Dit waren de gamesoundtrack-momenten van 2020

Achtergrond
Bouke Siebesma op 25 december 2020
Dit waren de gamesoundtrack-momenten van 2020

Van een gitaar spelende hond tot de hallen van Valhalla

Ik denk dat niemand zal zeggen dat 2020 als het beste jaar ooit de geschiedenisboeken in zal gaan. Toch was 2020 op het gebied van games het tegenovergestelde. Zo verschenen er genoeg pareltjes om al dat thuiszitten toch nog wat op te leuken. Al deze games zaten bomvol met mooie en vaak emotionele momenten die ons hebben geraakt en ontroerd. Wat deze momenten juist zo emotioneel krachtig hebben gemaakt, waren de prachtige muziekstukken die speciaal voor deze momenten met uiterste precisie zijn gecreëerd.

Het feit dat de games die in dit artikel voorbij komen een aantal van de meest populaire van 2020 zijn, zegt veel over het belang van een goede soundtrack. Stuk voor stuk zijn deze games geslaagd in hun gebruik van de soundtrack om de game naar een hoger niveau te tillen. Reden genoeg dus om hier nog eens naar te kijken en dit jaar in games te herleven.

Spoiler

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten. Wil je zeker weten dat je niets over Animal Crossing: New Horizons, Ghost of Tsushima, Hades en Assassin’s Creed: Valhalla te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

Animal Crossing: New Horizons - K.K. Slider live

Iedere wereld kent zijn eigen supersterren. Voor ons zijn dat misschien Lady Gaga of Billie Eilish.  In de wereld vol antropomorfische dieren van de Animal Crossing serie is dat K.K. Slider. Deze hond met zijn gitaar is verantwoordelijk voor alle muziek die je in Animal Crossing: New Horizons kan vinden. Je hoeft maar de Nook Stop terminal aan te zetten om weer een nieuw album van hem te kunnen kopen. Op het moment van schrijven zijn er maar liefst 95 van deze albums. Daarom is het extra speciaal dat je richting het einde van de game een live concert krijgt van K.K. Slider zelf.

 In deze tijden van corona zullen net als ik vele van ons ontsnapping hebben gezocht op hun geheel te customizen eiland. Doordat grinden in de game praktisch gezien onmogelijk is, is dit een langzaam maar belonend avontuur waarin je je medebewoners beter leert kennen dan dat je misschien zelf zou willen. Het is een verrassend krachtig moment om met al deze nieuwe vrienden op je eens zo verlaten eiland te luisteren naar K.K. Slider. 

De ontwikkelaars hebben voor het concert slim gekozen om het themalied van New Horizons te gebruiken als het grote lied dat wordt gespeeld. Ditmaal wordt hij ingezongen door K.K. Slider zelf. Hoewel gezongen misschien een groot woord is, is het een magisch moment. Het spiegelt je reis en de groei van je eiland en geeft je een kans om hierop nog een keer te reflecteren terwijl de aftiteling kalm voorbij rolt.

Ghost of Tsushima - vlucht van kasteel Shimura

Eer is hetgeen wat een samoerai drijft. Wat als een onoverwinnelijke vijand aanmeert op de kust van je eiland en dreigt alles wat je dierbaar is te vernietigen? Is eer je dan nog steeds alles waard of zul je op een oneerbare manier de vijand verslaan? Dat is de positie waarin de samoerai Jin Sakai belandt in de fenomenale PS4 game Ghost of Tsushima. 

Hoewel het hem lukt om de Mongoolse vijand steeds verder terug te dringen en zijn oom te redden uit de handen van de vijandelijke generaal, verliest hij ook steeds meer van zijn samoerai eer. Zijn oneerbare keuzes drijven steeds meer een wig tussen hem en zijn metgezellen. Als hij uiteindelijk kiest om een belegering te breken op een overbodig gruwelijke manier is dit het einde van zijn carrière als samoerai. Nu hij wordt gezien als een verrader in zijn eigen land, moet hij op de vlucht.

