Een eerste blik op NBA 2K21

Preview
Twan Alofs op 12 augustus 2020
Een eerste blik op NBA 2K21

De laatste dans op de huidige consoles

Al sinds 2000 verschijnt er elk jaar een NBA 2K-game van ontwikkelaar Visual Concepts en uitgever 2K Sports. Daar is dit jaar gelukkig geen uitzondering op. Wel verschijnt NBA 2K21 dit jaar tweemaal: eerst voor de huidige consoles en pc, maar later ook voor de next-gen consoles. Wij doken vast in de game en praten je bij over de vernieuwingen.

Een lastige opgave, want 2K Sports is nooit heel erg open over nieuwe NBA 2K-games. Meestal geven ze pas op het allerlaatste moment informatie vrij over de game. Toch valt er door de trailers weer genoeg te vertellen.

De releasedatum van NBA 2K21

Laten we beginnen met wanneer je jezelf kunt stukbijten in deze game. Vanaf 4 september verschijnt de game wereldwijd voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Google Stadia en pc. Ongeveer twee maanden later verschijnt de game voor de PlayStation 5 en de Xbox Series X. Een exacte releasedatum daarvoor is nog niet genoemd.

Wel wil ik alvast een heel tof verschil benoemen tussen de versie voor de huidige consoles en de versie voor next-gen. De standaardeditie verschijnt voor de huidige consoles namelijk met Damian Lillard op de cover. Lillard is een grote ster van de NBA, spelend bij de Portland Blazers. Hij heeft al vijf keer het NBA All Star-team gehaald en is daarbij een gevestigde naam.

Op de cover van de next-gen verschijnt Zion Williamson. Williamson is in 2019 in de NBA Draft gekozen door de New Orleans Pelicans en speelt dus pas een seizoen in de NBA. Hij wordt door veel critici gezien als the next big thing. Ik vind het een geweldig detail dat men voor de huidige consoles een huidige topspeler heeft gekozen en voor de next-gen een speler die bij de volgende generatie hoort.

[image_with_animation image_url=”31584″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

NBA 2K blijft maar doorontwikkelen

Zoals gezegd wordt NBA 2K jaarlijks ontwikkeld door Visual Concepts. NBA 2K21 is de 22e game in de serie die zich jaar in, jaar uit weet te vernieuwen. Het goede aan NBA 2K is dat de ontwikkelaar nooit stilzit. Waar je in de Fifa of F1-reeks door de jaren heen bijvoorbeeld vaak hetzelfde commentaar hoort, wordt dit in NBA 2K veel aangevuld met nieuw commentaar. Zo blijft de game elk jaar fris en komt het vernieuwend over.

Die vernieuwing is niet alleen te zien in  de presentatie, maar ook in de gamemodes. Zo is MyCareer elk jaar een volledig nieuw verhaal. In deze gamemodus begin je met je zelfgemaakte personage bij college basketball en probeer je de top in de NBA te halen. Waar het dit jaar over gaat, houdt men nog even geheim. Toch is het haast een gegeven dat dit weer spectaculair gaat worden. De afgelopen jaren werd MyCareer namelijk gekenmerkt door bijdragen van onder anderen Spike Lee en Idris Elba.

[image_with_animation image_url=”31593″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Ouderwets ballen met publiek

De NBA leeft dit moment volledig in een eigen bubbel op het terrein van Disney World Florida. Hele teams zijn afgescheiden van de buitenwereld om te voorkomen dat iemand besmet raakt met het coronavirus. Hierdoor speelt men in een totaal andere sfeer in een leeg stadion. Dit zal niet gebeuren in NBA 2K21.

In de game werk je gewoon een regulier basketbalseizoen af, waarbij je weer op bezoek mag bij alle teams die verspreid zijn door Amerika. Buiten deze basketbalstadions speelt de game zich dit jaar ook af op enkele nieuwe buitenvelden. Zo is er een basketbalveld op een strand voorbijgekomen in een trailer.

Een andere nieuwe toevoeging is college basketball. In NBA 2K21 is dit voor het eerst ook echt buiten de MyCareer-mode speelbaar. Het college basketball is de laatste halte naar de top en bestaat uit een competitie gevuld door teams die uitkomen voor een Amerikaanse universiteit. Vergis je daarbij niet: dit is niet te vergelijken met een basketbalteam op een Nederlandse universiteit. Een gemiddelde college basketball-wedstrijd wordt bezocht door 15.000 toeschouwers. 

Uiteraard keert ook de WNBA terug, al is het nog niet bekend of die modus dit jaar is uitgebreid. Wel kun je weer spelen met de nieuwste damesteams binnen de NBA. Ook keren MyLeague, MyGM en MyTeam terug, al is het nog maar de vraag of we die laatste hier in Nederland kunnen spelen. MyTeam is het NBA-equivalent van FUT van Fifa, maar is in Nederland uitgeschakeld wegens wetgeving rondom loot boxes en gokken.

[image_with_animation image_url=”31582″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De gameplay van NBA 2K21

Het mag ondertussen duidelijk zijn: NBA 2K21 is een basketbalgame. Het is al jaren de marktleider in het basketbalgenre. Dit komt door de gameplay die spot-on is. Je hebt als gamer altijd het gevoel dat je maximale controle over je spelers en team hebt. De game loopt al jaren op rolletjes en dat zal in NBA 2K20 waarschijnlijk niet anders zijn. In ieder geval niet voor de huidige consoles, aangezien de game op dezelfde engine is gebouwd als de vorige.

Dat wil niet zeggen dat er nergens vernieuwing is. Zo is de shot-meter aangepast, wat betekent dat het maken van schoten iets anders gaat worden. Hoe deze verandering precies uit gaat pakken, is op het moment van schrijven helaas nog niet bekend. Ongetwijfeld dat we hier snel meer van horen.

[image_with_animation image_url=”31587″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Sfeer met een hoofdletter S

Wat NBA 2K al jaren echt onderscheidend maakt van andere sportgames is de presentatie. De game kent een hoge mate van detail. Elke speler is tot in de puntjes nagemaakt. Dit gaat van uiterlijke verschijningen als kapsel en tattoos tot aan quotes van spelers, die in de rust worden gehaald door de reporter langs de lijn.

Verder ademt de game gewoon sfeer. Dat begint al door de muziek, met een soundtrack die elk jaar spot-on is. Het is muziek die bij basketbal hoort, maar zorgt daarbij wel voor een frisse afwisseling met wat genres uit onverwachte hoeken. Mocht je de soundtrack alvast willen beluisteren om in de stemming te komen, dan kan dat nu al via Spotify.

Tel daar de jaarlijks vernieuwende animaties en videofragmenten bij op. Doordat dit jaarlijks vernieuwd wordt, blijft de game interessant. NBA 2K21 brengt je ook echt het hele NBA-gevoel. Zo is er een pre-game show, zijn er cheerleaders bij time-outs, krijg je altijd wel vermaak tijdens de rust en word je helemaal op de hoogte gehouden door de commentatoren en verslaggevers langs de lijn. De game is door de jaren heen echt een compleet basketbalspektakel geworden.

[image_with_animation image_url=”31588″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De trailers van NBA 2K21

Nieuwsgierig geworden naar NBA 2K21? We hebben de trailers voor je alvast op een rijtje gezet:

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel