Releaselijst december

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Releaselijst december

December. De maand van de kerstliedjes en van Sinterklaas. Van een dikke trui aandoen en opgerold in een fleecedeken op de bank liggen met een kopje warme chocolademelk. Van niet op willen staan omdat het donker en koud is en je bed je zal missen. December is ook de maand van de cadeautjes en de verlanglijstjes. Om de keuze extra moeilijk te maken, komen er natuurlijk weer een heleboel games uit.

Uitgevers proberen de kerst er nog snel lekker bij te pakken, want veel games die uitkomen zijn nieuwe versies op andere platform. Denk aan Doom VFR, Fallout 4 VR en PlayerUnknown’s Battlegrounds Game Preview Edition op de Xbox One. Toch komen er wat nieuwe games uit, waaronder Xenoblade Chronicles 2 voor Nintendo Switch. Het zijn echter vooral uitbreidingspakketten die we in december kunnen verwachten, waarvan de grootste bij Star Wars Battlefront II, Destiny 2, Battlefield 1, Final Fantasy XV en Hearthstone horen.

Xenoblade Chronicles 2

In 2011 kwam de eerste versie van Xenoblade Chronicles uit, waarna er meerdere uitgaves op verschillende platforms volgden. Nu is het eindelijk tijd voor de officiële opvolger, namelijk Xenoblade Chronicles 2. Nintendo brengt de door Monolith Soft ontwikkelde game vandaag al op Nintendo Switch uit.

Hoewel het een sequel is, speelt Xenoblade Chronicles 2 zich af in een andere setting en met andere personages. Deze keer speel je Rex, die samen met Pyra op zoek is naar het paradijs. Wat wel hetzelfde blijft als de voorgaande game, is de gamestijl. Je bestuurt de hoofdpersoon, die met twee andere kameraden aan zijn zijde vecht.

Verder bevat de game een dag-en-nachtcyclus. Dit heeft niet alleen een esthetische waarde, maar het beïnvloedt daadwerkelijk de gameplay. Sommige quests of voorwerpen zijn bijvoorbeeld alleen op bepaalde tijden beschikbaar. Ook kunnen de krachten van vijanden afhankelijk zijn van deze cyclus.

Doom VFR

Vorig jaar kwam de nieuwste game van Doom uit, die tevens ook een reboot van de serie was. Het werd goed ontvangen door gamers, waarvan velen vonden dat het de geest van de serie op succesvolle wijze weergaf en naar de nieuwste consolegeneraties overbracht. Doom was dan ook niet voor niets een van de bestverkopende games van de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Momenteel doet Bethesda veel op het gebied van virtual reality vergeleken met andere uitgevers. Het komt daarom eigenlijk niet als een verrassing dat het bedrijf dit jaar nog aankondigde bezig te zijn met een VR-versie van Doom. Een half jaar later is het alweer zover: vanaf 1 december kunnen liefhebbers met hun PlayStation VR of HTC Vive Hellspawn neerknallen.

Doom in VR lijkt precies dat te zijn wat je ervan verwacht, al speel je wel als een ander personage, namelijk een wetenschapper wiens ‘ziel’ in een soort robot gestopt wordt om verder te leven. Spelers bewegen zich alleen wel voort door op de gewenste plek te richten en zich als het ware erheen later teleporteren, waarmee Bethesda duizeligheid wil voorkomen. Wat voor effect dat heeft op de algehele snelheid van de game, moet nog worden gezien.

Fallout 4 VR

Nog een VR-versie die Bethesda tijdens de E3 dit jaar aankondigde, was Fallout 4 VR. Vanaf 12 december mogen spelers met een HTC Vive de Wasteland gaan ontdekken in een volledige game waarvan er nog maar weinig zijn voor VR. Met het crafting systeem genaamd V.A.T.S. en het verhaallijn krijg je met Fallout 4 VR de volledige Fallout-ervaring, maar dan in VR.

In tegenstelling tot Doom VFR, maakt Fallout 4 VR gebruik van zowel ‘normaal’ lopen als de teleportatiemethode. Dit werd vooral gedaan om fans van de twee verschillende manieren van voortbeweging blij te maken. Toch lijkt Bethesda wat limieten geïmplementeerd te hebben. In bepaalde situaties is teleportatie onmogelijk om de moeilijkheidsgraad op peil te houden. De game zou namelijk veel te makkelijk worden als je telkens jezelf uit een gevecht kunt teleporteren.

https://www.youtube.com/watch?v=jspdtha3t1k

PlayerUnknown’s Battlegrounds Game Preview Edition

PlayerUnknown’s Battlegrounds is al een poos één van de favoriete games onder spelers, ook al is het nog niet officieel uitgebracht. Het model waar de game op gebaseerd is, is in ieder geval zo goed ontvangen dat meerdere partijen het proberen over te nemen en van de populariteit willen profiteren.

Momenteel is de game echter alleen op de pc speelbaar, al is het langer bekend dat er plannen zijn voor ports naar andere platforms. Zo wisten we dat de game binnenkort naar Xbox One zou komen en later misschien ook naar PlayStation 4. De eerste consoleversie komt er in ieder geval snel aan. Vanaf 12 december gaat de early access op Xbox One in, oftewel de Game Preview Edition.

