Destiny 2

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Destiny 2

Tijdens de E3 van 2017 kondigde Bungie aan dat er een bèta van Destiny 2 zou komen. Na genoeg beeldmateriaal van Destiny 2 op het internet te hebben gezien, mochten we nu eindelijk zelf met de game aan de slag. Kijken we nog steeds zo uit naar de game of zijn er al wat mensen van de hype train gesprongen?

In vergelijking met de bèta die destijds is gehouden voor de eerste Destiny, hebben ze het bij Bungie deze keer anders aangepakt. In de bèta van deel 1 was het namelijk mogelijk om al bijna 50% van de game te spelen. Dit kwam deels door de summiere content van het eerste deel. In de bèta van Destiny 2 kon je de eerste verhaalmissie, een strike en twee PvP-modi uitproberen. Maar laten we bij het begin beginnen…

Destiny 2 Ghaul 
 Pixel Vault

Homecoming

Bij het opstarten van de game kun je kiezen uit de drie klassen van Destiny 2, namelijk de Titan, Hunter of Warlock. Als die-hard Titan-speler was de keuze al snel gemaakt en direct daarna krijg je het eerste filmpje al voor je neus. Ditzelfde filmpje was eerder al te zien tijdens de E3. Vervolgens landt je Guardian op de Tower, die volledig in de hens staat. In de eerste Destiny was de Tower een social space waar veel Guardians bijeenkwamen voor allerlei activiteiten. Hier is echter niks meer van terug te zien.

De eerste twee dingen die opvallen als je in het level wordt gegooid, zijn de HUD en de graphics van de game. Aangezien Destiny 2 alleen maar uitkomt voor pc, PS4 en Xbox One, ten opzichte van het eerste deel dat ook voor de last-gen uitkwam, heeft de ontwikkelaar de grafische kwaliteit van het spel flink omhoog kunnen gooien. De game ziet er dan ook als een pareltje uit. Ook de HUD heeft een upgrade gehad, deze ziet er namelijk een stuk strakker en scherper uit dan de HUD uit het eerste deel. Ik heb nog wel twijfels over de framerate aangezien ik kon merken dat de game er af en toe moeite mee had. Maar het kan goed zijn dat dit in de uiteindelijke versie van de game is opgelost.

Ghaul en zijn vrienden

De Tower wordt dus aangevallen door de Red Legion onder leiding van Ghaul. Deze Cabal proberen de Traveler over te nemen en de Guardians uit te schakelen. De eerste verhaalmissie zit dus meteen vol actie. De game speelt weer als vanouds en de nieuwe subklasse die gebruikt kon worden, speelde heerlijk weg. In mijn geval was dat de Sentinel. Deze subklasse van de Titan is als het ware een tank. Één van zijn skills is dan ook het neerzetten van een muur die een bepaalde hoeveelheid schade kan absorberen alvorens die weer verdwijnt.  In vergelijking met Destiny 1 kun je in dit deel veel actiever meedraaien binnen je team.

Destiny 2 Sentinel 
 Pixel Vault

Het leukste aan de Sentinel is toch wel als je eenmaal je Super kunt activeren. In het geval van de Sentinel krijg je dan een schild dat lijkt op die van Captain America. Met dit schild kun je lekker op de vijanden inbeuken en je hebt ook de mogelijkheid om ermee te gooien. Het jammere was wel dat het heel lang leek te duren voordat je Super was opgeladen. Al hebben ze al wel vanuit Bungie gemeld dat de build voor de bèta al een paar maanden oud was en dat er ondertussen al veel dingen aangepast en verbeterd zijn.

Aan het einde van het Homecoming level kom je oog in oog te staan met de kwaadaardige Ghaul. Je denkt misschien dat je deze baas moet verslaan, maar daar krijg je als speler de tijd niet voor. Ghaul activeert het apparaat dat hij heeft geplaatst op de Traveler en het licht verdwijnt uit de Guardians en de Ghosts. Vervolgens word je van de kant van de Tower geschopt en eindigt het level. Het lijkt erop dat Destiny 2 qua verhaal in ieder geval beter is dan het eerste deel. In het eerste deel miste namelijk een goede antagonist en met deze intromissie is in ieder geval de eerste stap al gezet.

