Beeld: Ewoud van der Werf, Nils Slijkerman
Klein én fijn
De onafhankelijke uitblinkers vind je bij de Indie Showcase
Beeld: Ewoud van der Werf, Nils Slijkerman
Ontdek de grote kleine titels van Nederland en België
In oktober werd de Indie Showcase voor de tweede keer georganiseerd. Ditmaal waren er dertien games te vinden in het Amsterdamse A-Lab. Daar blijkt nog maar eens wat voor originele, innovatieve ideeën in de indies van de lage landen worden verwerkt.
Van turn-based combat in Atlantis tot samenwerkende handschoentjes die in een puzzelwereld worden gedropt, er was genoeg te zien op de kleinschalige beurs met games van eigen bodem. We nemen je mee langs een aantal van de meest opvallende games van de Indie Showcase 2023.
Escaping Atlantis
Atlantis gaat ten onder: hoog tijd om de biezen te pakken. Escaping Atlantis is een pittige deckbuilder van Roofkat, waarbij spelers een groep Atlanteanen naar een veiliger oord vervoeren. Onderweg pik je meer strijders en hulptroepen op, maar wordt je excursie ook eens in de zoveel tijd belaagd door mythische monsters. Zo ging dat vroeger wel vaker in de Griekse oudheid, als we de geschriften mogen geloven.
Gewapend met een stapel kaarten dien je tactische overwegingen te maken. Welke vechters staan waar en wie wordt beter verdedigd dan de ander? De leercurve daarin blijkt hard: liggen je kaarten niet optimaal, dan walst het eerste beste zeemonster zo over je teampje heen. Gezien Escaping Atlantis ook roguelike-elementen meeneemt, betekent dat meestal ook dat je complete vluchtpoging opnieuw ingezet moet worden.
Escaping Atlantis heeft een kleurrijk en cartoonesk stijltje, maar kent qua gebruikersinterface en animaties nog wel wat ruwe randjes. Die mogen nog opgepoetst worden voordat de game het opneemt tegen soortgelijke games, zoals het veelbelovende Cross Blitz. Voor dat gevecht neemt Roofkat dan ook wat meer tijd ter voorbereiding. Onduidelijk is nog wanneer Escaping Atlantis precies moet verschijnen, al staat de Steam-pagina klaar, mocht je een plekje op de wenslijst overwegen.
SCHiM
Deze stijlvolle game van solo-ontwikkelaar Ewoud van der Werf staat al een tijdje op menig indies om in de gaten te houden-lijstje. In SCHiM speel je als ziel die is losgekomen van diens lichaam. Daarbij heb je de vorm aangenomen van een soort snoezig schaduw-kikkertje. Tijdens je zoektocht naar jouw mens spring je van schaduw naar schaduw in een bijna monochrome spelwereld waar elk level weer opgebouwd is uit een andere kleur met een ander thema. En toch is er overal leven in de brouwerij: mensen laten hun hond uit, bussen pikken passagiers op bij de bushalte en de regen klettert op de daken.
SCHiM werd in april 2022 aangekondigd en sindsdien reist Van der Werf vast rond de wereld met de demo. Een releasedatum is er nog niet, maar je kunt de game al wel op Steam en Itch vinden. Daarnaast kun je het ontwikkelpad van SCHiM in de gaten houden via de Discordserver.
Bonnie Bear
Indie-ontwikkelaar Bonte Avond bestaat uit een aantal bevriende muzikanten, die toevallig ook samen spelletjes maken. Vanzelfsprekend druipen hun creaties van de theater kid-energie — zo ook Bonnie Bear. Het verhaal voelt ter plekke geïmproviseerd en het gros van de stemmen wordt ingesproken door (vrienden van) Bonte Avond zelf, in onbeschaamd steenkolen-Engels bovendien.
Bonnie Bear lijkt daarmee iets weg te hebben van vroegere spelletjes op Newgrounds: ruw geanimeerd, een beetje melig en vooral lekker onbezonnen. In tegenstelling tot het gros van de Adobe Flash-gedrochten voelt Bonnie Bear heilzamer, zelfs in deze nog vroege ontwikkelfase. Los daarvan meent de game overigens een “kikker-rollenspel” te zijn. Belangrijke confrontaties worden turn-based uitgevochten met allerlei kleurrijke amfibieën, die Bonnie gedurende het spel verzamelt. Je moet wat als onzekere beer op avontuur met je ananasvriend.
Een verschijningsdatum voor Bonnie Bear blijft nog uit, maar de game is alvast te vinden op Steam. Bonte Avonds vorige game, Once Upon A Jester, vond overigens uiteindelijk ook een weg naar de Nintendo Switch. Een uiteindelijke console-port voor Bonnie Bear is daarmee in ieder geval niet ondenkbaar.