Deze vlucht geld voor mij als het emotionele hoogtepunt van de game. Dit komt vooral door het nummer dat achter dit game moment zit, The Way of the Ghost. Dit is het themalied van de game maar  hier wordt het ingezongen door Clare Uchima. Het prachtige van deze gezongen versie is dat hij duidelijk twee delen heeft. Het eerste deel is ingetogen en bijna spraakachtig gezongen. Het tweede deel hoopvol en met haar volle kracht. Door op dit moment in het spel alleen het eerste deel te gebruiken weet de game extra nadruk te leggen op het verdriet en de tragiek van de vlucht. Met als gevolg tranen in mijn ogen.

Hades - Orpheus en Eurydice

Wie ook maar een beetje bekend is met de Griekse mythologie kent het verhaal van de zanger Orpheus en zijn vrouw Eurydice. Geliefden die door de dood werden gescheiden. Door deze mythe hebben zij een rol in Hades, de indiegame van Supergiant Games. Je speelt als Zagreus, de zoon van Hades, die uit de onderwereld probeert te ontsnappen. Wanneer je Orpheus en Eurydice tegenkomt zijn zij nog steeds gescheiden van elkaar en is het aan jou om ervoor te zorgen dat zij terug bij elkaar komen. Grote kans dat je zo gauw je in hun kamers komt, je eerst tien minuten stil staat om te luisteren naar hun gezang. Beide personages zingen namelijk een eigen versie van het nummer Good Riddance.

Wat dit nummer zo speciaal maakt is hoe het speelt met tonen. Eurydice, die akkoord is gegaan met haar lot, zingt het nummer in majeur wat ervoor zorgt dat er in de kamer waar zij verblijft een soort gevoel van vrede en rust hangt. Iets wat je maar weinig voelt in deze actiegame. Orpheus daarentegen zingt het nummer in mineur waardoor het verdriet van hem en het nummer duidelijk wordt. 

Wat dit nummer in mijn ogen echt briljant maakt ontdek je pas als je de geliefdes herenigt. Dan zingen ze hun versies van het nummer samen. Doordat de versies twee tonen van elkaar verschillen, creëert dit een prachtige harmonie. Door deze harmonie geeft het nummer de luisteraar opnieuw een ander gevoel.  Dit maakt hun hereniging tot een van mijn favoriete game momenten uit 2020.

Assassin’s Creed: Valhalla - Klaagzang voor vrienden

Een van mijn meest favoriete delen van de Assassin’s Creed franchise blijft altijd de soundtrack. Doordat de games zich altijd op andere plekken en in andere tijden afspelen, past de soundtrack zich ook elke keer aan. Zo worden instrumenten en zangstijlen aangepast om te passen binnen de cultuur die de game nabootst. Dit zie je bijvoorbeeld goed terug in alle verschillende versies van Ezio’s family die sinds Assassin’s Creed 2 geldt als het themalied van de gehele franchise. 

Voor mij waren op het gebied van muziek de zeemansliederen in Assassin’s Creed: Black Flag een hoogtepunt binnen de serie. Ze maakten het reizen over soms lange stukken water toch wat extra aangenamer. Ik was daarom zeer verheugd op de terugkeer van deze in Valhalla. Vooral omdat ze Engelse teksten hadden. Hoewel Odyssey ook zeemansliederen had waren deze niet Engelstalig waardoor de betekenis van de liedjes niet overkwam. 

Valhalla heeft meerdere gezongen nummers waarvan sommige zelfs teksten gebruiken uit de Edda, een poëtische vertelling van de Noorse mythologie. Een van deze nummers, To Friendship, heeft voor mij een speciale plek gekregen sinds het spelen van het spel. De tekst van het nummer is namelijk direct toepasbaar op een aantal relaties die je hebt met je metgezellen in de game. In een game waar vriendschappen continu worden getest en waarin deze soms op dramatische manieren breken, heeft dit nummer een reflecterende werking. Hoe verder je in het spel komt hoe meer het nummer met je doet.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

 Een van de mooiste dingen aan games is dat iedereen ze anders ervaart. Het is heel waarschijnlijk dat iedereen andere favoriete gamesoundtrack-momenten van 2020 heeft. Laat ze ons vooral weten in de comments of op de discord server. Ben je benieuwd wat wij vonden van de games uit dit artikel? Lees dan vooral hun reviews hier op Pixel Vault.

Deel dit artikel