Nintendo president Satoru Iwata overleden

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Nintendo president Satoru Iwata overleden

Tragisch nieuws uit Japan: de president van Nintendo, Satoru Iwata, is afgelopen nacht overleden. De oorzaak van zijn dood was een gezwel bij zijn galblaas. Satoru Iwata was al dertien jaar president van Nintendo. Hij is 55 jaar oud geworden.

Satoru Iwata kampte al langere tijd met problemen met zijn gezondheid. Vorig jaar was hij niet aanwezig op de E3 vanwege “gezondheidsredenen”, wat later een gezwel in de buurt van zijn galblaas bleek te zijn. Een paar maanden later ging hij weer aan het werk, al bleven er zorgen om zijn gezondheid omdat hij in een korte tijd veel gewicht kwijt was geraakt. Dit jaar was Iwata wederom niet aanwezig op de E3 omdat hij zich wilde richten op andere zaken omtrent Nintendo.

In 2002 nam Iwata het stokje over van Hiroshi Yamauchi, de zakenman die Nintendo had gemaakt tot wat het was. Het was de eerste keer in de geschiedenis van Nintendo dat iemand buiten de Yamauchi-familie president van Nintendo werd. Iwata was dan al drie jaar director bij Nintendo en al eerder werkzaam bij HAL Laboratory, onder meer als president. Hij had in zijn jongere jaren meegewerkt aan titels zoals Kirby, Balloon Fight en Earthbound.

Hoewel Iwata aan de wieg van Nintendo’s grootste succes stond (de Wii), was Iwata de laatste jaren misschien beter bekend als de markante presentator van de vele Nintendo Directs. Met zijn ietwat stijve houding, flauwe mopjes en gebrekkig Engels kreeg hij veel liefhebbers en behoorde hij tot de meest geïmiteerde personen uit de gaming-industrie. Vanwege zijn soms opvallende keuzes als president van Nintendo verduurde hij vaak veel kritiek, maar bleef altijd vol vertrouwen werken, zelfs toen zijn salaris voor 50% werd ingekort omdat Nintendo verliezen aan het lijden was.