All Hands on Deck
De kleurrijke game van Studio Mantasaur is al een tijdje in de maak en was vorig jaar ook al in het publieke oog bij de Dutch Game Awards, waar het de prijs voor beste studentengame won. Nu we er eindelijk hands-on mee konden gaan, waren we blij verrast met hoe soepel de game liep. Daarnaast voelde het ook écht als co-op fun à la It Takes Two of Sackboy: A New Adventure.
Lekker samen puzzels oplossen met schattige mascottes in de vorm van handschoentjes biedt een scala aan leuke en kleurrijke uitdagingen. Je wordt een beetje het diepe in gegooid met een paar hulpstukken en moet echt samen aan de slag om bruggen te slaan en verder te komen. We kunnen niet wachten om te zien waar deze co-op-pret toe leidt als de game uiteindelijk een volle release geniet. Een definitieve datum is er nog niet, maar je kunt deze game van de kleine Utrechtse studio alvast op Steam vinden. Naar verwachting wordt All Hands on Deck ook voor Nintendo Switch uitgebracht.
orange
De Belgische Bart Bonte maakt mobiele en toegankelijke puzzelgames, met een focus op minimalistische stijlelementen. In zijn kleurenreeks volgden eerder al spelletjes over onder meer geel, blauw en roze, maar nu is oranje aan de beurt. De kleuren zijn vooral aankleding; de games zelf blijken vooral een aaneenschakeling van kleine puzzeltjes, vaak zonder enige uitleg. Samen met het felle kleurenmotief prikkelt dat wel lekker.
Aan de speler om per level te achterhalen wat er precies gedaan moet worden — en vervolgens hoe. Soms gaat dat om simpele schuifspelletjes, andere keren zijn het legpuzzels of lichte behendigheidsoefeningen. De puzzels draaien vaak om inzicht, elk met een ander soort interactie en een unieke (maar immer oranje) uitstraling.
De game, simpelweg ‘orange’ genaamd, is al een poosje te verkrijgen op zowel Android als iOS. Net als veel van Bonte’s andere puzzelspellen is orange volledig gratis te downloaden en te spelen. Daartegenover staan wel enige in-app reclames, al komt er daarvan enkel eentje tevoorschijn wanneer er naar een tip gevraagd wordt. Een prima compromis voor een fijn puzzelspelletje, wat ons betreft.
Crashboard
Meer een retro experience dan een game zoals we die vandaag de dag kennen: Crashboard is uit ander hout gesneden. Neem dat laatste maar letterlijk, want dit spelletje wordt bestuurd met een oud skateboard op halve tennisballen. Door te leunen op de plank ontwijk je Windows 95-foutmeldingen en andere pop-ups op het scherm. Scheur je dwars door slechte GIF-glitterplaatjes? Dat levert natuurlijk combo’s en een dikke score op.
Veel meer heeft Crashboard niet om het lijf. Stap op de plank en knal eventjes door een levensgrote cyberspace, dat is het hele eiereneten. Met een gigantisch projectiescherm (inclusief ouderwets 3D-effect), heerlijk foute GIF-jes en de alternatieve controller blijkt het spelletje een briljante smaakmaker, zeker in het knusse hol waar de Indie Showcase 2023 plaatsvond.
Crashboard is niet te koop, laat staan gemakkelijk zelf na te maken. Desalniettemin hopen we de Franse ontwikkelaar Emilie Breslavetz en haar Playful Machine-creaties vaker terug te zien op evenementen als deze, want uniek is het zonder twijfel.
Bulwark: Falconeer Chronicles
Solo-ontwikkelaar Tomas Sala is met name bekend om zijn populaire Skyrim mods, maar is daarna zijn eigen games gaan maken. The Falconeer (2020) leverde hem een BAFTA Award op voor beste indiedebuut, en vormt daarnaast de springplank voor een compleet eigen universum waarin spin-off Bulwark zich ook afspeelt.
Waar The Falconeer een luchtgevechtsspel is, gooit Sala het met Bulwark over een andere boeg. Het gaat hier namelijk over een citybuilder. Je stapt terug in de wereld van The Great Ursee, die 40 jaar geleden is verwoest door een verschrikkelijke oorlog. Nu is het aan jou om steden, militaire bolwerken en handelsroutes opnieuw op te bouwen.
Als je alvast de smaak te pakken wilt krijgen, kun je The Falconeer en de demo van Bulwark: The Falconeer Chronicles beide op Steam vinden.
Naar welk van deze games kijk jij het meest uit? Heb je al ergens een demo geprobeerd of wacht je geduldig af? We horen het graag van je in de comments!