Wat zijn de favoriete podcasts van de redactie?

Rondje redactie
Pixel Vault op 22 januari 2021
Wat zijn de favoriete podcasts van de redactie?

Mooie praatprogramma’s zijn niet lelijk

Het is makkelijker dan ooit om een podcast te starten. Goed onderwerp, fijne radiostem en een degelijke microfoon en je kunt beginnen. Als je liever luistert daarentegen, raak je al snel verdwaald in de zee van podcasts op Spotify, Overcast of Pocket Casts. Wij vroegen de redactie welke podcasts zij het liefst luisteren tijdens een lange wandeling of juist languit op de bank.

Aan genres gelukkig geen tekort. Of je nu een interview zoekt of een fantasieverhaal, er is iets voor iedereen. Without further ado: hieronder vind je onze favorieten.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Maxime - Fun facts, intersectioneel feminisme en vreemde hotels

Eén van mijn absoluut favoriete podcasts is No Such Thing as a Fish. Ik heb er al eerder een luistertip over geschreven dus ik houd het hier lekker kort en bondig: in deze Britse podcast nemen vier medewerkers van de quizshow QI elke week een leuk feitje mee. Dat kan gaan over de grootste wijnkelder ter wereld, maar ook over een boekwinkel uit de tweede wereldoorlog. Als je deze podcast luistert, leer je gegarandeerd wat nieuwe info waar je heel weinig mee kunt. Stiekem is dat de beste soort info.

Naar No Such Thing as a Fish luister ik al langere tijd regelmatig, maar wat recenter ben ik ook gestart met Damn, Honey. In deze Nederlandse talkshow hebben hosts Marie Lotte en Nydia iedere aflevering iemand te gast om te praten over een (feministisch) onderwerp. Van abortus tot heteronormativiteit en van omgaan met rouw tot het hebben van ADHD, niets is te eng of ongemakkelijk om bespreekbaar te maken in deze podcast.

Tot slot wil ik nog een honourable mention uit laten gaan naar The Penumbra Podcast. In deze podcast-serie volg je de verhalen van gasten van het Penumbra Hotel – een plek die door wezens van verschillende tijden en plaatsen wordt bezocht. Het vaakst volg je detective Juno Steel, maar ook andere interessante personages krijgen een eigen verhaal.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Esther - Murderino’s, bastards en heel veel true crime

Ik ben een groot fan van true crime en luister dan ook graag naar podcasts binnen dit genre. Voorbeelden zijn Behind the Bastards en True Crime Garage. Mijn favoriet is toch echt: My Favorite Murder. Deze podcast wordt gedaan door Karen Kilgariff and Georgia Hardstark en gaat, zoals de titel al verklapt, over moorden. Gepleegde moorden, cold cases, maar ook ingezonden moordverhalen van luisteraars. Ze hebben zelfs een wereldwijde fanbase die ze gekscherend ‘Murderino’s’ noemen en ze weten de aandacht goed te verdelen door zowel korte als lange afleveringen te maken waarin ze moordzaken uitgebreid bespreken. 

 

De mini-afleveringen (of ‘minisodes’) duren een halfuurtje en zijn volledig gericht op ingestuurde verhalen van luisteraars. Ze zijn daardoor ideaal voor in de trein, op de fiets of tijdens het koken. De gekste dingen komen tijdens deze afleveringen voorbij. Bijvoorbeeld over kleinkinderen die er via foto’s op zolder achter kwamen dat hun opa vrienden was met – ik noem maar wat – The Night Stalker, maar ook enge verhalen van vrouwen die ’s nachts benaderd werden door een onguur type en de volgende ochtend op het nieuws lazen dat er die nacht iemand in de buurt vermoord is. 

