De beste anime over eten

Tips
Rebecca Nieuwenhuis op 10 november 2020
De beste anime over eten

Nom Nom Nom

Ik zal er maar meteen voor uitkomen: ik hou van eten. Ik geniet ontzettend van een middag uitgebreid in de keuken staan, kookprogramma’s kijken, het in elkaar fabriceren van bentoboxen of het bakken (en verorberen) van een taart. Misschien is dit ook de reden dat ik gek ben van anime waarin eten een hoofdrol heeft, of misschien is het omdat eten in anime er altijd zo lekker uitziet. Mocht jij nou ook graag je blik werpen op de animaties van koken en eten, dan heb ik wat mooie kijktips voor je.

Sweetness and Lightning / Amaama to Inazuma

Er zijn maar weinig anime die zo lief en zoetsappig te noemen zijn als Sweetness and Lightning. We maken kennis met een alleenstaande vader, Kōhei Inuzuka, en zijn dochter, Tsumugi. De vrouw in het gezin is weggevallen en de twee moeten het met elkaar zien te rooien. Ze zijn stapelgek op elkaar, maar gezien moeder veel regelde en deed voor de jongedame, komen alle taken de vader nogal rauw op zijn dak vallen.

Eén van die dingen is het op tafel zetten van een voedzame maaltijd. De twee lopen op een regenachtige dag tegen een restaurant aan, waar de tiener Kotori Lida woont. Hoewel het restaurant van haar moeder is, is voor haar rijst koken al een uitdaging. Samen slaan ze de handen ineen om te leren koken. Dit natuurlijk allemaal met de hulp en het commentaar van de schattige Tsumugi.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Food Wars: Shokugeki No Soma

Zelfs ik moet toegeven dat Food Wars: Shokugeki No Soma een klein beetje de grenzen opzoekt op sommige vlakken, maar dat maakt het geen mindere anime. In de serie volgen we de tiener Soma Yukihira die twee dromen heeft: een volleerd chefkok zijn en zijn vader overstijgen qua kookskills. Om zijn bijna perfecte gerechten nog net dat extra randje te geven, gaat hij naar de meest prestigieuze school van heel Japan.

Daar leert Soma dat hij dan wel een prof mag zijn in zijn vaders restaurant, maar dat hij toch nog best wat te leren heeft om de smaak umami te perfectioneren. De vraag is af en toe of we dat als kijker wel willen. Wanneer een leraar of jurylid namelijk te maken krijgt met deze smaak, dan zien we beelden die toch net iets teveel aan toppunten van genotsmomenten doen denken. Bijzondere beelden rammen dan ook door tot je netvlies. Als je hier een beetje tegen kan, is het echter wel een diepgaande anime waarin je je steeds meer betrokken voelt bij de enthousiaste Soma en zijn vrienden.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Today’s Menu for the Emiya Family / Emiya-san Chi no Kyou no Gohan

Opnieuw een anime waarbij we de grote keukens aan de kant schuiven voor een wat meer huiselijke sfeer. Maak kennis met de familie Emiya, eentje die je wellicht al kent van de Fate/Stay Night-franchise. Deze anime is namelijk een soort spin-off op die franchise, waarin de populaire personages de oorlog om de graal overleven en vervolgens lief en schattig vrienden met elkaar worden. Je hoeft deze anime-reeks echter niet gezien te hebben om te genieten van deze familie.

In de familie Emiya is de dagelijkse maaltijd een hele happening en dit wordt dan ook uitgebreid gemaakt en opgegeten. Dit alles met elkaar natuurlijk. Hoewel eten een belangrijke rol heeft, is de echte hoofdrol weggelegd voor het fijne samenzijn dat eten veel gezinnen biedt. Het is een heerlijke anime voor tussendoor, waarin je lekker kan watertanden bij de diverse maaltijden die voorbijkomen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Oishinbo

Van de wereld waarin we genieten van gezinnen die gezamenlijk een maaltijd nuttigen, gaan we naar de harde wereld van de voedselcritici. Is je restaurant  wel echt een restaurant als je nog nooit zinloos afgebrand bent op Yelp? Nou dit is nog van de tijd ervoor, deze anime stamt namelijk uit de jaren ‘80. Hij heeft de tand des tijds echter goed doorstaan en het is nog steeds een aanrader voor op je lijstje.

Wat nog beter is aan deze anime, is dat het naast eten en kritieken ook veel over de Japanse cultuur binnen de culinaire wereld gaat. We zien verhitte keukens waarin gekookt wordt, maar ook tradities waarbinnen gegeten wordt. Het is een anime waar elke Japan- en kookfan wel genot uit weet te halen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Laid-back Camp / Yuru Camp

Laid-back Camp is geen anime waar je in eerste instantie direct door hebt dat er toch wel wat eten bij komt kijken. De serie draait om Rin en Nadeshiko, twee meiden die elkaar ontmoeten aan de voet van Mt. Fiji. Waar Rin er bewust voor koos om te gaan kamperen op die plek, kwam Nadeshiko haar met geluk tegen nadat ze zelf verdwaald was. 

De serie draait met name om dat stukje ‘back to basics’ waarbij de meiden elkaar beter leren kennen terwijl ze het met de ontberingen van het kamperen moeten doen. Alleen als je aan het kamperen bent, heb je natuurlijk geen dik fornuis in je achterzak zitten, ik niet althans. De anime bevat dan ook een aantal leuke kookscenes, waarbij we eten bereid zien worden op een simpele manier op een enkel vuurtje. Is weer eens wat anders dan alle gerechten die tiptop in orde zijn.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Hoewel bovenstaande anime een selectie zijn uit mijn eigen favorieten met een hoofdrol voor eten, kwam ik er na een zoektochtje op internet achter dat er nog veel meer te zien is. Het wordt tijd om eens een paar middagen met een deken op de bank te gaan liggen, anders krijg ik nooit alles af. Dit zijn in ieder geval mijn favorieten in dit thema. Heb ik jouw favoriet genoemd of mis je er juist eentje? Laat het me weten in de reacties.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel