Planet Zoo

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Planet Zoo

Vroeger speelde ik Zoo Tycoon kapot en dus was mijn vreugde erg groot toen ontwikkelaar en uitgever Frontier eind april Planet Zoo aankondigde. Na eerder succes te hebben gehad met Planet Coaster en Jurassic World Evolution probeert de studio het nu met een virtuele dierentuin. Of deze titel even succesvol wordt als de twee voorgaande simulatietitels van de studio is nog maar de vraag. Voor het zover is blikken wij vooruit naar wat deze titel voor ons in petto heeft.

In zijn jongere jaren werkte Frontier al mee aan titels als Rollercoaster Tycoon 1 en 3 en Zoo Tycoon. Later in 2016 ging de uitgever een stap verder met Planet Coaster. Omdat deze game erg succesvol bleek, probeerde Frontier op dit succes verder te bouwen door in 2018 Jurassic World Evolution uit te brengen. Aangezien beide titels een schot in de roos waren, waagt de ontwikkelaar zich nu opnieuw aan een dierentuinsimulator.

Releasedatum Planet Zoo

Toen Planet Zoo voor het eerst aangekondigd werd, werd de herfst van 2019 als releasedatum genoemd, exclusief voor pc (Steam). Lang bleef een precieze releasedatum niet uit. Aan de vooravond van E3 2019 kregen we namelijk officieel te horen dat deze titel verschijnt op 5 november 2019.

De studio kondigde samen met een Deluxe-editie ook een bètatest aan. Om hieraan deel te nemen moet je de Deluxe-editie van de game alvast bestellen. Een precieze datum voor deze testfase volgt later. Voorlopig moeten we het dus enkel doen met een releasedatum in november.

Planet Zoo 
 Pixel Vault

Tot in de puntjes verzorgd

Als we naar Planet Zoo kijken moeten we meteen denken aan de Zoo Tycoon-gamereeks of aan Planet Coaster, maar dan met dieren. Zo moeten spelers bijvoorbeeld niet de wieltjes van de attractie-karretjes smeren, maar moeten we bijvoorbeeld leeuwen voorzien van een stuk vlees.

Om de dieren zo realistisch mogelijk weer te geven, bestudeerde de maker de gedragspatronen, de bewegingen en het uiterlijk van de dieren in het echte leven. Daarnaast ging de studio ten rade bij een aantal experts op het vlak van dierentuinen en biologische wetenschappen. Daarnaast bekeken het animatie- en modelleerteam ook uren aan beeldmateriaal om de bewegingen en het uiterlijk van de dieren tot in het kleinste details na te bootsen.

Planet Zoo 
 Pixel Vault

Buiten het uiterlijk en de bewegingen probeert de studio ook een authentieke en rijke spelerservaring te creëren door elk dier uniek te maken. Dit wordt gedaan door bij elke diersoort kleine aanpassingen te doen aan de vacht, de animaties en de afzonderlijke gewoontes. Daarom heeft de ontwikkelaar elk dier ook nog eens afzonderlijk bestudeerd. Hierdoor krijgen we in de game gevechten tussen twee mannelijke leeuwen te zien die al zwaaiend met hun poten en springend met hun lichaam de strijd met elkaar aangaan. Ook zien we bijvoorbeeld dat alle veren op de staart van een pauw aanwezig zijn en op de juiste plaats staan.

Van rotsblok tot sneeuwvlok

Spelers bouwen hun parken op verschillende locaties over de hele wereld. Zo zitten we op het ene moment in warme en grasrijke Afrikaanse savannes en op het andere in Noord-Amerikaanse besneeuwde en bosrijke berglandschappen. Elke locatie heeft ook nog eens zijn typische weersomstandigen. Zo zijn de temperaturen erg hoog in savannes of woestijnachtige gebieden, vallen de sneeuwvlokken in winterse landschappen talrijk naar beneden of rekenen we soms af met een flinke regenbui.

In deze landschappen trachten spelers goede verblijven voor hun dieren te creëren. Zo moet er in deze habitats genoeg oppervlakte voor de dieren aanwezig zijn en moet het verblijf gevuld zijn met de juiste hoeveelheid typische planten, bomen, grasvlaktes of rotsblokken.

Planet Zoo 
 Pixel Vault

Naast de flora beïnvloeden de weersomstandigen ook de fauna. Als het erg droog is of er sneeuw ligt, dan zal de olifant zijn huid gladstrijken door er een hoopje stof of sneeuw op te gooien.

De ideale dierentuinverantwoordelijke

In Planet Zoo is het de bedoeling dat alles op rolletjes loopt en dat je je bezoekers en dieren goed in de gaten houdt. Dat doe je door de welzijnsstatistieken aan te passen waar dat nodig is. Deze statistieken zeggen bijvoorbeeld meer over hoe gelukkig de dieren zijn met hun verblijf, hun sociale gedrag, hun voeding en hun dagelijkse activiteiten. Is het dier in kwestie niet blij met de hoeveelheid gras en water in zijn verblijf, dan is dat meteen aan te passen.

Om het park en de verblijven te onderhouden nemen spelers ook verschillende personeelsleden aan. Denk hierbij aan parkbewakers, schoonmaakploegen of verzorgers. Ten opzichte van Planet Coaster staan deze medewerkers in deze titel aan de basis van twee nieuwe toevoegingen. Zo is het nu mogelijk om in gebouwen te kijken en te aanschouwen hoe verzorgers het voedsel van dieren klaarmaken. Verder zijn er ook speciale paden in het leven geroepen waarop enkel je werkkrachten kunnen wandelen. Dit met betere en snellere resultaten als gevolg.

Planet Zoo 
 Pixel Vault

Dierentuinen voor dummies

Naast plezier beleven aan deze titel wil Frontier dat spelers ook wat leren over dieren en de functie van dierentuinen. Dit zodat we meer leren over waarom dieren uitsterven en waarom dit tegengaan zo belangrijk is. Om ons dit bij te brengen voegt de ontwikkelaar borden met een beschrijving van het dier in kwestie toe aan deze titel.

Daarop vinden we, naast een foto, de naam van het dier in het Engels en Latijn plus wat meer informatie over het dier. Hoeveel informatie op deze borden te lezen valt, hangt af van hoeveel onderzoek je naar die dieren deed. Een leuke toevoeging voor dierenliefhebbers.

Trailers Planet Zoo