Daybreak Games voert tweede ontslagronde uit

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
Daybreak Games voert tweede ontslagronde uit

Hoewel de financiële crisis ten einde is, voeren bepaalde bedrijven wegens besparingen nog steeds ontslagrondes uit. De game-industrie blijft hierbij niet gespaard. Het bedrijf achter H1Z1 en Planet Side 2, Daybreak Games, voerde onlangs een tweede ontslagronde uit. Dit verklaarde het bedrijf zelf aan Variety.

Daybreak Games liet in een verklaring aan Variety weten dat het moest herstructureren om verder te kunnen bouwen op hun eerdere successen. De ontwikkelaar beloofde wel om er alles aan te doen om de getroffen medewerkers te steunen in deze moeilijke tijd, zeker nu de feestdagen eraan zitten te komen. Daybreak Games geeft verder als reden voor de ontslagen dat het bedrijf efficiënter te werk wil gaan en hun middelen wil herschikken. Als laatste belooft de ontwikkelaar ook nog dat ze zich blijven focussen op hun bestaande en toekomstige titels.

Niet iedereen is hier tevreden mee. De ex-president van het bedrijf, John Smedley, vindt de ontslagronde erg spijtig en deed zijn beklag op Twitter. In een eerste tweet liet hij weten dat hij zo’n zeventig ontslagen wel een erg hoog aantal vindt. Daarna schreef Smedley dat het gaat om uitstekende medewerkers, die nog tien jaar bij het bedrijf hadden kunnen werken, als het bedrijf het tenminste goed zou doen. In een derde en laatste tweet uitte Smedley zijn frustratie over dit feit. De voormalige president vindt een ontslagronde vlak voor de feestdagen oneerlijk. Anderen beweerden op Twitter dat de studio van Daybreak Games in Austin, Texas helemaal zou sluiten. Deze geruchten werden echter al snel door een woordvoerder van Daybreak Games de kop ingedrukt.

Om hoeveel ontslagen medewerkers het precies gaat, is onbekend. Het is niet de eerste keer dat Daybreak Games medewerkers de deur heeft moeten wijzen. In april vond de eerste ontslagronde namelijk al plaats. Hoeveel werkkrachten er toen werden afgedankt, is tot nog toe onbekend. De reden was toen ongeveer dezelfde als nu, namelijk om de toekomst van het bedrijf te verzekeren.