PlayStation Experience Persconferentie – Een momentje voor Sony zelf

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
PlayStation Experience Persconferentie – Een momentje voor Sony zelf

In San Francisco, de thuisbasis van Sony PlayStation, vindt de tweede editie van de PlayStation Experience plaats. En net zoals vorig jaar trapte Sony af met een persconferentie om het publiek lekker te maken met alles wat PlayStation nog te bieden heeft. Uiteraard begon Sony met hun paradepaardje van het komende jaar, namelijk Uncharted 4: A Thief’s End. In een mooie en lange trailer zagen we Nathan Drake en zijn broer Sam in een emotioneel samenzijn. De trailer toonde meer een kleine demonstratie van de pracht en praal die de game ons gaat brengen dan dat er nieuwe onthullingen werden gedaan.

Vervolgens werd de verrassing van de E3 weer naar voren gehaald. Final Fantasy XII Remake werd op zijn zachts gezegd enthousiast ontvangen, zoals Sony ook toonde in een compilatie vol met dolblije en zelfs huilende mensen. Er werden daarnaast ook nieuwe beelden getoond van de game waarin zelfs wat gameplay te zien was. Hierin werd onder meer duidelijk dat de turn-based combat van het origineel volledig los zal worden gelaten en in plaats daarvan krijgen we meer bewegingsvrijheid. Voor de mensen die niet kunnen wachten op de remake is het origineel nu te downloaden voor de PlayStation 4.

Sony PlayStation Call-of-Duty-Black-Ops-3-01

Sinds dit jaar is PlayStation het thuis van Call of Duty, zoals ze dat zelf zeggen. Door hun samenwerking kunnen de PlayStation bezitters veel eerder aan de slag met het eerste DLC-pakket genaamd Awakening. Microsoft’s Xbox en de pc volgen pas dertig dagen later. Ook Gearbox Software, met hun nieuwe game Battleborn, komt met exclusieve content voor de PlayStation. Naast de 25 personages die de game al heeft krijgen de mensen die de aankomende open bèta spelen op de PlayStation 4 een exclusief extra personage. Overigens werd een van de 25 personages voor het eerst getoond op PSX, namelijk Toby de pinguïn. Een grappig personage die met het nodige gelach werd ontvangen. Ook voor Street Fighter V zijn er een aantal nieuwe personages bekendgemaakt. Met F.A.N.G., een magere vechter die denkt dat hij een vogel is, is de hele line-up van de basisgame compleet, maar er volgen na de release nog zes extra personages te weten; Alex, Guile, Balrog, Ibuki, Juri, en Urien.

Na deze AAA-titels ging het tempo wat omlaag en kwam er een hele lading indies aan bod. Double Fine begon de dans met remasters van Day of the Tentacle en Full Throttle alsmede een crowdfunding project voor Psychonauts 2. Ook werd Psychonauts in the Rhombus of Ruin onthuld voor PlayStation VR en er werd geëindigd met de nieuwe game Headlander. Een sidescrolling platformer waarin je een zwevend hoofd bent die voorwerpen, dieren en mensen kan overnemen. Er zijn ook wat indies per direct in de verkoop gegaan voor de Vita en PS4. Zo is Bastion nu beschikbaar voor de Vita, Nuclear Throne, van het Nederlandse Vlambeer en Fat Princess Adventures voor de PS4. Als laatste is de free-to-play game Guns Up ook vandaag online gegaan voor de PlayStation 4.

PlayStation Experience Yakuza 5

Vervolgens was er vooral goed nieuws voor de liefhebbers van Yakuza. Maar liefst twee games van de franchise zullen namelijk een release krijg in het Westen. Als eerste zal Yakuza 5 op 8 december verschijnen op de PlayStation 3. Verder zal Sega ook Yakuza 0, de voorloper van de gehele franchise, ergens in 2016 uitbrengen in het Westen. Ratchet & Clank is een franchise die al vanaf 2002 belangrijk is voor PlayStation en ook het aankomende deel kreeg een plekje in de spotlights. Er werden nieuwe gameplaybeelden getoond en er is nu een officiële releasedatum bekend. Op 12 april zal de platformer exclusief voor de PlayStation 4 verschijnen en een paar weken later zal de film in de bioscoop te zien zijn.

PlayStation VR kreeg op PSX ook genoeg aandacht en er zijn behoorlijk wat nieuwe titels bevestigd voor de het virtual reality platform. Zo komt Ubisoft met het beeldschone Eagle Flight, waarin je als een adelaar over Parijs vliegt. Ook Golem toont een mooie wereld, waarin je de controle hebt over een groot stenen monster. Naast al het pracht en praal zijn er ook een drietal games aangekondigd die ronduit raar zijn. Job Simulator zorgt ervoor dat je in de huid kruipt van een werkend persoon op kantoor, Modern Zombie Taxi Co. is een absurde game over groene zombies die een eigen taxibedrijf hebben en 100ft Robot Golf is exact wat de titel zegt wat het is. Als afsluiter van het PlayStation VR gedeelte kwam Sony met de eerste trailer van Ace Combat 7 die exclusief zal verschijnen op de VR-bril van Sony.

Ni No Kuni

De show werd afgesloten met een aantal grote titels. Als eerste passeerde Destiny de revue die vanaf 8 december een racemodus krijgt. The Sparrow Racing League is een evenement die drie weken zal duren en in die tijd is er veel nieuwe gear te vergaren door middel van races. Ook zal Iron Banner exclusieve gear krijgen voor de PlayStation. De tweede titel kwam behoorlijk uit de lucht vallen en werd met enorm veel gejuich ontvangen. Ni No Kuni II: Revenant Kingdom is het vervolg van de J-RPG Ni No Kuni: Wrath of the White Witch. Naast de eerste beelden is er nog vrij weinig over bekendgemaakt. Het enige wat we nu weten is dat het een PlayStation 4 exclusive is, maar wanneer deze game uitkomt is nog niet duidelijk. Epic Games kreeg de eer om de show af te sluiten met Paragon. In Frankrijk op de Paris Game Week werd al een mysterieuze trailer getoond en ook nu kregen we weer een CGI-trailer van de MOBA. Na ruim anderhalf uur is er een einde gekomen aan de persconferentie op PSX, maar dit betekent niet dat het helemaal stil zal blijven rond eventuele aankondigingen. Het hele weekend zullen er nog veel panels, demo’s en andere zaken zijn waarin we hopelijk genoeg nieuws te zien krijgen.