Wie zijn precies The Eternals?

Achtergrond
Jermaine van Haarlem op 3 juni 2021
Wie zijn precies The Eternals?

Een vleugje mythologie in de MCU

Uit het niets verscheen enkele dagen geleden de teaser voor The Eternals. Deze ‘nieuwe’ helden nemen aardig wat mythologie mee naar het Marvel Cinematic Universe en blijken al eeuwenlang op aarde te zijn. Wie zijn deze helden eigenlijk en waarom hebben we ze niet eerder gezien in de andere films? 

Sinds de jaren ‘70 bestaan The Eternals al in de stripboeken van Marvel. Deze groep werd destijds bedacht door Jack Kirby en vertelt het verhaal van een groep helden die door de Celestials is gecreëerd. Deze Celestials hebben wat weg van goden en hielpen bij het scheppen van het universum. Bij het creëren van The Eternals hebben zij echter ook The Deviants gemaakt. Deze Deviants vallen regelmatig de aarde aan, waardoor The Eternals in actie moeten komen.

Waar zijn ze als je ze nodig hebt?

Tijdens het beschermen van de aarde hielpen The Eternals ook door het menselijk ras een duwtje in de rug te geven in zijn ontwikkeling. Dit alles moest geheim blijven, maar helemaal is dat niet gelukt. Hierdoor worden enkele Eternals als goden gezien. Dan is er ook nog de vraag: waar waren deze knakkers toen Thanos besloot om de helft van het universum uit te roeien? Zaten ze in de problemen of zaten ze lekker achterovergeleund in een of andere grot?

De meest logische verklaring is dat zij aan geheugenverlies leden of dat ze zich in een andere dimensie bevonden, meer kunnen we nog niet inschatten. In de teaser wordt duidelijk gezegd dat ze jarenlang hebben toegekeken en dat het nu tijd is om in actie te komen. De film gaat in ieder geval een hoop verklaren… maar wie zijn eigenlijk de leden van The Eternals?

Ikarus

Ikaris wordt gezien als de meest krachtige Eternal op aarde. Zo heeft hij kosmische krachten waarmee hij ruimte en tijd kan manipuleren. Hij kan teleporteren, is immuun tegen ziektes en kan aardig wat klappen opvangen. Ikaris is de leider van de groep en wordt vaak als almachtig gezien. In de comics is hij zelfs een tijd undercover gegaan als mens op aarde. Hierbij gebruikte hij de naam Ike Harris.

Thena

Nu wordt het interessant, want Thena is familie van Thanos. Haar vader is immers de oom van onze paarse vriend. Het is momenteel niet bekend of we daar iets van gaan merken. Thena is een van de oudere Eternals en heeft een aantal telepathische en telekinetische krachten die de andere Eternals niet hebben. Ook zij kan kosmische krachten gebruiken en deze omzetten in elk wapen dat ze kan bedenken.

[image_with_animation image_url=”36555″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Sersi

Volgens Marvel is de film een liefdesverhaal en speelt Sersi daar een belangrijke rol in. Sersi is namelijk verliefd op Ikaris. In de comics was ze echter ook af en toe aan het rotzooien met The Black Knight. Als ze dit ook in de film verwerken wordt dit dus next-level Goede Tijden Slechte Tijden-drama. . Sersi is dol op de mensheid en wil maar wat graag uithelpen. Ze beheerst ook een bijzondere kracht, want ze kan vrijwel elk object in iets totaal anders veranderen. Daarnaast is ze ook nog eens beresterk.

Kingo

Kingo is net als de rest ontzettend sterk en onsterfelijk. Zijn speciale kracht is echter het kunnen afvuren van energieprojectielen, alhoewel hij het liever bij normale gevechten houdt. Hij is getraind als samoerai en kan goed uit de voeten met een zwaard. Kingo krijgt het echter hoog in zijn bol en geniet van alle aandacht die hij krijgt. In de comics wordt hij dan ook een actieheld. Als we de filmtrailer moeten geloven wordt hij in deze versie een Bollywoodacteur.

