Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart is al sinds jaar en dag een van de beste party-games. Vanaf het origineel op de Super Nintendo weet de game hilariteit, chaos en verbroken vriendschappen perfect te combineren. De serie leek het hoogtepunt te bereiken in 2014 met Mario Kart 8. Drie jaar later keert de game terug op Nintendo’s nieuwste platform en weet het de lat nog een beetje hoger te leggen in Mario Kart 8 Deluxe.
In 2014 stapten Mario en zijn kompanen alweer voor de achtste keer in razendsnelle karts. Een formule die nooit lijkt te gaan vervelen en iedere keer weer een beetje beter wordt. Echter leek er iets te ontbreken in 2014: de befaamde Battle-modus. Dus vond Nintendo het hoog tijd om het nog eens dunnetjes over te doen. Met de release van de Nintendo Switch kregen we een nieuwe kans om Mario Kart 8 te spelen, deze keer met Battle Modus.
Een bomvol pakket
Voor wie de originele Mario Kart 8 al heeft gespeeld, zal de Deluxe-versie aanvoelen alsof ze in een warm bad stappen. Eentje van bananenschillen, blauwe schilden en rokend rubber wel te verstaan. Alle content die voor de Wii U-game al beschikbaar was, is namelijk terug te vinden in de nieuwe versie. Het grote voordeel daarbij is dat je praktisch niets meer hoeft vrij te spelen: alle banen, personages en modi zijn vanaf de start meteen beschikbaar.
Dat betekent dat je direct de controle krijgt over 42 verschillende, unieke karakters, ieder met hun eigen stijl. Nieuw daarbij in Mario Kart 8 Deluxe zijn King Boo, Bowser Jr., Dry Bones en de Inkling Boy en Girl uit Splatoon. De enige uitzondering hierop is de gouden Metal Mario; daarvoor zul je echt je best moeten doen. Daarnaast heb je de beschikking over 48 verschillende parcoursen, die allemaal ook nog eens in een gespiegelde opstelling zijn te spelen.
Volle snelheid
Daarbij maken ook de bekende racesnelheden weer hun terugkeer. Net als in voorgaande delen kun je kiezen uit de 50cc, 100cc en 150cc. Daarbij is de 50cc-klasse nog bijna met je ogen dicht te halen, terwijl je bij 150cc echt je best moet gaan doen. In tegenstelling tot Mario Kart 8 zit ook de 200cc-klasse standaard in de game verwerkt. Een nieuwe uitdaging voor bekenden van de serie, die nog niet de kans hadden gehad om de originele Mario Kart 8 te spelen op de Wii U zoals ondergetekende.
In de 200cc-klasse zul je ook volop gebruik moeten maken van de nieuwe Ultra Mini-Turbo, want Fire Hopping is niet meer mogelijk in Mario Kart 8 Deluxe. De Ultra Mini-Turbo krijg je door een drift lang vol te houden en dan bedoelen we ook echt lang. Dit is alleen voor de hele lange doordraaiers of slappe bochtjes waar je een kans ziet. Weet je de Ultra Mini-Turbo echter te krijgen, dan kun je van een flinke snelheidsboost genieten.
Ook voor de jonkies
Positief nieuws is dat Nintendo niet alleen aan de ervaren rotten heeft gedacht met de release van Mario Kart 8 Deluxe, maar ook aan de beginnende racers denkt. De game biedt namelijk verschillende nieuwe opties om de game ook voor de beginnende coureur leuk te houden. Door middel van Smart Steering en Auto-accelerate zal de game de karts praktisch automatisch besturen.
Fans zullen dit zo snel mogelijk willen uitschakelen, al heeft Nintendo de mogelijkheid op wat vreemde locaties verstopt. Voor jonge gamers of onervaren vrienden is dit echter een aangename toevoeging, omdat zij op deze manier niet het gevoel krijgen volledig hopeloos te zijn in de game. Klasse werk Nintendo!
Gebroken vriendschappen
Ik riep het al eerder in deze review: ook de bekende Battle Mode uit voorgaande delen keert weer terug. Hoewel de modus vreemd genoeg ontbrak in het origineel, is deze in volle glorie aanwezig in de Deluxe-editie. Daarbij krijg je de beschikking over acht verschillende banen, waarvan er vijf compleet nieuw zijn. Interessanter is het brede aanbod in de Battle Mode, want Nintendo komt met vijf verschillende manieren om je vriendschappen kapot te maken.
De klassieker is natuurlijk Balloon Battle, waarbij spelers vijf ballonnen krijgen en deze moeten beschermen, terwijl ze die van andere spelers kapot maken. Helaas gaat het hier niet om de Last Man Standing-versie, maar een variant waarbij je punten krijgt voor iedere ballon die je kapot maakt. In Renegade Roundup worden er twee teams gemaakt, waarbij het ene team als politie de tegenstander moet oppakken. De andere helft moet daarentegen de politie zien te ontwijken en collega-criminelen zien te bevrijden.
Andere modi die hun terugkeer maken naar de Battle Mode zijn Bob-omb Blast, Coin Runners en Shine Thief. In Bob-omb Blast speel je de klassieke Balloon Battle, maar heb je enkel de beschikking over de explosieve Bob-omb’s. In Coin Runners is het je taak om zoveel mogelijk muntjes te verzamelen, terwijl je wilt voorkomen dat je tegenstander hetzelfde doet. Shine Thief is een capture-the-flag modus waarbij jij een shine voor twintig seconden moet zien vast te houden, terwijl de rest je omver probeert te blazen.
Altijd wat te doen
Het mooie van Mario Kart 8 Deluxe is dat je altijd wat te doen hebt, deels te danken aan de handzaamheid van de Switch. Niets is er zo tof als even een cup uit te racen terwijl je twintig minuutjes in de trein zit. Of beter nog: de console op een tafeltje zetten en een joy-con aan een vriend of vriendin geven om samen een potje te racen. Want ook dit gaat vlekkeloos in de nieuwe versie.
Heb je veel vrienden die ook nog eens allemaal een Switch hebben, dan worden de mogelijkheden nog groter. De game biedt namelijk tot zestien spelers ondersteuning op een lokaal netwerk, waarbij iedere Switch tot twee spelers kan ondersteunen.
Zit je thuis op de bank met de Switch in de dock, dan zijn er ook nog genoeg mogelijkheden. Zo kun je natuurlijk tot vier spelers op één scherm spelen, iets wat in de handheld-modus niet gaat. Of ga online aan de slag in de Race- of Battle Mode, alleen of met je vrienden. De mogelijkheden zijn praktisch eindeloos.
Feest van herkenning
Mario Kart 8 Deluxe is een feest van herkenning voor Mario Kart-fans. Daarbij is er nog het voordeel dat de game van je scherm af spat door de felle kleuren en strakke framerates die Nintendo in de game heeft weten te stoppen. Er is echter één grote vraag die je jezelf moet stellen voordat je naar de winkel rent om de game te halen: is het mij de 60 euro waard?
Want hoewel het een feest van herkenning is voor mensen die Mario Kart 8 niet gespeeld hebben, kan het voor mensen met het origineel wel een déjà-vu zijn. De game biedt namelijk praktisch dezelfde content als het origineel, met als grote uitzondering de Battle Mode. Je zult jezelf dan ook de vraag moeten stellen of die enkele toevoeging het de aankoop waard maakt. Wat mij betreft wel, maar ik kan niet in jouw portemonnee kijken…