Deze albums uit 2021 mag je niet missen

Luistertip
Maxime Buitenhuis op 19 december 2021
Deze albums uit 2021 mag je niet missen

Het luisteren waard

Nadat veel artiesten – net als wij – een tijd thuis hebben doorgebracht, is een groot deel van hen de studio ingedoken om nieuw materiaal op te nemen. Dat heeft flink wat mooie platen opgebracht. Helaas waren er alleen weinig tours dit jaar, maar gelukkig is dat probleem (deels) op te lossen: live-albums zijn er genoeg. Hoe dan ook kun je thuis wel even vooruit met deze lijst, of je nu het liefst luistert op Spotify of op een platenspeler.

Dit is (vanzelfsprekend) een lijst die nooit af zal zijn. Daarom hebben we een aantal albums in de spotlight gezet, en de rest kun je vinden in onze Spotify-afspeellijst. Maar we horen ook graag van jou welke nieuwe muziek je het afgelopen jaar het meest aansprak. Misschien heb je, net zoals wij, wel wat nieuwe artiesten ontdekt die je nu al niet meer kunt missen. In ieder geval vind je onze favorieten hieronder.

Royal Blood - Typhoons

Rock / Alternatief

Voor een stevige beat, lekkere basgitaar en aanstekelijke vocals kun je altijd wel terecht bij Royal Blood. Dat is dit jaar niet anders: op het in april uitgebrachte Typhoons staan elf nummers waar je gewoonweg niet omheen kunt.

Het grotendeels zelf geproduceerde album klinkt gepolijster dan hun vorige twee en zoekt de diepgang op met extra melodieën (Oblivion), strakke overgangen (Mad Visions – Hold On) en invloeden vanuit genres als disco. Na een energieke 35 minuten biedt het laatste nummer All We Have Is Now een onverwachte, door piano begeleide afsluiter voor een album waarmee het Britse duo laat zien weer klaar te zijn om op het podium te staan.

Hoogtepunten: Oblivion, Limbo, Boilermaker, Mad Visions.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Lil Nas X - Montero

Pop / Rap / Hiphop

Montero Lamar Hill, beter bekend als Lil Nas X, verwierf met name bekendheid met het in 2018 uitgebrachte nummer Old Town Road en kwam dit jaar met zijn langverwachte debuutalbum. Het was het wachten waard, want op de plaat laat Lil Nas X zien dat hij van alle markten thuis is en dat hij als pop- en rap-performer flink wat in zijn mars heeft. Hij ging samenwerkingen aan met producenten als Ryan Tedder (Adele, OneRepublic) en Kanye West. Daarnaast horen we op het album verschillende gastoptredens van onder anderen Miley Cyrus, Elton John en Megan Thee Stallion. De combinaties van genres, producenten en Hills eigen veelzijdigheid leveren een eclectisch album op.

Op Montero zoekt de tweeëntwintigjarige Amerikaan zowel muzikaal als emotioneel gezien verschillende grenzen op en laat hij zich niet gek maken door wat anderen hem vertellen. Dat komt mooi naar voren in tracks als Thats What I Want, en bereikt een hoogtepunt in Sun Goes Down, een nummer waarin hij zijn jongere zelf toezingt. Als je dit jaar één debuutplaat niet mag missen, is het deze.

Hoogtepunten: Industry Baby, One of Me, Sun Goes Down, Life After Salem.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Zaz - Isa

Chanson / Singer-songwriter / Folkpop

Na in haar carrière vooral jazz en blues te hebben gezongen, houdt de Franse Zaz het klein op haar vijfde studioalbum Isa. Met nummers waarin Zaz’ stem vooral begeleid wordt door piano en gitaar krijg je dat échte singer-songwriter-gevoel. Het is bijna alsof je een huiskamerconcert meemaakt of in een intieme zaal als Bitterzoet een optreden bijwoont.

Voor Isa werkte de zangeres onder anderen samen met Nederlandse componist en producent Reyn Ouwehand, in wiens studio ze ook een aantal tracks heeft opgenomen. Een van de meest opvallende nummers van het album bevat een gastoptreden van Till Lindemann (Rammstein). Een gedurfde samenwerking, maar wel eentje die het prachtige Le Jardin des Larmes opbracht.

Hoogtepunten: De Couleurs Vives, Exister, Le Jardin des Larmes, Et le Reste

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Kayak - Out of this World

Progressieve Rock / Symfonische Rock

Out Of This World is het achttiende(!) studioalbum van de Hilversumse band, maar dat betekent zeker niet dat de muzikale rek eruit is. De band is een aantal keer van leden veranderd, met als enige constante oprichter Ton Scherpenzeel. Daardoor vinden ze zichzelf steeds net opnieuw uit zonder al te veel van het sinds 1976 belopen pad af te treden. De titeltrack functioneert als opener en zet meteen de toon voor de rest van het album: bombastisch en dramatisch, gelaagd, met hier en daar een ingetogen moment.

