De Halo-kronieken – Deel 2

Achtergrond
Kevin Rombouts op 11 november 2021
De Halo-kronieken – Deel 2

Beeld: HaloInfinite Marines on Plain

Hoogte- en dieptepunten voor de Master Chief

Wanneer een serie drie, zes of soms wel tien delen heeft gehad, begint het lastig te worden om het verhaal te volgen. Wanneer het ook nog eens sequels van elkaar zijn, beginnen de verhaallijnen al snel door elkaar te lopen. In ‘De Kronieken’ begeleiden we je rustig door het verhaal van een specifieke serie, zodat je weer helemaal op de hoogte bent wanneer je met een game aan de slag gaat. Vandaag gaan we verder met de verhalen van Master Chief, Cortana en de rest van het Halo-universum.

Spoiler

In dit artikel gaan we dieper in de op het verhaal van Halo 3, Halo 3: ODST, Halo 4 en Halo 5: Guardians. De boeken, Halo Wars-games en andere lore laten we voor nu buiten beschouwing, maar mogelijk komen we hier later nog op terug. Daarnaast bevat dit artikel spoilers voor de games, mocht je ze nog niet gespeeld hebben. Wil je zeker weten dat je niets over de Halo-serie te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

De reis van Spartan John-117, beter bekend als Master Chief, is op geen enkel moment een makkelijke geweest. Vanaf de gebeurtenissen van Halo 3 beginnen de hobbels op de weg echter steeds grotere vormen aan te nemen, zowel in de game als rondom de games zelf. Mocht je nog niet up-to-date zijn, dan raden we je eerst aan om het eerste deel van deze Halo-kronieken te lezen.

Halo 3: ODST - De Orbital Drop Shock Troopers treden op

In het eerste deel van de Halo-kronieken kon je al lezen hoe in Halo 2 de Prophet of Regret boven de stad New Mombasa verscheen. Nog voordat Master Chief deze Covenant Hierarch kon vangen verdween de Hierarch met schip en al, waardoor Master Chief de achtervolging moest inzetten. Het plotselinge vertrek van het schip van de Hierarch gooide echter ook roet in het eten van de Orbital Drop Shock Troopers. Deze ‘reguliere’ soldaten zouden ook op het schip landen om Master Chief te ondersteunen, maar door het plotselinge vertrek mislukte deze aanval. In plaats daarvan raakte de ODST’s verspreid over heel New Mombasa, wat tussentijds in een slagveld was veranderd.

In Halo 3: ODST neem je dan ook de controle over een van deze soldaten: de Rookie, net nieuw in zijn eenheid en nu al iedereen kwijt. Gedurende de game ontdek je als de Rookie de stad samen met een AI terwijl je probeert te achterhalen wat er met de rest van je team is gebeurd. Wanneer heel het team weer bij elkaar is, ontdek je pas wat de echte missie is van je eenheid: samen met de AI achterhalen waarom de Prophet of Regret er voor koos om specifiek naar New Mombasa te komen.

Oorzaak van dit alles blijkt een Covenant ingenieur te zijn die wil deserteren naar de UNSC en daarvoor een hoop waardevolle data met zich meebrengt. Veel tijd om dat te vieren heeft het team niet, want de Covenant wil de stad het liefst volledig in de as leggen. Het team moet dan ook als de wiedeweerga de stad verlaten, maar weet uiteindelijk wel de data veilig te stellen. Data die ons meteen richting Halo 3 brengt.

Halo 3 - Het einde van de oorlog

Na de strijd van Master Chief op Installation 05 in Halo 2, komt de Spartan met een knal weer terug op aarde. Hier ontdekt hij niet alleen dat de Arbiter zich echt aan de kant van de mensheid heeft geschaard, maar ook waarom de Convenant zo geïnteresseerd was in New Mombasa. Dat blijkt te komen door een enorm artifact van de Forerunners wat precies onder de stad ligt begraven. Dit artifact zou een portaal moeten zijn dat leidt naar de Ark: een enorme installatie die alle andere ringwerelden heeft gebouwd. De Ark beheert ze vanaf een afstand en kan ze dus ook activeren.

Ondanks verwoede pogingen om de Covenant te stoppen, weten de aliens het portaal te activeren. Dat zijn niet de ergste van John-117’s problemen, want niet veel later arriveert een met Flood-geïnfecteerd schip boven de stad. Gelukkig wordt dit probleem snel verholpen door Covenant separatisten die de Chief, Arbiter en de rest van de UNSC ondersteunen in de strijd. Deze gezamenlijke troepenmacht zet uiteindelijk de achtervolging in richting de Ark, in een poging de Covenant te stoppen.

