Seizoen 12 van Apex Legends is het perfecte moment om in te stappen

Achtergrond
Robert Zomers op 1 februari 2022
Seizoen 12 van Apex Legends is het perfecte moment om in te stappen

De battle royale-game probeert zijn genre te overstijgen

Apex Legends gaat zijn derde jaar in en blijft onverminderd populair bij liefhebbers van het battle royale-genre. Toch breidt de game zijn repertoire verder uit om ook andere shooter-liefhebbers naar zich toe te trekken, die nu vooral worden bediend door de Call of Duties en Overwatches van deze wereld. In februari kunnen spelers namelijk los in een tijdelijke, nieuwe Control-modus.

 

Op 8 februari begint Apex Legends aan het twaalfde seizoen. Dat betekent een nieuw personage om mee te spelen, de terugkeer van het level Olympus en een compleet nieuwe modus. Wat opvalt is dat ontwikkelaar Respawn Legends zowel het verhaal uitbreidt als een nieuwe modus toevoegt. Respawn lijkt Apex Legends daarmee boven het Battle Royale-genre te willen laten uitstijgen.

We verwelkomen Mad Maggie

Wie Apex Legends op de voet volgt, heeft Maggie al voorbij zien komen bij de introductie van de nieuwe legend Fuse. Zij kennen elkaar van lang geleden en in de nieuwe trailer zien we dat de explosieve Australiër even van zijn à propos is als hij Maggie weer ziet. Voor wie de game meer vanaf de zijlijn volgt is het goed om te vertellen dat er elk seizoen van Apex Legends een nieuw personage wordt toegevoegd. Dit figuur heeft niet alleen eigen krachten en vaardigheden die je kunt inzetten, maar ook een eigen achtergrondverhaal.

Maggie wordt met een heftig verhaal van onderdrukking, mishandeling en nieuwe slechteriken geïntroduceerd. Het verhaal achter de battle royale laat steeds meer zien van de ‘beschaving’ buiten de arena en waarom al deze personages zijn waar ze momenteel zijn. Het geeft de personages meer betekenis en het geeft ook handvatten voor leuke interacties tijdens het spelen tussen de bijzondere karakters van de verschillende legends.

Respawn lijkt hier steeds meer de richting van een Overwatch op te schuiven als het gaat om de ontwikkeling van de hoofdpersonen. Dit is niet per se nodig voor een Battle Royale-shooter als Apex Legends, maar het geeft de game wel lekker kleur. Ik kan nog steeds grinniken als als Loba en Revenant elkaar lopen te jij-bakken tijdens potjes.

Doordat Respawn de game steeds meer lore geeft, kunnen we ook voorzichtig filosoferen over wat de ontwikkelaar verder nog van plan is met de game. De nieuwe modi waar we het zo nog over gaan hebben, laten zien dat de ontwikkelaar niet terugdeinst om het format van de game open te breken. Tegelijkertijd bouwt de studio ook het universum, waarvan de grondslag in de Titanfall-games ligt, steeds verder uit en kunnen we stellen dat de opzet hiervan een battle royale overstijgt. Het maakt mij in elk geval nieuwsgierig naar waar Respawn heen wil met de franchise en ik geloof dat Apex Legends niet het laatste is wat we gaan zien van de legends die we inmiddels zo goed kennen.

[image_with_animation image_url=”39426″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

“Maggie wordt met een heftig verhaal van onderdrukking, mishandeling en nieuwe slechteriken geïntroduceerd.”

Conquest in Apex-saus

Ik kan nog wel even doorgaan met filosoferen over wat we in de toekomst nog allemaal gaan zien van het Apex/Titanfall-universum, maar we hebben weinig aan enkel speculatie. Wat interessanter is om te bespreken is de nieuwe modus die wordt toegevoegd. Wie dacht dat Apex Legends louter een battle royale-titel was, heeft niet goed zitten opletten. Respawn heeft namelijk al een arena-modus toegevoegd in seizoen negen, waarin je in kleinere levels in teams van drie het tegen elkaar opneemt. Groot voordeel voor de battle royale-haters is dat je geen loot hoeft te zoeken, maar van tevoren wapens kunt kopen. Waar hebben we dat eerder gezien? Juist: dit is praktisch Counter Strike, maar dan met de lekkere gunplay van Respawn.

Ook voor de aankomende nieuwe modus Control hoeven we niet ver naar de inspiratie te zoeken. Punten veroveren en deze verdedigen is absoluut geen nieuwkomer in het shooter-genre en het is een modus die het goed doet bij de grote shooters. Niet zo gek dus, dat Apex Legends hier ook op inspeelt. In een 9-versus-9-opstelling moet je bepaalde locaties veroveren en verdedigen, om zo de meeste punten te verzamelen voor de tijd op is.

Aangezien de game nog altijd free-to-play is, maakt deze toevoeging Apex Legends ook voor shooterfans die het niet zo op hebben met de rng van battle royale interessant. Het is wel even afwachten of Control aanslaat, want de modus is slechts drie weken te spelen vanaf 8 februari. Gelukkig bedient Respawn ook de spelers die zich wél het liefst uit een luchtschip storten en ergens willekeurige wapens moeten vinden. Het populaire level Olympus keert terug dit seizoen, al kunnen we er wel wat “kleine” wijzigingen aan verwachten als we de trailer zien.

Deel dit artikel