Wipeout Omega Collection
Hoewel de dagen van de PlayStation 1 ver achter ons liggen, zijn veel van de series die destijds verschenen nog altijd in leven. Gran Turismo krijgt later dit jaar weer een nieuw deel, Final Fantasy presteert nog altijd goed en ook in Tekken is dit jaar weer nieuw leven geblazen. Andere series moeten het echter hebben van remakes en rereleases. Denk aan onze Game van de Maand Crash Bandicoot, of het supersnelle Wipeout. Ook die laatste heeft nu een flinke poetsbeurt gehad in de vorm van de Wipeout Omega Collection.
Je zou het bijna vergeten, maar Wipeout was zeker geen eendagsvlieg op de PlayStation 1. Na de succesvolle start in 1995 verschenen er nog acht nieuwe titels. Daarbij waren ze praktisch allemaal gericht op Sony’s consoles met als voornaamste uitzondering Wipeout 64. Toch lijkt de toekomst wat onzeker sinds het sluiten van Sony’s Studio Liverpool in 2012. Studio Liverpool was namelijk de drijvende kracht achter de serie. Toch heeft de Japanse gigant besloten de serie weer een keer onder het stof vandaan te halen, de wax erbij te pakken en de vliegende racemonsters nog eens op te poetsen.
Drie semi-klassiekers
In de Wipeout Omega Collection is in ieder geval genoeg te doen. Je krijgt namelijk de beschikking over drie van de meest recente Wipeout-titels: Wipeout 2048, Wipeout HD en Wipeout HD Fury. Okay, de laatste is niet echt een nieuwe game, maar een flinke uitbreiding op Wipeout HD. Fury brengt echter voldoende content met zich mee om als los deel te tellen.
De kans is groot dat de namen je bekend voorkomen of je zelfs al een titel in je collectie hebt. Wipeout HD en HD Fury verschenen namelijk in 2008 voor de PlayStation 3 en werden zelfs gratis uitgedeeld na het grote PlayStation Network debacle in 2011. Wipeout 2048 aan de andere kant was een launchgame voor de PlayStation Vita in 2012, waarmee het ook direct de laatste titel was van Studio Liverpool.
Als dag en nacht
In eerste instantie zou je misschien denken dat de verschillende tussen 2048 en HD / HD Fury niet zo heel groot kunnen zijn. Ze verschenen immers vier jaar na elkaar en maken deel uit van dezelfde serie. Fout, want wanneer je de twee naast elkaar legt, spiegelen ze elkaar als dag en nacht. Dat heeft vooral te maken met de setting van beide games.
In Wipeout 2048 maak je de eerste jaren van het Anti-Gravity Racing Championship mee gedurende de periode van 2048 tot en met 2050. Gedurende drie seizoenen maakte de raceserie zijn opkomst en dat is nog goed te merken. In plaats van dat je op afgesloten circuits racet ver buiten de stad, vlieg je door steden, winkelcentra en stadions heen.
Wipeout HD en HD Fury spelen zich daarentegen veel later op de tijdslijn van de serie af. Het kampioenschap is ondertussen een wereldsport geworden en dus zijn de races weggehaald uit de steden. In plaats daarvan race op je afgesloten circuits, die toch vaak een stukje saaier overkomen dan die uit de jonge jaren. Daarnaast lijken de races in HD een stuk langzamer aan te voelen dan in 2048.
Een collectie waardig
Met 2,5 titel om uit te kiezen, weet je dat je jezelf in de Wipeout Omega Collection in ieder geval niet hoeft te vervelen. Er is immers altijd wel wat te doen. Op het gebied van de singleplayer heb je verschillende carrièremodi verspreid over de titels. Zo werk je in 2048 door de eerder genoemde seizoenen heen, terwijl je in HD jezelf door verschillende klassen heen vecht.
Dit doe je op een zwik aan verschillende banen: 26 stuks verspreid over verschillende locaties. Daarbij heeft iedere baan natuurlijk zijn eigen stijl en gevoel, maar snelheid staat praktisch altijd bovenaan. Natuurlijk horen daar ook verschillende anti-zwaartekracht racemonsters bij. In totaal krijg je de controle over 46 verschillende schepen, ieder in zijn eigen klasse. Daarbij is de verdeling gemaakt tussen snelheid, wendbaarheid en stabiliteit.
Om je scherp te houden, moet je verschillende kwaliteiten aanspreken gedurende de acht verschillende modi die de game rijk is. Natuurlijk heb je de standaard losse race, een toernooi of een tijdrit, maar er zijn ook wat agressieve modi. Zo moet je in Eliminator zo veel mogelijk tegenstanders onschadelijk maken, terwijl je in Detonator mijnen over de racebaan tot ontploffing moet brengen. Zone, Zone Battle en Speed Lap daarentegen vragen het uiterste van je reflexen door de bizar hoge snelheden.
Zoek je liever een echte tegenstander op, dan hoef je jezelf niet te beperken tot een tweede speler op de bank. De Omega Collection biedt namelijk een volledige 8-speler online multiplayer modus aan. Zo is er dus altijd reden voor nog één race.
Lekker vloeiend
Wanneer je snelheden van meer dan 500 kilometers per uur aantikt, wil je natuurlijk wel dat de beelden een beetje vloeiend lopen. Frontaal tegen een muur op knallen met die snelheid is immers geen pretje. Gelukkig draait de Wipeout Omega Pro op een stabiele 60 frames per seconde waardoor de 2,5 titels er vloeiend en haarscherp uitzien.
Daarnaast heeft Sony de titel ook nog een flinke boost gegeven op grafisch vlak door de game volledig in 4K beschikbaar te maken, mocht je in het bezit zijn van een PlayStation 4 Pro. Mocht je tv het aankunnen, dan is dat zeker de moeite waard om te aanschouwen.