Blaas je oude consoles nieuw leven in: de Game Boy Advance SP

Afgestoft
Robert Zomers op 12 mei 2021
Blaas je oude consoles nieuw leven in: de Game Boy Advance SP

Soldeerlessen niet inbegrepen

Het modden van een console is ongeveer even oud als de meeste consoles zelf. Dat was vroeger iets voor de echte techneuten en iets waar je vooral niet zelf aan moest beginnen zonder kennis van zaken. Dat is de laatste jaren snel veranderd. Met de juiste spullen kun je een oude handheld een hele nieuwe look geven en voorzien van wat moderne gemakken. Zo ook de Game Boy Advance SP.

Als je rond de twintig bent of ouder bent, is er een goede kans dat er ergens in huis nog een oude Nintendo handheld in een la ligt te verstoffen. Zonde, want hoewel de Switch een prachtig apparaat is, kan het erg tof zijn om Pokémon Emerald of Advance Wars weer een keer te spelen op je oude Game Boy Advance SP. Een goede kans dat deze na al die jaren nog gewoon werkt, maar het kan geen kwaad om de handheld alsnog even open te schroeven en te voorzien van wat modernere componenten om je retro-game ervaring naar een net iets hoger niveau te tillen.

Nieuwe onderdelen uitzoeken

Game Boys zijn over het algemeen aardig tegen de tand des tijds bestand. Als je een beetje goed voor je handheld hebt gezorgd, is er een goede kans dat deze het nog doet. Wat meteen zal opvallen is dat het scherm van slechte kwaliteit is. Niet alleen is het beeld vrij onscherp op de originele Game Boy Advance (SP), ook zie je er haast niets op door het ontbreken van backlight. Daarom heb je mogelijk ook nog een inplugbaar leeslampje bij de accessoires van je Game Boy Advance liggen. Met andere woorden: het was behelpen.

De Game Boy Advance SP had wel backlight, die zeker bij bepaalde modellen nog best aardig is. Toch is met een nieuw scherm de meeste winst te behalen als je een oude Game Boy nieuw leven in wil blazen. Nu fabriceert Nintendo deze natuurlijk niet, maar gelukkig zijn er modders die het op zich hebben genomen om LCD-schermen voor de verschillende Game Boy-modellen te fabriceren. Deze schermen zijn wel aan de prijs en kosten meer dan de gemiddelde tweedehands Game Boy Advance SP, maar het zal je retrogame-ervaring naar een veel hoger niveau tillen.

Naast het scherm is het ook goed om te kijken of de batterij nog in orde is. Zeker als je een nieuw scherm voor je SP bestelt, is het raadzaam om ook een nieuwe batterij te kopen. Het liefst met wat meer capaciteit. Scherper en vooral helderder beeld zal er namelijk voor zorgen dat de batterij sneller leeg raakt.

Voor het modden van je handheld kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Zo kun je naast een nieuw scherm en batterij ook een compleet nieuwe behuizing bestellen. Deze komen in kleuren en uitvoeringen waar ze bij Nintendo nooit op zijn gekomen. Zo kun je de SP voorzien van een behuizing in de kleuren van een SNES of net als ik kiezen voor een doorzichtige paarse behuizing, zodat alle onderdelen goed zichtbaar zijn.

Het wiel niet opnieuw uitvinden

Als het gaat om klussen, reparaties of gereedschap in het algemeen, kun je gerust zeggen dat ik twee linker handen heb. Het openschroeven van een Game Boy en het vervangen van verschillende onderdelen is dus niet iets wat ik op intuïtie en ervaring kan doen. Gelukkig zijn er genoeg filmpjes op YouTube die je het stap voor stap uitleggen. Zelf heb ik de video van The Retro Future gevolgd, waarin stap voor stap het vervangen van het scherm wordt getoond en de behuizing wordt vervangen.

Zorg wel dat je de juiste schroevendraaiers in huis haalt. Uiteraard is een kleine kruisschroevendraaier onmisbaar. Daarnaast heb je voor het openmaken van oude Nintendo handhelds ook een tri-wingschroevendraaier nodig. Veel websites die onderdelen voor het modden van Game Boys verkopen hebben deze schroevendraaier ook op voorraad

Solderen moet je blijkbaar eerst leren

Na uur had ik mijn Game Boy Advance SP ontdaan van zijn lichtblauwe jasje en voorzien van een nieuw scherm. Ook zat het grootste deel van de nieuwe paarse behuizing er al omheen, maar voordat ik de boel weer ging dichtschroeven, moest er nog een laatste stap gezet worden om het helemaal af te maken: het solderen van een draadje op de printplaat, om de helderheid van het scherm in te kunnen stellen.

Nu is solderen niet extreem ingewikkeld, maar is de connectie op de printplaat van de SP wel bijzonder klein. Zo klein, dat ik met mijn veel te grote soldeerbout en een stevige dosis onhandigheid niet alleen het draadje op de printplaat bevestigde, maar ook meteen een naastgelegen verbinding van de printplaat af schroeide.

De onderdeeltjes op de printplaat mogen dan minuscuul zijn, maar ze zijn dus wel allemaal erg belangrijk. Met een klein beetje hoop besloot ik de handheld toch dicht te schroeven en aan te zetten. Dat had ik beter niet kunnen doen, want later zou blijken dat mijn soldeerkunsten voor kortsluiting zorgde en ook mijn nieuwe batterij waardeloos maakte.

[image_with_animation image_url=”36400″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Nu is solderen niet extreem ingewikkeld, maar is de connectie op de printplaat van de SP wel bijzonder klein.”

Het eindresultaat

Een korte speurtocht op Marktplaats en een nieuwe tweedehands Game Boy Advance SP verder heb ik toch de retro-handheld met een nieuw scherm en batterij. Het solderen heb ik maar even gelaten voor wat het is.

Het eindresultaat mag er wezen. Niet alleen geeft de doorzichtige behuizing goede retrovibes, ook is het scherm echt een wereld van verschil. Klassiekers als Pokémon Emerald hebben er nog nooit zo kleurrijk uit gezien en je hebt echt het gevoel alsof je op een moderne console aan het spelen bent.

Het project heeft me los van de aanschaf van de nieuwe Game Boy Advance SP ongeveer 90 euro gekost. Je kunt de onderdelen op verschillende modding sites bestellen, maar bijvoorbeeld ook bij AliExpress. Ik heb zelf alles besteld bij de Canadese shop retromodding.com. Met name om er zeker van te zijn dat het nieuwe scherm goed in de nieuwe behuizing zou passen.

[image_with_animation image_url=”36404″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]