Dungeons and Dragons in coronatijd
Het kan nog steeds
De klok tikt de seconden weg. Het is 7 uur ‘s avonds op een donderdag. Normaal mag je nu de deurbel verwachten en staan je vrienden voor de deur, character sheet in de ene hand en een zak chips in de andere. Het bier en de cola staan al koud. Maar nee, je zucht en rolt je twintigzijdige dobbelsteen nog even door je vingers, want met de huidige coronamaatregelen is het niet mogelijk om Dungeons and Dragons te spelen. Wat nu? Geen nood! Er zijn gelukkig alternatieven.
In deze tijden is het erg moeilijk om een groepje van minimaal vijf mensen in één ruimte te krijgen, als je dat al zou willen. Ook buiten corona om kunnen de onderstaande online mogelijkheden een oplossing zijn, als je vrienden bijvoorbeeld ver van je af wonen. Sterker nog: sommige mensen hebben misschien wel de voorkeur voor deze manier van spelen.
D&D op de pc
De eerste keer dat ik hier aan moest denken dacht ik: “Waarom niet gewoon een Discord-groep met een webcam?” en dat kan zeker. Vooral als je de focus legt op het verhaal en roleplay dan is dat zeker geen verkeerde oplossing. Combat kan echter lastig zijn als je niet een duidelijk overzicht hebt van waar iedereen zich bevindt in het spel. Plus, afhankelijk van je groep wil je soms wat meer overzicht hebben over de dobbelstenen.
Het populairste alternatief is de Virtual Tabletop, ook wel VTT genoemd. Dit zijn online tools waar je met je vrienden kunt inloggen en spelen. De dungeon master (DM) kan met behulp van zo’n tool alles uitdelen wat de spelers nodig hebben tijdens het spel. Je ziet op het scherm de map met alle spelers en NPC’s, maar ook zijn de dobbelsteenworpen zichtbaar en kunnen de spelers vaak hun eigen personage besturen. Samen met deze VTT’s en wat extra inspanning van de DM kun je in coronatijd toch je zelfgemaakte personage spelen.
Roll20 voor de DM
De bekendste van deze VTT’s is Roll20: een gratis platform waar je als dungeon master je spel kunt samenstellen en andere spelers kunt uitnodigen om in te loggen. Roll20 draait gewoon in je browser en dat betekent dat het voor iedereen toegankelijk is. Net als de meeste VTT’s is Roll20 standaard uitgerust met de gratis inhoud van het startpakket van D&D. Expansions, zoals Tasha’s Cauldron of Everything, kun je kopen of zelf handmatig toevoegen.
Het grote voordeel van Roll20 is dat er ongelofelijk veel informatie over te vinden is om de DM te helpen met het maken van zijn digitale kerkers en dat is soms ook wel nodig. Hoewel het maken van standaard content niet erg lastig is – je kunt binnen 2 minuten een eigen toverspreuk maken voor je spelers – kan het soms wel ingewikkeld zijn om complexe automatische tabellen te maken, of met het nieuwe dynamische lichtsysteem te werken. Als DM zul je zeker even een moment moeten nemen om je de tools en acties eigen te maken. Verder kun je er als DM voor kiezen om een maandelijks bedrag te betalen om zo toegang te krijgen tot geavanceerde opties. Denk hierbij aan het hierboven genoemde dynamisch lichtsysteem, toegang tot het draaien van scripts, vergrote opslagcapaciteit en het verwijderen van reclames tijdens het opstarten.
“Ook buiten corona om kunnen de onderstaande online mogelijkheden een oplossing zijn, als je vrienden bijvoorbeeld ver van je af wonen.”
Roll20 voor spelers
Als speler hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten of de complexiteit van het systeem. Je klikt op de naam van het wapen waarmee je wilt aanvallen en de relevante dobbelsteen wordt vanzelf geworpen. Je kunt als speler zelf een stukje art maken of deze van het internet afhalen als een token dat jouw personage representeert. Deze kun je ook zelf besturen. Handige informatie, zoals je hit points, wordt weergegeven in beeld.
Je character sheet is overzichtelijk ingericht, hoewel ik geen fan ben van de strakke zwart-witte interface, maar ook hier komt de complexiteit af en toe om de hoek kijken als het gaat om het maken van aanpassingen. Hierdoor kan het aanpassen van een character sheet voor de minder technisch aangelegde spelers soms een beetje overweldigend zou overkomen.
Foundry: kwaliteit voor een prijs
Een tweede grote VTT is Foundry Virtual Tabletop. Foundry is al sinds 2018 in productie en is sinds mei dit jaar officieel gelanceerd.. Foundry heeft wat betreft technische opties net iets meer toeters en bellen dan Roll20. De interface vind ik er een stuk fijner uitzien. Als DM heb je een programma op je pc staan waarin jij alles host. Dit heeft twee voordelen: jouw pc is de server, waardoor je dus niet afhankelijk bent van de status van een andere server om te spelen en je plaatjes en muziek kun je lokaal opslaan. De spelers kunnen via een link inloggen op het spel, waarbij ze geen account hoeven te maken op Foundry. Verder is alle art die mensen maken voor Foundry gratis toegevoegd in het programma en kun je alles met een simpele knop zo op je kaart zetten.
Er zit alleen één addertje onder het gras: de DM moet 60 euro neerleggen om Foundry te gebruiken, maar dan heb je ook gelijk alles in huis om je eigen spel op te zetten. Misschien een idee om aan je spelers een kleine bijdrage te vragen in plaats van bier en chips? Alle geavanceerde opties zitten standaard inbegrepen en voor alle extra addons en art hoef je ook niet meer extra te betalen.
“Samen met deze VTT’s en wat extra inspanning van de DM kun je in coronatijd toch je zelfgemaakte personage spelen.”
Gebruiksgemak en uitstraling
Foundry is eenvoudiger te gebruiken en er wordt duidelijker aangegeven wat je precies in moet vullen bij zelfgemaakte spreuken en monsters. Hierdoor komt het minder over als een Excel-bestand. De interface zelf vind ik ook een warmere uitstraling hebben en het gebruik van plaatjes voor voorwerpen visualiseren deze beter voor je spelers dan alleen de naam van het wapen of de spreuk.
Wat mij betreft is Foundry ook visueel allemaal net iets aantrekkelijker. Dat kan ook nog eens versterkt worden door het gebruik van de ingebouwde jukebox. De dungeon master kan afspeellijsten maken van muziek en geluiden die net wat extra kunnen geven aan het spelen, iets wat je zelfs aan een echte tafel niet zo makkelijk kunt opzetten. Al met al is Foundry net iets uitgebreider, makkelijker in gebruik en mooier ingericht, maar daar betaal je dan wel eenmalig voor.
Voor de creatievelingen
Als laatste kan ik dit stukje niet afsluiten zonder de doe-het-zelf oplossing van een van mijn eigen DM’s, waarbij hij een ware stellage heeft gebouwd waar een telefoon als webcam dient om dit zo boven zijn echte map te hangen. Zo kunnen we toch vanuit onze eigen woonkamers samen spelen met onze eigen mini’s, onze eigen sets en met echte dobbelstenen. Dat heeft natuurlijk ook wel wat, maar het vereist weer hele andere vaardigheden van je DM.
Dus geen zorgen: ook in deze tijd kun je nog steeds je vuurballen naar draken slingeren en je pijlen naar goblins, want Dungeons and Dragons gaat nog gewoon door.
Geschreven door:
[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]