Platformen op Nessus

Na heel groot het Destiny 2-logo in beeld te hebben gezien, word je gedropt in de director. Deze is op dit moment nog uitgekleed, aangezien er alleen de strike en de twee PvP-modi staan aangegeven. Laten we maar met de strike beginnen, de Inverted Spire strike. Je landt op één van de nieuwe planeten van Destiny 2, namelijk Nessus. Net zoals in Destiny 1 kom je als eerste terecht in de open wereld, in dit geval dus die van Nessus. Heel veel is er in dit gedeelte niet te doen naast het reizen naar strike. Al hebben sommige mensen het door middel van glitches al wel voor elkaar gekregen om verder in dit gebied te komen dan de bedoeling was.  

destiny_2_invertedspire 
 Pixel Vault

Door de strike heen moet er veel van platform naar platform gesprongen worden terwijl ondertussen de Vex op je aan het schieten is. Deze vijand uit het eerste deel is ook in dit deel dus weer van de partij. Net zoals de Cabal heeft deze soort ook nieuwe trucjes geleerd om je mee lastig te vallen. Als je dus denkt dat je ondertussen hun strategie al door had, dan kom je van een koude kermis thuis. Ik heb wel het gevoel dat Bungie meer elementen van raids uit het eerste deel heeft gebruikt voor het samenstellen van de strikes. Door het platformgedeelte en ook de grote mechanische drilboor die je op een gegeven moment moet ontwijken, moet je constant alert blijven.

Eenmaal bij de baas van de strike aangekomen, Protheon, the Modular Mind, is het tijd om deze een kopje kleiner te maken. In Destiny 1 waren de strike bazen eigenlijk allemaal bullet sponges: schiet er zoveel mogelijk kogels in terwijl je die van hem ontwijkt. Helaas is dat in deze strike eigenlijk nog steeds het geval. Er zit niet echt een speciale methode achter om hem te verslaan, behalve dan door op hem te blijven schieten. Wat wel leuk is gedaan, is dat de omgeving tijdens het gevecht veranderd. Zo voelt het toch een stuk dynamischer aan.

Controle en vernietiging

Het laatste onderdeel van de bèta zijn de twee PvP-maps die te spelen zijn. Op de ene map kun je aan de slag met een potje control. Deze modus kennen we wel van de eerste Destiny. Het is hierbij de bedoeling dat je vlaggen verovert en ondertussen kills maakt. Hoe meer vlaggen jouw team heeft des te meer punten krijg je voor een kill. De voornaamste verandering hierbij is dat je al begint met één vlag in je bezit. Hierdoor komen potjes wat sneller op gang en blijft niet iedereen bij de eerste vlag bivakkeren.

destiny-2-protheon-modular-mind 
 Pixel Vault

De tweede en tevens nieuwe modus is Countdown. De meeste mensen zullen deze modus misschien wel kennen als Search and Destroy. Het is namelijk de bedoeling op één van de twee plekken een bom te plaatsen en zorgen dat deze afgaat. Aan de tegenstanders is het dan de taak om deze onschadelijk te maken.  Is een heel team dood, dan heeft de andere zijde gewonnen, tenzij er nog een bom loopt te tikken, want dan moet deze eerst ontmanteld worden. Na elke ronde wissel je van kant totdat het scorelimiet is bereikt of totdat de tijd voorbij is.

De PvP-potjes zijn anders van opzet dan dat ze in Destiny 1 waren. Het is niet langer 3v3 of 6v6, maar het is altijd 4v4. Ik moet zeggen dat de potjes hierdoor  een stuk minder chaotisch verlopen. Ook de maps lijken hier prima voor geschikt en het duurt niet lang voordat je weer vol in het gevecht zit.

Na het spelen van de bèta kan ik in ieder geval niet wachten tot de volledige game uitkomt in september. De game werkt prima en je kunt duidelijk zien dat Bungie goed heeft geluisterd naar de feedback van de spelers. Destiny 2 komt op 6 september uit voor de PlayStation 4 en Xbox One. Op 24 oktober komt de game uit voor de pc.