Echte verrassingen staan er niet op Out Of This World, maar muzikaal zit het stevig in elkaar. Kortere, catchy nummers als Mystery en Distance to Your Heart worden afgewisseld door rasechte progtracks Critical Mass en A Writer’s Tale. Het is de moeite waard om dit album in één sessie te luisteren: ogen dicht, hoofdtelefoon op en wegdromen bij deze prachtige klassieker-to-be. Als je Kayak overigens nog live wilt zien, dan is volgend jaar je laatste kans: hun afscheidstournee staat gepland voor voorjaar 2022.

Hoogtepunten: Out Of This World, Waiting, As the Crow Flies, Traitor’s Gate.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

CHVRCHES - Screen Violence

Synth-pop / Indietronica / New Wave

Voor het vierde studioalbum van het Schotse trio CHVRCHES was het genre horror de grote inspiratie. Dat is een opvallende keuze, zeker gezien de band gewoonlijk optimistische synth-pop maakt. Het levert een interessante mix op waarbij muziek en tekst elkaar soms tegenspreken en daardoor juist versterken, en waarbij de twee op de goede momenten hand in hand gaan.

Het door de band zelf geproduceerde Screen Violence biedt wellicht hun meest authentieke geluid tot nu toe, zeker na de licht tegenvallende voorganger. Dat komt mede dankzij de sterke emoties die in de muziek doorklinken en de opbouw van het album, die opbouwt naar de kern en daarna weer zorgvuldig afgebouwd wordt totdat het afgesloten wordt met het prachtige Better If You Don’t.

Hoogtepunten: How Not To Drown, Final Girl, Nightmares, Better If You Don’t.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Natuurlijk is er nog veel meer muziek uitgebracht dit jaar. Hieronder vind je nog een paar van onze aanraders. Van welke nieuwe muziek kon jij in 2021 geen genoeg krijgen? We horen het graag van je in de comments. Houd vooral onze afspeellijst in de gaten, misschien voegen we jouw aanraders wel toe!

[carousel script=”flickity” flickity_formatting=”default” desktop_cols_flickity=”3″ desktop_small_cols_flickity=”3″ tablet_cols_flickity=”2″ flickity_controls=”default” color=”default” flickity_overflow=”hidden” flickity_wrap_around=”wrap” pagination_alignment_flickity=”default” flickity_spacing=”10px” column_padding=”20px” flickity_element_spacing=”80px” column_color=”#370051″ border_radius=”10px” enable_column_border=”true”][item simple_slider_bg_image_position=”default” simple_slider_overlay_strength=”0.3″ id=”1640253415985-1″ tab_id=”1640253415985-9″ title=”Artikel”]

Scheurende gitaren en zachte ballads:

 • Architects – For Those That Wish to Exist
 • Måneskin – Teatro d’Ira Vol. I
 • Soen – Imperial
 • Biffy Clyro – The Myth of the Happily Ever After
 • While She Sleeps – Sleeps Society
 • Mastodon – Hushed and Grim
[/item][item simple_slider_bg_image_position=”default” simple_slider_overlay_strength=”0.3″ id=”1640253415997-10″ tab_id=”1640253415997-2″ title=”Artikel”]

Voor op de zondagochtend of tijdens een lange wandeling:

 • Curtis Harding – If Words Were Flowers
 • Barbara Pravi – On n’Enferme Pas les Oiseaux
 • Adele – 30
 • Field Music – Flat White Moon
 • Big Red Machine – How Long Do You Think It’s Gonna Last?
 • Floating Points, Pharaoh Sanders & London Symphony Orchestra – Promises
[/item][item simple_slider_bg_image_position=”default” simple_slider_overlay_strength=”0.3″ id=”1640253416007-6″ tab_id=”1640253416007-6″ title=”Artikel”]

Voor al je nostalgische levensbehoeften:

 • Abba – Voyage
 • Pink Floyd – Live at Knebworth 1990
 • Taylor Swift – Red (Taylor’s Version)
 • Crowded House – Dreamers Are Waiting
 • Diana Ross – Thank You
[/item][item simple_slider_bg_image_position=”default” simple_slider_overlay_strength=”0.3″ title=”Artikel” id=”1640253416012-1″ tab_id=”1640253416012-1″]

Gewoon lekkere muziek:

 • Gaspard Augé – Escapades
 • Django Django – Glowing in the Dark
 • Olivia Rodrigo – Sour
 • Silk Sonic – An Evening with Silk Sonic
 • Snail Mail – Valentine
 • Laura Mvula – Pink Noise
[/item][item simple_slider_bg_image_position=”default” simple_slider_overlay_strength=”0.3″ title=”Artikel” id=”1640253416021-6″ tab_id=”1640253416021-4″]

Muziek die niet zomaar in een hokje te stoppen is:

 • Steven Wilson – The Future Bites
 • Babs – Ruimtevrees EP
 • Manchester Orchestra – The Million Masks of God
 • Halsey – If I Can’t Have Love, I Want Power
 • Japanese Breakfast – Jubilee
[/item][/carousel][divider line_type=”No Line” custom_height=”30″ custom_height_tablet=”20″ custom_height_phone=”10″]

Deel dit artikel