De belangrijkste Valheim-tips voor elke wannabe Viking

Tips
Robert Zomers op 4 april 2021
De belangrijkste Valheim-tips voor elke wannabe Viking

Een viking gaat niet over één nacht ijs

Als Valheim in een ding is geslaagd, is het wel overbrengen wat voor een geploeter het leven als een viking moet zijn geweest. Een klein bos kan je al doen verdwalen en een zee kan voor je gevoel in enkele minuten veranderen in een allesverslindende oceaan. Zeker wanneer je de game alleen speelt kan het een nogal intimiderende ervaring zijn. Daarom hebben wij wat tips voor je op een rij gezet om het leven als viking wat aangenamer te maken.

Zelfs als je veel survival-games hebt gespeeld kan Valheim redelijk overweldigend zijn. Voor een eenvoudig huis moet je voor je gevoel al snel een half bos omhakken en zodra je een donker bos inloopt is er een grote kans dat een trol je er linea recta weer uit knuppelt. Hoewel we aan die trol weinig kunnen veranderen, zijn er wel een aantal tips die je kunnen helpen je verblijf in Valheim wat aangenamer te maken.

[image_with_animation image_url=”35928″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

In het diepe worden gegooid

Valheim is een echte sandbox game in de zin dat je lekker in het diepe wordt gegooid. Soms is dat vrij letterlijk als je in een grote storm op zee terecht komt en je bootje kapseist. Ook geeft de game je in het algemeen bijzonder weinig doelen. Daarom is het goed om te letten op de aanwijzingen die je wel krijgt, want die kunnen je wel degelijk verder helpen.

In het begin is dit een raaf die bij verschillende stappen in je progressie verschijnt. Lees deze teksten en je weet ongeveer wel waar je een stapje vooruit kunt maken, of dit nu het vinden van een nieuw recept is of een dungeon. De raaf laat je op een gegeven moment aan je lot over, maar ook dan krijg je via items of een markering op je map een volgend doel.

Al snel genoeg kom je erachter dat er een aantal bazen in de game zit die als drempel fungeren voor bepaalde progressie. Zo zul je de eerste baas moeten verslaan om een pickaxe te kunnen maken. Dus tot die tijd heeft het weinig zin om naar koper op zoek te gaan.

Dood of de gladiolen

In eerste instantie lijkt doodgaan in Valheim weinig gevolgen te hebben. Zeker als je weet terug te keren naar de plek waar je het loodje hebt gelegd, krijg je in elk geval je spullen weer terug. Wat de game je niet direct verteld, is dat er flink wat vaardigheidspunten worden afgetrokken. Aangezien het best een tijd kan duren voor je deze weer terug hebt, kan een fataal ongeval verlies van uren aan gameplay betekenen.

Probeer daarom je innerlijke Leroy Jenkins te onderdrukken en elke nieuwe vijand behoedzaam te benaderen. Schiet eerst eens wat pijlen af om te kijken of je überhaupt wat schade doet. Zorg daarnaast voor een goede voorbereiding voor je één van de eindbazen oproept.

Voor de bijl gaan

Zwaarden, ploerten en speren zijn slechts een paar voorbeelden van de tools en wapens die je kunt maken in Valheim. De meeste RPG’s leren ons om voor het edele zwaard te gaan of je resources te gebruiken om met een speer in de weer te gaan. Bij Valheim kun je het in het begin beter net iets anders aanpakken. De materialen om een bronzen wapen te vervaardigen zijn schaars voorhanden en het kost best wat uren om tot het punt te komen om een stuk gereedschap of een wapen van brons te maken.

Als het dan eenmaal zover is, is de verleiding groot om voor een zwaard te gaan. De kostbare grondstoffen kun je echter beter inzetten om een bronzen bijl te maken. Met deze bijl kun je namelijk net zo goed rake klappen uitdelen, maar tegelijkertijd ook nieuwe soort hout kappen. Ook als je genoeg hebt voor een bijl en een zwaard, zou ik de extra grondstoffen eerder stoppen in een bijl en spijkers voor een eerste schip. Daar heb je in eerste instantie veel meer aan dan een cool zwaard.

[image_with_animation image_url=”35933″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Net als de legendarische Ragnar moet je op zoek naar het onbekende over onstuimige zeeën”

Slaap er een nachtje over

Het fabriceren van kool en smelten van metalen is een traag proces, waar je ook nog eens steeds bij moet zijn. Gelukkig is er een truc om dit wat te versnellen. Op het moment dat je gaat slapen spoelt de game niet alleen de tijd vooruit naar zonsopgang, maar wordt ook de productie nog uitgevoerd. Stop dus altijd voor je gaat slapen de smeltoven nog even vol met metaal. Als je personage dan een minuut later weer wakker wordt, liggen de glimmende staven koper op je te wachten.

De reis is belangrijker dan de bestemming

Je dacht misschien dat alle clichés en spreekwoorden inmiddels wel op waren, maar helaas: ik had er nog een. Toch is dit wel een belangrijk punt voor je avontuur in Valheim. Het verzamelen van grondstoffen en het upgraden van je uitrusting gaat traag en dat is ook de bedoeling. Hoewel de game je op een gegeven moment laat teleporteren, kun je dit niet gebruiken om bijvoorbeeld metalen te vervoeren. Het is de bedoeling dat je moeite moet doen om verder te komen en met je boot erop uit moet om nieuwe gebieden vol rijkdom te ontdekken.

Valheim gaat boven alles over het beleven van avonturen en probeert je constant het gevoel te geven dat je op een grote ontdekkingsreis bent. Net als de legendarische Ragnar moet je op zoek naar het onbekende over onstuimige zeeën en weet je nooit wat je gaat aantreffen als je voet aan wal zet. Deze spanning maakt Valheim zo geweldig. Zoek daarom niet te veel op en vermijd in eerste instantie tips-artikelen als dit. Valheim komt namelijk het beste tot zijn recht als je je overgeeft aan dit avontuur.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel