Asus ROG Zephyrus G14 gaminglaptop

Review
Kevin Rombouts op 28 augustus 2020
Asus ROG Zephyrus G14 gaminglaptop

Het ultieme formaat voor onderweg

De 14-inch laptop: tot voor kort vond ik het altijd maar een gek concept, vooral omdat de schermmaat in veel gevallen enkel was toebedeeld tot Chromebooks. Sinds dat de Asus ROG Zephyrus G14 in huis is gekomen voor deze review, is er echter een nieuwe wereld voor mij opengegaan. Een 14-inch beeldscherm is perfect voor wanneer je veel onderweg bent en graag ook in de trein nog even je laptop openklapt. Vraag blijft wel hoeveel we daar in deze gekke tijden nog aan hebben…

Wie tegenwoordig onderweg wil gamen, heeft keuze genoeg. Want naast een ruim aanbod aan gaminglaptops hebben ook steeds meer ‘professionele’ laptops een grafische kaart waarmee een potje Rocket League of Overwatch in de trein of op kantoor prima gedraaid kan worden. Het is dan ook deze laatste groep laptops die steeds meer mensen aanspreekt, omdat ze het naast een compact formaat vaak ook doen zonder het schreeuwerige ontwerp van veel gaminglaptops. Je gaat immers niet slechter gamen wanneer er geen lelijke print op de klep van je laptop staat en je toetsenbord geen RGB-verlichting uitbraakt.

Asus lijkt met de ROG Zephyrus G14 ook deze boodschap te hebben gekregen, maar kiest voor een tussenweg. De laptop is overduidelijk nog altijd een gaminglaptop, met een Nvidia GeForce RTX 2060 MaxQ en de fanatieke belettering op het toetsenbord, maar laat de RGB-verlichting achterwege, waardoor je de G14 ook tijdens een belangrijke zakelijke meeting prima voor de dag kunt halen.

Een compacte powerhouse

Het is bewonderenswaardig hoeveel kracht Asus in de G14 heeft weten te proppen. Hoewel het goedkoopste model (beginnende bij 1399,- euro) het moet doen met een Nvidia GeForce GTX 1650, heeft het model wat wij mogen testen de beschikking over een redelijk krachtige GeForce RTX 2060 MaxQ. Ook qua rekenkracht heeft de G14 weinig te klagen, dankzij AMD’s nieuwste generatie mobiele Ryzen-chips: de Ryzen 9 4900HS met 8 kernen, 16 threads en een standaard kloksnelheid van 3000MHz. Het enige wat hier tegenover staat is het stevige prijskaartje van 2199,- euro voor het high-end model.

[divider line_type=”No Line” custom_height=”16″]
Naam: Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV
Processor: AMD Renoir R9-4900HS (8 cores, 3GHz kloksnelheid, 4,3GHz turboklok)
GPU: GeForce RTX 2060 Max-Q
Display: 14 inch IPS-LCD display
Resolutie: 2560 x 1440 pixels (60Hz refresh rate)
Geheugen: 16GB DDR4 (SODIMM)
Opslag: 1TB SSD
Aansluitingen: Stroom (barrel plug), HDMI 2.0b, 2x USB type-a, 2x USB type-c, audio-jack
[divider line_type=”No Line” custom_height=”16″]

Naast een keuze in grafische kaarten en processoren, heb je als koper ook nog wat te kiezen voor je beeldscherm. Asus biedt je bij de duurdere de mogelijkheid om te kiezen tussen een HD-beeldscherm met een verversingssnelheid van 120Hz, of een WQHD-beeldscherm (2560×1440) met 60Hz. Ons model kwam uitgerust met het WQHD-beeldscherm, dus we konden helaas niet de vloeiende beelden met 120 frames per seconde bewonderen, maar wel de grafische kaart stevig belasten door alles op 1440p te draaien.

Games komen op de G14 dan ook lekker uit de verf, want de compacte laptop vreet door games heen als zoete koek. Games als Gears 5, Forza Horizon 4, Destiny 2 en Yakuza 0 vormen geen probleem voor de Nvidia GeForce RTX 2060 MaxQ. Daarbij is er natuurlijk wel het voordeel dat de grafische kaart zich kan beperken tot 60 frames per seconde, waardoor je vooral in de grafische instellingen de limiet op moet gaan zoeken om de laptop te laten struikelen over zijn eigen voeten.

Pas wanneer je alle instellingen ver open schroeft, merk je dat de RTX 2060 het lastig krijgt. Het is daarbij dan ook verstandig om voor jezelf de keuze te maken: wil je streven naar op de hoogste resolutie gamen, maar mogelijk niet in de hoogste kwaliteit? Of liever in de hoogste kwaliteit, om dan genoegen te moeten nemen met een iets minder hoge resolutie?

[image_with_animation image_url=”31821″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Slimme mechaniek

Een stevige grafische kaart, een snelle processor en een compacte behuizing: zonder goede koeling is dit een perfect recept voor een trage en daardoor onprettige laptop. Gelukkig heeft Asus dit weten te tackelen met een aantal slimme oplossingen. Naast een set ventilatoren in de laptop die de lucht duidelijk hoorbaar verplaatst, maakt de G14 ook gebruik van een staaltje vernuftig design.

