image_with_animation image_url=”31980″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Ok, maar waar gaat het nu echt over?

De rode draad in de film is de zoektocht naar de verstopte goudschat. De focus van de film ligt echter op de onenigheid die ontstaat wanneer gesproken wordt over de verdeling van die schat. Toen de schat tijdens de oorlog werd begraven was de vijfde Blood, Norman, het morele kompas en de leider van de Bloods. Zijn mening was dat het goud ten goede diende te komen aan het Afro-Amerikaanse doel  in Amerika. Terwijl de een aantal Bloods de schat eigenlijk wel voor zichzelf willen houden. Het stoffelijk overschot van Norman ligt nog steeds begraven bij de schat, dit maakt de zoektocht een beladen missie voor de veteranen.

[image_with_animation image_url=”31976″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“We fought in an immoral war that wasn’t ours, for rights we didn’t have.”

Waarom wil ik dit zien en waar kan ik dit kijken?

Met Da 5 Bloods zet Spike Lee een vermakelijke film neer die je ook echt aan het denken zet. Het verhaal over burgerrechten wordt vanuit meerdere standpunten toegelicht terwijl je gelijktijdig een geschiedenisles krijgt over de oorlog in Vietnam. Wanneer je geïnteresseerd bent in politiek, psychologie of oorlogsfilms, is Da 5 Bloods zeker aan te raden. De film is te bekijken op Netflix.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]