 

Mijn favoriete aflevering is minisode 84 waarin luisteraars vertellen over ‘people who are hiding secret lives’. Zo hoor je onder andere hoe iemands vader in de krant las hoe zijn beste vriend werd opgepakt en een beruchte seriemoordenaar bleek te zijn…

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Kevin - Tech, tech, tech en het dagelijkse nieuws

Steeds vaker merk ik dat ik moeite heb om het journaal te volgen. Vooral sinds ik op mijzelf woon staat het ochtendjournaal nooit meer aan en dus mis ik mijn dagelijkse portie nieuws. Nu is het nieuws van het moment natuurlijk niet om aan te gluren, maar toch: het slaat een gat. Daarom ben ik steeds meer dagelijkse podcasts gaan luisteren om mij de interessante verhalen van de dag te vertellen. Daarbij zijn er twee blijven plakken: NRC Vandaag (niet alleen omdat het mijn werkgever is) en The Daily van de New York Times. Beide podcasts vertellen je in 20 tot 30 minuten de belangrijkste verhalen van het moment, waarbij ze net wat meer laten horen dan alleen het verhaal dat je in de krant leest.

Ook voor mijn dosis technieuws volg ik verschillende podcasts, al springt er eentje voor mij met kop en schouders bovenuit. Ik heb het over “het vlaggenschip van de media-armada Vox” zoals ze zelf altijd zeggen: The Vergecast. De wekelijkse podcast van het kernteam van The Verge laat mij elke week lachen terwijl ik toch op de hoogte blijf van alles wat er speelt in de wereld van tech. De podcasts duren gemiddeld anderhalf uur en zijn dus wat aan de lange kant, maar je weet precies wat er gaande is in de wereld van tech, games, social media en digitale wetgeving in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Met een voormalig president die vooral via social media regeerde geen overbodige luxe.

Meer weten over CES 2021? Bekijk dan hier de meest opvallende aankondigingen.
[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Robert - Gaming-podcasts over games voor tijdens het gamen

Ongeveer een jaar geleden verdween mijn favoriete podcast over games, door het vertrek van een aantal prominenten bij Kotaku. Gelukkig zette Jason Schreier, Kirk Hamilton en Maddy Myers hun wekelijkse gesprekken voort onder een nieuwe vlag: Triple Click. Niet alleen zijn de drie bijzonder goed ingevoerd in de gamesindustrie, maar zijn het ook fijne persoonlijkheden om naar te luisteren. Zeker tussen de rest van de Amerikaanse gaming-podcast die ik al snel overdreven vind, is Triple Click een fijne podcast om de actualiteiten te volgen als het om games gaat. 

Toch staat er in de categorie games een andere podcast bovenaan mijn lijstje: Glass House Games. Hoewel ze wel zo nu en dan actuele games bespreken, zijn ze meestal maanden later als ze een game allemaal uitgebreid hebben kunnen spelen. Mocht er niets zijn uitgekomen wat hen interesseert dan laten ze de actualiteiten helemaal links liggen en hebben ze het over compleet andere thema’s die ze belangrijk vinden, zoals hoe het spelen van games een privilege kan zijn of hoe Nintendo een Mario-themed verjaardagsfeestje wilde verbieden. Een aanrader als je een ander perspectief op games en alles daaromheen wel kunt waarderen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Bianca - Heerlijk geeken op Griekse en Romeinse mythologie

Sinds een korte tijd ben ik eindelijk overgestapt op draadloze oortjes wat het luisteren naar muziek en podcasts tijdens het schoonmaken een stuk gemakkelijker maakt. Eigenlijk is dit tot nu toe de enige podcast die ik volg, dus ook meteen mijn favoriet. Let’s Talk About Myths, Baby neemt je mee in de wilde avonturen van de Griekse en Romeinse Goden. Verteller Liv Albert legt hier vooral nadruk op hoe in deze mythes vrouwen altijd weer verschrikkelijk slecht werden behandeld. 

De podcast bevat een mix van langere mythes van een uur waarvoor uitgebreid onderzoek is gedaan vanuit meerdere bronnen en kortere mythes van een kwartier of halfuur waar Liv voorleest uit de boeken van Griekse dichter Homer. Bij elkaar opgeteld zijn er meer dan 130 episodes, dus als je hier aan begint ben je wel een tijdje zoet. Liv Albert’s manier van vertellen met haar commentaar op de verhalen tussendoor en haar enthousiasme maakt de podcast een genot om naar te luisteren.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Hopelijk hebben wij je aan wat inspiratie geholpen! Luister jij nog een toffe podcast die je wilt delen met ons? Laat het ons hieronder weten!

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel