Terugblikken op 2015 met Patrick Lamers

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Terugblikken op 2015 met Patrick Lamers

Het jaar 2015 was er eentje met fantastische hoogtepunten en schandalige dieptepunten. De redactie van Pixel Vault beantwoordt een aantal vragen over het afgelopen gamejaar, waarmee we reflecteren op wat er allemaal gebeurd is in de game-industrie. Hiermee willen we jullie wat inzicht bieden in wat er in de grijze massa’s van de dame en heren omgaat. Vandaag zal Patrick Lamers zijn 2015 aan jullie beschrijven.

Voor eenieder die jou nog niet kent, stel jezelf eens eventjes netjes voor.

De Batfreak (samen met in iets mindere mate Amador natuurlijk) van de redactie met een zeer brede interesse in games en genres. Daarnaast ook in het bezit van een bescheiden verzameling (retro)consoles, games en game-gerelateerde actiefiguren. Sinds dit jaar eindredacteur bij Pixel Vault, waar ik twee van mijn passies kan combineren.

Het jaar 2015 zit er alweer bijna op. Hoe kijk jij terug op dit jaar?

Voor mij persoonlijk was het een zeer druk en geslaagd jaar. 2015 is het jaar waarin ik me bij de redactie voegde en dat bevalt me prima. Ik kwam binnen in een warm bad en dat is nog steeds niet afgekoeld. Ook op het gebied van games zijn er een aantal leuke games uitgekomen waar ik erg van genoten heb.

Volgens de grote drie moest 2015 hét jaar van de nieuwe generatie worden. Heb jij hem zo ook ervaren?

Ja en nee. Naar mijn mening waren de verwachtingen in dat opzicht niet reëel en veel te hoog. Uiteindelijk hebben alle consoleboeren weer van zich laten horen en zien en in mijn optiek hebben zij de middelen en mogelijkheden die zij hebben goed benut. Veel meer zat er ook gewoon niet in.

Xbox-One-Controller

Eind 2014 lagen de Xbox One en de PlayStation 4 mijlenver uit elkaar. Vind jij dat die verhoudingen zijn bijgetrokken?

Voor zover dat kan is het bijgetrokken. Ik denk dat Xbox One hooguit het gat tussen beiden kon verkleinen en dat is ze gelukt. Helemaal naast elkaar zullen ze (voorlopig) niet gaan komen, maar bij Microsoft hebben ze in ieder geval de achterstand enigszins goed kunnen maken.

Wat was voor jou het absolute hoogtepunt qua games van 2015?

Voor mij was er één game die boven alle anderen uit steeg en ik verwacht niet dat veel mensen voor die game zouden gaan. Batman Arkham Knight kwam afgelopen juni uit en ik heb me daar echt zeer goed mee vermaakt.

Wat was daarentegen het absolute dieptepunt?

Een game is het niet, maar het wegvallen van Satoru Iwata bij Nintendo is in de industrie wel het absolute dieptepunt van het afgelopen jaar. Ook de ruzie tussen Kojima en Konami en daarmee geen nieuwe Silent Hills-game is wat mij betreft ook een dieptepunt.

Satoru-Iwata-04

Hoe ziet de top 3 van het jaar 2015 er voor jou uit?

  1. Batman Arkham Knight
  2. Fallout 4
  3. Mad Max

Als jij een game zou mogen kiezen, welke verdient dan volgens jou de stempel Game van het Jaar?

Voor mij zou dat zonder enige twijfel Batman Arkham Knight zijn.

Kun je in het kort uitleggen waarom je juist uit alle toffe titels die 2015 rijk is juist die game hebt gekozen?

Dat is, gezien de vele problemen rondom de release van de game, inderdaad een zeer goede vraag. Toch heb ik persoonlijk maar weinig gemerkt van de problemen (ook omdat deze voornamelijk voor de pc-versie van toepassing waren). Anders had hierboven zomaar een andere titel kunnen staan. Ik heb een broertje dood aan al die halfbakken games die maar worden uitgebracht zonder vooraf eerst te kijken of er nog problemen zijn die opgelost moeten worden. We kunnen dat toch wel weer oplossen met een patch of een update, lijkt de gedachte te zijn. Die tendens moet weg. Desalniettemin heb ik het meest plezier beleefd aan Batman Arkham Knight, dus vandaar de nummer één positie.

Batman-Arkham-Knight-05

Vooruitkijkend op 2016, waar kijk je momenteel het meeste naar uit?

Dat zijn best een aantal games. XCOM 2, Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2, Hitman, Quantum Break, Star Fox Zero en Battleborn om er maar een aantal te noemen. Waar ik nog het meest naar uitkijk, maar waarbij ik tegelijkertijd ook het meest bang ben voor wederom een grote teleurstelling, is Tom Clancy’s: The Division. Ik hoop er nog altijd het beste van.

Verwacht je dat 2016 voor de gamers een beter jaar gaat worden of juist niet?

Het zal ongeveer net zo’n jaar worden als 2015 op het gebied van games. Veel grote titels komen tegenwoordig jaarlijks uit, wat ervoor zorgt dat het niet echt speciaal is dat een game verschijnt. Het maakt een jaar op het gebied van games behoorlijk voorspelbaar en dat draagt naar mijn mening bij aan de teleurstelling bij mensen, waardoor velen het aanbod achteraf tegen vinden vallen. Het komende jaar zal dit niet anders zijn. Voor mij persoonlijk zal het in ieder geval zonder twijfel weer een prima jaar gaan worden.