De strijd op de Ark is een zware: al snel sneuvelt Miranda Keyes en worden de gevechten verzwaard door de komst van de Flood. Alsof dat nog niet genoeg was, is er opnieuw verraad door 343 Guilty Spark. De AI had opnieuw zijn hulp aangeboden en tegen beter weten in accepteerde de UNSC deze hulp. Het plan van Master Chief om een Ring-in-aanbouw op de Ark te activeren en de Flood te vernietigen, stond Guilty Spark echter niet aan omdat dit ook de Ark zou vernietigen. Nog voordat het plan tot uitvoering kon komen, brengt Guilty Spark in zijn woede Sergeant Johnson om het leven.

Uiteindelijk weet Master Chief de Ring wel te activeren en de Flood te vernietigen. Samen met de Arbiter probeert Chief van de Ark te ontsnappen, maar ook dit gaat niet zonder slag of stoot. Door de grote opstand weet alleen de Arbiter het portaal te bereiken voordat de Ark in elkaar stort. De oorlog is ten einde, maar de Chief keert niet terug en wordt als overleden beschouwd.

[image_with_animation image_url=”38776″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Halo 4 - Forerunners op de voorgrond

Zes jaar na de gebeurtenissen op de Ark en in New Mombasa blijkt de Chief niet te zijn overleden. Op miraculeuze wijze hebben Master Chief en Cortana zes jaar in cryo-slaap doorgebracht, in de hoop gered te worden. Wanneer ze ontwaken blijkt dit echter niet het geval, maar zijn ze aangekomen bij een Forerunner-planeet bekend als Requiem. Omdat niets in het Halo-universum zonder problemen gaat, treffen ze ook hier weer de Covenant aan – althans: wat er nog van over is.

Hoewel Master Chief niet snel voor de gek wordt gehouden, lukt het dit keer wel. Hoewel de Spartan weet te voorkomen dat het schip UNSC Infinity  net als hijzelf op Requim crashed, laat hij onwetend ook een leger aan Promethean Knights en hun leider bekend als Ur-Didact vrij. Ur-Didact is de laatst levende Forerunner die zowel de Prometheans als de restanten van de Covenant in zijn macht heeft. Zijn doel: Requiem ontsnappen en de mensheid vernietigen.

Nadat Master Chief de Infinity weet veilig te stellen, moet hij Ur-Didact achtervolgen naar Installation 03. Hier bevindt zich namelijk de Composer, een artifact wat mensen in Prometheans kan veranderen. Hoewel Ur-Didact de Composer in handen krijgt, weet Master Chief aan boord van het schip van de Forerunner te komen en de strijd met hem aan te gaan. Uiteindelijk vernietigd Master Chief de Forerunner en het schip dankzij een nucleair wapen en stelt hij de aarde opnieuw veilig. Een succes met een hoge prijs, want om John-117 veilig te stellen moest Cortana zichzelf opofferen.

Halo 5: Guardians - Red vs. Blue

Acht maanden na het verslaan van Ur-Didact maken we kennis met Team Osiris, een Spartan-eenheid met de taak Dr. Halsey – een ingenieur achter onder andere Cortana – veilig te stellen en de leider van de Covenant-restanten uit te schakelen. In de tussentijd is Master Chief’s Blue Team op onderzoeksbasis Argent Moon, om hem te bevrijden van Covenant-troepen. Hier krijgt de Master Chief een visioen van Cortana, waardoor Blue Team besluit orders te negeren. Team Osiris krijgt hierdoor de opdracht om Blue Team te vinden, te stoppen en te vangen.

De visioenen van Cortana leiden Blue Team naar de Forerunner-wereld bekend als Genesis. Daar ontdekt Master Chief dat Cortana niet alleen nog operationeel is, maar ook verantwoordelijk is voor Forerunner-aanvallen die plaatsvonden in menselijke koloniën. Dit als onderdeel van haar plan om geforceerde vrede in het sterrenstelsel te krijgen. John-117 probeert tevergeefs Cortana te laten stoppen met dit plan, maar toch wordt Blue Team gevangen gezet.

Terwijl Blue Team gevangen wordt genomen op Genesis, is Team Osiris samen met de Arbiter op planeet Sanghelios,vechtend tegen de laatste restanten van de Covenant. Na hun overwinning reist ook Team Osiris af naar Genesis. Hier weten ze Blue Team te bevrijden, waarna ze de achtervolging inzetten. Hoewel Cortana verschillende andere AI’s weet te overtuigen om haar plan tot “vrede” te steunen, blijft de Infinity’s AI – Roland – de UNSC trouw en helpt het de twee teams te ontsnappen. Uiteindelijk weet Cortana te ontsnappen, wat ons brengt naar misschien wel het laatste verhaal in de Halo-serie: Halo Infinite.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Nog iets minder dan een maand en dan kunnen we na lang wachten eindelijk zien hoe het verhaal van Master Chief en Cortana verder gaat. Op 8 december ligt Halo Infinite in de winkels voor Windows, Xbox One en Xbox Series X / S. Natuurlijk kun je de game ook via Game Pass downloaden op de dag van release. Meer weten over Halo Infinite? Lees dan onze preview.

Natuurlijk zijn we benieuwd: wat is jouw favoriete Halo-moment? Laat het weten in de reacties hieronder.