Wanneer je het beeldscherm openklapt, komt de bodem van de laptop namelijk een paar centimeter omhoog. Het scharnier duwt de kont van de laptop als het ware de lucht in, waardoor er betere luchtdoorlaat ontstaat en de laptop dus ook makkelijk verse lucht aan kan zuigen. Hierdoor blijft de laptop koeler en hoeven de ventilatoren minder hun best te doen best te doen wanneer er druk op de ketel komt te staan.

Dat gezegd hebbende is de G14 allesbehalve stil wanneer je er lekker mee aan de slag gaat. De ventilatoren zijn zoals aangegeven goed hoorbaar, waardoor je vooral onderweg mogelijk wat concessies moet doen tijdens het gamen. Je kunt je laptop natuurlijk volle bak laten razen, maar je hebt ook de mogelijkheid om te schakelen naar een Silent-profiel. Hierdoor worden de ventilatoren flink teruggeschroefd, maar moet je het dus ook doen met minder vermogen. Houd er dan ook rekening mee dat gamen onderweg prima kan, maar met net wat minder pracht en praal dan thuis aan de stroom.

[image_with_animation image_url=”31819″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Aan de knoppen

Natuurlijk is de G14 niet alleen gemaakt om mee te gamen. Asus omschrijft de laptop zelf als een machine voor de content creator en dat is zeker iets waar ik ook in geloof. Het gekalibreerde scherm is immers prima geschikt voor het bewerken van foto’s en het maken van video’s, tot op een bepaald niveau. Deze laptop is absoluut geen vervanger voor je professionele video-setup die je mogelijk thuis hebt staan, maar mocht je veel onderweg zijn, dan is het zeker geen probleem om op de G14 een video in elkaar te schroeven voor op YouTube.

Ook wanneer je zoals wij veel teksten schrijft, kun je aardig uit de voeten op de G14. De laptop beschikt over een redelijk standaard 65% layout, waarbij je dus geen toegang hebt tot een numerieke sectie of knoppen als Home, End, Page Up en Page Down. Daarbij is het opvallend dat deze knoppen ook niet als secundaire functies zijn te vinden op je toetsen, waardoor je het dus echt helemaal zonder moet doen.

Daarbij is het toetsenbord zeker niet het beste toetsenbord op een laptop. Zo zijn de knoppen redelijk ver uit elkaar, maar kwam ik nooit lekker in de flow op het toetsenbord. Ondanks dat ik er aardig op getikt heb, bleef ik problemen houden met sommige knoppen. Vooral de O en P waren probleemgevallen, waarbij er bijna iedere keer een verkeerde knop werd aangeslagen. Daarnaast mist er nog een stukje stabiliteit, want vooral wanneer je de knop aan de rand indrukt, wordt deze maar mondjesmaat geregistreerd.

[image_with_animation image_url=”31820″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De Ani-Matrix

Misschien wel de meest opvallende feature van de G14 is er eentje die je zelf maar weinig zult zien in dagelijks gebruik: het AniMe Matrix-display. Dit display zit namelijk niet aan de binnenkant van je laptop, maar aan de buitenkant, verwerkt in de klep. Het is dan ook geen display waar je een film op kunt kijken of een game op kunt spelen, maar een paneel met lichtjes waarop je een logo kunt plaatsen, een gifje kunt laten spelen of informatie als de tijd, je batterijpercentage en Windows-notificaties kunt laten zien.

Het AniMe Matrix-display valt wat mij betreft in dezelfde categorie als het LED-paneel op de Steelseries Apex 5: het is leuk bedacht en goed uitgevoerd, maar uiteindelijk een enorme gimmick. Het is dan ook misschien wel het ding dat deze laptop terugbrengt tot het klassieke gevoel van een gamerslaptop, iets dat roept: “Kijk mij nou!”. Dit keer niet in de vorm van RGB-verlichting, maar van LED-lichtjes die over de buitenkant van je laptop vliegen.

[image_with_animation image_url=”31818″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Staat als een huis

Al met al is er weinig te klagen over de Asus ROG Zephyrus G14. Met een 14-inch beeldscherm heeft de laptop een fijn en compact formaat dat je zonder problemen in je rugzak gooit. Het helpt daarbij mee dat de randen rondom het beeldscherm relatief klein zijn, waardoor de laptop ook prima op het klaptafeltje van een treinstoel past. Dit heeft overigens wel als resultaat dat de laptop geen webcam tot zijn beschikking heeft. Mocht je dus regelmatig ook nog videobellen, dan is dit iets om rekening mee te houden.

Waar je de G14 ook neerzet, stevig zal deze zeker staan. Ondanks zijn kleine formaat tikt de laptop de 1,7 kilogram aan, iets wat vooral te danken is aan de stevige behuizing. Het voordeel daarvan is wel dat er bijna geen ‘flex’ in de behuizing zit, waardoor je niet bang hoeft te zijn om net wat harder dan gebruikelijk op de toetsen te typen. Ik wil je wel waarschuwen om niet direct na het gamen een verslag te gaan typen, want de toetsen kunnen wel behoorlijk warm worden wanneer je de laptop intensief hebt gebruikt.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel