Sony tijdens de Paris Games Week

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Sony tijdens de Paris Games Week

Nadat Sony enorm knalde op de E3 werd de grootste gamebeurs van Europa, de gamescom in Keulen, overgeslagen. De twee beurzen zouden te snel achter elkaar plaatsvinden en daarom koos Sony om vandaag op de Paris Games Week een persconferentie te geven. Na de grootse aankondigingen in Los Angeles hebben de gamers hoge verwachtigen en is het dus aan PlayStation om die te evenaren of overtreffen.

Jim Ryan, de directeur van PlayStation Europa, bijt het spits af met een kleine terugblik op het afgelopen jaar. Diverse exclusieve games en titels met exclusieve content worden genoemd en ook de prijsverlaging van de PlayStation 4 met vijftig euro wordt aangehaald. Daarna is het tijd voor twee games die een exclusieve PlayStation 4-uitvoering krijgen, namelijk Call of Duty: Black Ops III en Star Wars Battlefront. In de trailer van eerstgenoemde staat de zombiemodus centraal. Star Wars pronkt met grote slagvelden en bekende personages uit de franchise. Beide titels kunnen we dit najaar verwachten. Sony heeft dit najaar weinig anders te bieden. De focus ligt vooral op volgend jaar, waarin ook Street Fighter V zal uitkomen. Yoshinori Ono, ontwikkelaar van de game en eigenaar van een heel vreemd hoedje op zijn hoofd, onthult dat Dhalsim terugkeert in de serie en dat na de release van 16 februari nog zes speelbare personages gratis vrij te spelen zijn.

Dhalsim

Na een gek toneelspel tussen Ono en Katsuhiro Harada neemt de ontwikkelaar van de Tekken-games het over om deel zeven uit de serie te tonen. Tekken 7 is geen vervolg op het laatste deel, maar een prequel van de hele serie. Na de prachtige trailer wordt duidelijk dat de PlayStation 4 exclusieve content krijgt en dat Bandai bezig is met ondersteuning voor de PlayStation VR. Een andere titel die in februari zal verschijnen is Battleborn van Gearbox. De game wordt kort getoond en er is een bèta aangekondigd die als eerste op de PlayStation 4 verschijnt.

Vervolgens kregen we twee redelijk vage trailers te zien van Boundless en Vector. In Boundless zien we een kleurrijke wereld met monsters die via portalen kunnen reizen. Het is volstrekt onduidelijk wat we kunnen verwachten van de titel en datzelfde geld voor Vector, waarin we vooral de dj Avicii te zien krijgen, die mee heeft geholpen aan de game. De video die daarop volgt is daarentegen over een oude bekende: No Man’s Sky. Het project van Hello Games deed de laatste paar dagen veel stof opwaaien vanwege hardnekkige geruchten over de space-explorer, die direct na de show beschikbaar zou zijn. Dit wordt aan het einde van de trailer tegengesproken, want we zullen nog tot juni 2016 geduld moeten hebben.

Micheal Denny, vice-directeur van Sony Worldwide Studios Europa, betreedt het podium en deze man heeft vooral veel oud nieuws voor ons. Het enige nieuwe wat we zien is een CGI-trailer van MatterFall, een project van Housemarque, maar ook hier weten we totaal niet wat we kunnen verwachten. Verder is er een nieuwe trailer van Ratchet & Clank en een oude video waar uitgebreider wordt ingegaan op Horizon: Zero Dawn. Ook passeert de DLC van Bloodborne de revue. In The Old Hunter kunnen we vanaf 24 november verder met hetzelfde: brute wapens, extreem moeilijk gevechten en hele lelijke bazen die ons staan op te wachten. Ook Driveclub krijgt DLC, alleen dan in de vorm van motorfietsen. Driveclub Bikes zal het racen met motoren ondersteunen en is vanaf het moment van schrijven beschikbaar, zowel in de vorm van een uitbreiding als een stand-alone game.

Uncharted Multiplayer

Grote publiekstrekker van de afgelopen shows is natuurlijk Uncharted 4 van Naughty Dog. Deze keer werd de aandacht echter gericht op de multiplayer van de game en er wordt een trailer getoond van een spectaculair muliplayer-gevecht. Explosies, vuurgevechten en actie op hoge snelheid mogen we verwachten. De beta is vanaf 4 december beschikbaar en de volledige game kunnen we volgend jaar op 18 maart in de winkels verwachten. Een PS4-exclusive van een heel ander kaliber is het schattige Dreams van Media Molecule. Wat me meteen opviel is dat dit een van de eerste games is die alle functionaliteiten van de Dualshock 4 gebruikt. De motion sensor en touchpad zijn heel belangrijk in deze game, waarin je als Imp levels maakt een avonturen beleeft in levels die je zelf creëert.

Ook de PlayStation VR, voorheen Project Morpheus, krijgt plek in de show. Er staan al veel games klaar voor de virtual reality bril die nog steeds geen release datum heeft gekregen. In Parijs vielen twee nieuwe titels voor PlayStation VR op. Crytek komt met Robinson The Journey op de proppen, waarin je door een wereld loopt die bewoont word door dinosauriers. Met een klein vliegend robotje als compagnon is het de bedoeling dat je overleefd in de wildernis. Ook komt er een Until Dawn spin-off naar de PSVR met de subtitel Rush of Blood. Deze shooter speelt zich af in een enge achtbaan die vol zit met enge momenten en jumpscares. Hartaanvallen gegarandeerd. Afsluitend laat Sony zien ook bezig te zijn Virtual Reality te implementeren in films.

Wild

Richting het einde wordt de show pas echt interessant en vooral de racefanaten kunnen er hun vingers bij aflikken. Gran Turismo Sport is bevestigd voor de PlayStation 4 en begin volgend jaar zal er een beta verschijnen. In samenwerking met de FIA lijkt dit een bijzonder deel van de franchise te worden. Racecompetities die synchroon lopen met de game en een heuse prijsuitreiking voor de beste gamer tijdens de huldiging van de echte F1-kampioen. Ook indrukwekkend is de game die tijdens de presentatie hierop werd getoond. In Wild speel je een Shaman die controle heeft over de natuur en die kan gebruiken als wapen. Kruip in de huid van een roofvogel of roep een beer om daar een stukje op te rijden, niets is te gek. De trailer was adembenemend en de eerste PS exclusive die een goede indruk bij mij achterlaat.

De afsluiting is weggelegd voor Quantic Dream die met de game Detroit: Become Human opnieuw lijkt te kiezen voor een cinematische game als Heavy Rain. De android Kara rolt uit de fabriek en voelt zich een mens van vlees en bloed. Ze wil heel graag een echt mens worden, maar eenmaal in de harde wereld wordt ze onzeker van haar beslissing. De CGI-trailer was ongelooflijk mooi en het greep mij aan in combinatie met het boeiende verhaal dat wordt verteld. Echter is net als bij veel andere games die langskwamen in de show geen releasedatum bekend.

Detroit Become Human

Sony heeft in Parijs een goede show neergezet, alleen bevatte het weinig schokkende dingen vergeleken met de epische persconferentie in LA. Het komt niet als een verrassing, want begin december moet er echt geknald worden op de PlayStation Experience. Het zou zonde zijn om al je kaarten in Parijs al op tafel te leggen. Sony kwam met precies genoeg om deze persconferentie te rechtvaardigen, maar begin december moet er toch echt wat beters komen.