Minder nadruk op vrouwelijke figuren Street Fighter V

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Minder nadruk op vrouwelijke figuren Street Fighter V

Capcom lijkt een beetje censuur op Street Fighter V te hebben toegepast. In vorige versies en filmpjes van de game legde de camera in sommige gevallen erg veel nadruk op vrouwelijke delen en rondingen, maar die zijn nu lichtelijk aangepast.

De veranderingen in Street Fighter V komen niet zomaar uit de lucht vallen: sinds de release van de aankondigingstrailer van R. Mika was er kritiek op de overseksualisatie van het personage. In die trailer was te zien dat R. Mika op haar eigen kont sloeg waar de camera nadrukkelijk op inzoomde. Ondertussen is Capcom nog steeds bezig met het ontwikkelen van Street Fighter V en heeft het na de kritiek kleine aanpassingen gemaakt. De animatie is nog steeds aanwezig, al is de camerahoek veranderd, zodat het buiten beeld blijft.

https://youtu.be/B1NrENvIvPo

R. Mika is niet het enige vrouwelijk personage van wie de video’s zijn aangepast. Tijdens het introductiefilmpje van Cammy (dat getoond wordt net voordat een match begint) leek het wel heel toevallig dat er een hoek was gekozen die gericht was op haar kruis. Ook dat is nu veranderd; de animatie is hetzelfde maar de camera is iets meer naar boven gekanteld waardoor dat nu buiten beeld blijft.

https://youtu.be/sSv1lXYm2js

Het is niet de eerste keer dat Street Fighter V of Capcom kritiek heeft gekregen vanwege overdreven seksuele (vrouwelijke) personages. Capcom heeft al eerder Chun-Li aangepast vanwege haar overdreven wiebelende borsten. De reacties op de veranderingen zijn verdeeld: sommige spelers vinden het gepast dat de vrouwelijke personages minder seksueel worden afgebeeld. Anderen vinden het jammer omdat ze dat beetje seksualiteit vinden passen bij dat soort personages. Die laatste groep is zelfs een handtekeningenactie begonnen om ervoor te zorgen dat de veranderingen ongedaan worden gemaakt. Het doel van 1500 handtekeningen is bijna bereikt met 1190 handtekeningen op het moment van schrijven.