Om te beginnen zijn cross-platformwedstrijden niet mogelijk, al is Bluehole hier wel in geïnteresseerd. Eerst moet er natuurlijk onderzoek worden gedaan naar het verschil in speelniveau tussen controllers aan de ene kant en keyboard en muis aan de andere kant. De eerste stap is natuurlijk ervoor zorgen dat de game goed loopt op de Xbox One.

https://www.youtube.com/watch?v=m0Tnp-3W3z4

Uitbreidingspakketten

Aangezien een groot aantal van de ‘games’ die in december uitkomen uitbreidingspakketten zijn, licht ik de belangrijkste hiervan even kort uit. Zo begint de maand op 5 december met Star Wars Battlefront II: The Last Jedi. Met onder andere Finn, Captain Phasma en de planeet Crait voegt dit nieuwe helden en maps toe aan de game. Bovendien begint het nieuwe offline verhaal met een keuze: word je deel van de First Order of kies je de kant van de Resistance?

Op dezelfde dag kunnen Expansion Pass-houders van Destiny 2 beginnen aan Curse of Osiris, waarmee ze toegang krijgen tot een paar uur aan onder andere een nieuw verhaal, een nieuw gebied en nieuwe activiteiten. In tegenstelling tot de game zelf krijgen spelers op pc, PlayStation 4 en Xbox One tegelijkertijd toegang tot de DLC. Een heel ander uitbreidingspakket is die van Hearthstone, die op 8 december uitkomt: Kobolds and Catacombs. Deze uitbreiding brengt onder andere 135 extra kaarten met zich mee die allemaal iets met het ondergrondse thema te maken hebben. Met de nieuwe kaartvaardigheid genaamd Recruit is er weer genoeg te ontdekken voor fans.

Op 11 december gaat Turning Tides live, wat het derde uitbreidingspakket van Battlefield 1 is. Met bijvoorbeeld nieuwe wapens, klassen, maps en voertuigen zullen spelers van de game wel even zoet zijn. In januari verwachten we een tweede deel van deze uitbreiding. In een heel ander gamegenre wachten Final Fantasy XV-spelers op Episode Ignis, wat vanaf 13 december beschikbaar is. Zoals de naam al verklapt, focust deze DLC zich voornamelijk op Ignis tijdens het negende hoofdstuk van de game, waarin hij op zoek is naar Noctis.

Overige games:

–          1 december: Gear Club Unlimited (Nintendo Switch)

–          1 december: SOMA (Xbox One)

–          1 december: Seven: The Days Long Gone (pc)

–          2 december: Blue Angels Aerobatic Flight Simulator (Xbox One)

–          4 december: Government Simulator (pc)

–          5 december: Oh My Godheads (PlayStation 4, Xbox One)

–          5 december: The Surge: A Walk in the Park (pc, PlayStation 4, Xbox One)

–          5 december: Steep Road to the Olympics (pc, PlayStation 4, Xbox One)

–          5 december: Space Hulk: Deathwing (PlayStation 4, Xbox One)

–          5 december: Caveman Warriors (Nintendo Switch)

–          5 december: Nine Parchments (pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

–          5 december: Dead Rising 4: Frank’s Big Package (PlayStation 4)

–          6 december: Bravo Team (PlayStation VR)

–          6 december: Horizon Zero Dawn: Complete Edition (PlayStation 4)

–          6 december: Ylands (pc)

–          7 december: The Walking Dead: The Telltale Series Collection (PlayStation 4, Xbox One)

–          7 december: Shadowhand (pc)

–          7 december: Stellaris: Humanoid Species Pack (pc)

–          7 december: SpellForce 3 (pc)

–          7 december: Phantom Breaker: Battle Grounds Overdrive (Nintendo Switch)

–          7 december: Teslagrad (Nintendo Switch)

–          8 december: Hello Neighbor (pc, Xbox One)

–          8 december: Tokyo Xanadu EX+ (pc, PlayStation 4)

–          9 december: LocoRoco 2 Remastered (PlayStation 4)

–          9-12 december: Monster Hunter World Plus beta (PlayStation 4)

–          12 december: The End Is Nigh (Nintendo Switch)

–          12 december: Okami HD (pc, PlayStation 4, Xbox One)

–          12 december: Resident Evil 7: Biohazard Gold Edition (pc, PlayStation 4, Xbox One)

–          12 december: Resident Evil 7: Biohazard: Not a Hero (pc, PlayStation 4, Xbox One)

–          12 december: RideOp – Thrill Ride Simulator (pc)

–          12 december: Stationeers (pc)

–          12 december: Fearful Symmetry & the Cursed Prince (pc, Xbox One)

–          13 december: Night in the Woods: Weird Autumn Edition (pc, Xbox One)

–          14 december: Yooka-Laylee (Nintendo Switch)

–          14 december: Wild Buster: Heroes of Titan (pc)

–          14 december: Finding Paradise (pc)

–          15 december: Purrfect Date (pc)

–          19 december: Shooty Fruity (PlayStation VR)

–          21 december: Tiny Metal (pc, PlayStation 4, Nintendo Switch)

–          21 december: Max: The Curse of Brotherhood (Nintendo Switch)

–          22 december: Mario Party: The Top 100 (Nintendo 3DS)

–          30 december: COLINA: Legacy (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Datum nog onbekend:

–          L.A. Noire: The VR Case Files (pc)

–          Arcana Heart 3: Love Max Six Stars (pc)

–          Paperville Panic (HTC Vive)

–          Catan VR (Oculus Rift, Samsung Gear VR)

–          Ark Park (HTC Vive, Oculus Rift)

–          Romancing SaGa 2 (PlayStation Vita)

–          Graveball (pc)

–          Middle-earth: Shadow of War – Outlaw Tribe (pc, PlayStation 4, Xbox One)

–          Stationeers (pc)

–          Crimson Keep (pc)

–          DESOLATE (pc)

–          Rumu (pc)