Street Fighter-producer verdedigt zelfcensuur

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Street Fighter-producer verdedigt zelfcensuur

Yoshinori Ono heeft uitgelegd waarom Capcom zelfcensuur heeft toegepast in Street Fighter V. Sommige camerapunten zijn veranderd waardoor de vrouwelijke vechters minder geseksualiseerd worden.

In november werd duidelijk dat Capcom een aantal aanpassingen had doorgevoerd in Street Fighter V. Voorheen leek het alsof de camera expres was gericht op de borsten of het kruis van sommige vrouwelijke personages. Het leverde verontwaardiging op van mensen die vonden dat de vrouwen afgeschilderd werden als lustobject. Capcom besloot het te veranderen om de kritiek te sussen. In het geval van Cammy en Rainbow Mika was het een simpele kwestie van de hoek van de camera veranderen, waardoor het geheel smaakvoller in beeld werd gebracht.

Maar na het doorvoeren van de veranderingen kreeg Capcom weer kritiek vanuit een andere hoek. Volgens sommige fans was dit een vorm van censuur en Capcom werd beschuldigd van het toepassen van zelfcensuur. Street Fighter-producer Yoshinori Ono heeft uitgelegd waarom Capcom deze keuze heeft gemaakt.

“Het is vast opgevallen dat de camera voor de cutscene voor R. Mika’s Critical Art en andere personages is aangepast. Dat was één van onze oplossingen van de gekregen feedback. We willen dat iedereen zich vermaakt tijdens het spelen van deze game, dus willen we niet dat er mensen zijn die zich beledigd of ongemakkelijk voelen. We zullen in de toekomst waarschijnlijk nog meer aanpassingen maken, maar de fighting-ervaring, het gevecht, zal hetzelfde blijven.”

Ono zei op de hoogte te zijn dat sommige spelers niet blij waren met de beslissing om de cutscenes te veranderen. Volgens hem heeft hij nog regelmatig te maken met beledigingen en intimidatie op Twitter van ontevreden fans.