[image_with_animation image_url=”36557″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Makkari

De Snelle Jelle van het stel. Makkari bezit namelijk de kracht om zichzelf supersnel te verplaatsen, net als Quicksilver in Age of Ultron. Voor de filmversie heeft Marvel ervoor gekozen om Makkari door een vrouw te laten spelen. Een ander interessant feitje is dat de actrice die haar speelt in het echt doof is. We hebben hier dus te maken met de eerste dove MCU-held.

Gilgamesh

Naast Ikaris wordt Gilgamesh gezien als een van de sterkste Eternals. Hij heeft dezelfde soort krachten als Ikaris maar vecht al veel langer tegen de Deviants. In de comics wordt hij ook wel The Forgotten One genoemd, omdat hij werd verbannen door ene Zuras. Deze Zuras besloot dit te doen omdat Gilgamesh te veel met mensen optrok. In alle eeuwen waarin hij leefde heeft hij ook de namen Hercules en Beowulf gebruikt. Hij was zelfs een tijd deel van the Avengers.

Phastos

Vijanden kunnen Phastos bijna geen schade toebrengen, wat hem een enorm voordeel geeft. Hij  wordt gezien als het brein van de groep en doett de nodige uitvindingen. Hij kan bijna alles maken wat hij kan verzinnen als hij de juiste gereedschappen heeft. Zo maakt hij een aantal dodelijke wapens, handige technische snufjes en helpt hij de mensen waarschijnlijk een stapje vooruit wat betreft ontwikkeling. Dit personage is overigens officieel de eerste homoseksuele held in de MCU. 

Ajak

Ook Ajak is van origine een mannelijk personage, maar wordt in de film door een vrouw gespeeld. Ze is een talentvolle worstelaar en archeoloog. In de film wordt het personage echter aangepast tot heler en de spirituele leider van de groep. Daarnaast is ze in staat om telepathisch te communiceren met de andere leden. 

[image_with_animation image_url=”36549″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Sprite

Weer een personage dat van geslacht is veranderd. In de film is Sprite een jong meisje met de kracht om van gedaante te kunnen veranderen. Ze is net als de rest al eeuwenoud, maar kan niet fysiek ouder worden. Sprite maakt vaak misbruik van haar gave om van gedaante te veranderen en neemt daardoor haar collega’s in de maling. Ze kan ook illusies creëren en met haar gedachten objecten verplaatsen. Ook heeft ze het vaak moeilijk met haar uiterlijk omdat ze daardoor niet echt een relatie kan beginnen.

Druig

Druig wordt gezien als het buitenbeentje van de groep en is de neef van Ikaris. Hij bezit bijna alle krachten van de andere Eternals. Zo kan hij met zijn gedachten objecten en wezens beïnvloeden maar ook gedachten manipuleren. Naar alle waarschijnlijkheid is hij de reden waarom we The Eternals niet eerder hebben gezien in het MCU. Ik durf te wedden dat hij niet dezelfde idealen heeft als de rest van de groep. 

[image_with_animation image_url=”36556″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Dane Whitman/The Black Knight

Whitman is een natuurkundige die uiteindelijk de Black Knight-mantel van zijn oom overneemt. Hij vindt namelijk het Ebony-zwaard dat door Merlijn is gecreëerd. Wat hij echter niet weet, is dat het zwaard is vervloekt. Uiteindelijk weet hij de vloek op te heffen en wordt hij daadwerkelijk een held. Daarnaast bezit Whitman geen speciale krachten, maar krijgt hij deze wanneer hij het zwaard gebruikt. In de comics heeft hij een relatie met Eternal Sersi. 

Een aardige waslijst aan Eternals dus. Dit zijn overigens niet eens alle leden, want in de comics zijn er rond de dertig. Het zou zomaar kunnen dat we een enkeling nog voorbij zien komen in een kleinere rol. De verhalen rondom deze helden worden vaak teruggekoppeld naar de wereld waarin wij leven. Zo verwijzen een aantal namen naar de goden of bekende legendes uit onze wereld. Denk aan Makkari (Mercurius), Thena (Athena), Ikaris (Icarus), Ajak  (Ajax) maar ook de krijger Gilgamesh, Atlas, Samson en Beowulf. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar The Eternals? Dan moet je nog even wachten. Vanaf 5 november kunnen we de film gaan bewonderen; hopelijk ouderwets in de bioscoop. 

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel