Rundfunk: Jachterwachter

Kijktip
Twan Alofs op 19 juni 2020
Rundfunk: Jachterwachter

Over de top absurdisme tot in perfectie uitgevoerd

“Jullie hebben allemaal een voldoende… behalve jij!” Het is misschien wel een van de bekendste scènes uit het afgelopen decennium. In 2015 schudden Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout het medialandschap wakker met hun absurde middelbare school-serie Rundfunk. Na twee seizoenen Rundfunk en twee succesvolle tours door de Nederlandse theaters is het tijd voor een eerste eigen film, namelijk Rundfunk: Jachterwachter.

De film zou eigenlijk in april al in première gaan, maar door de de coronacrisis moesten de bioscopen dicht en verschijnt de film nu pas. Het is daarmee ook meteen de eerste Nederlandse film die sinds de sluiting gaat draaien.

Waar gaat het over?

Rundfunk: Jachterwachter gaat over de gebeurtenissen op Camping HIVO (Harmonie In Vele Opzichten). Deze camping wordt gerund door de naamloze Wachtopzichter (gespeeld door Yannick van de Velde). De Wachtopzichter is letterlijk elk moment van de dag aan het werk op de camping en lijkt geen rust en respect te krijgen van zijn campingbezoekers.

Een van deze campingbezoekers is Ronnie Bosboom Jr. Deze voormalige kindster komt op de camping om heerlijk in anonimiteit rust te zoeken, maar dit loopt anders dan gepland. Binnen de kortste keren wordt hij herkend, maar daar blijft het niet bij. Hij wordt ook nog eens achternagezeten door gevaarlijke criminelen die het op hem hebben gemunt.

Ok, maar waar gaat het nu echt over?

Heb je al een idee waar dit heen gaat? De film neemt het absurde uit de serie en theatershows als uitgangspunt, maar geeft hier een compleet andere draai aan. Het plot geeft over het algemeen al een absurde sfeer weer, maar de individuele scènes doen dit nog veel uitgebreider. Dit zit hem soms in de kleine details, zoals een Bingo-rondje waarbij de getrokken ballen de bijzondere nummers C1000, B100 en K3 hebben. 

Toch zit er ook een overkoepelende laag in die duidelijk kritiek uit op de hedendaagse maatschappij. Zo schopt de film bijvoorbeeld tegen programma’s als The Voice Kids aan. Geregeld vinden ouders de aandacht en de spotlights interessanter dan het kind zelf. In de film laten ze dit geweldig zien door Ronnie Bosboom Jr. nummers te laten zingen als: “Ik ben zo ontzettend eenzaam”, “Voor het werken werken, na het werken werken”, “Dit is een schreeuw om hulp” en mijn persoonlijke favoriet “Het publiek klapt, papa slaat”. Terwijl deze nummers worden vertolkt, zingen de fans mee terwijl ze in polonaise lopen. Het geeft een toch wat rauwe ondertoon mee aan deze film.

[image_with_animation image_url=”30100″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Waarom wil ik dit zien en waar kan ik dit kijken?

Afgezien van die ondertoon is het gewoon weer de ouderwetse, foute Rundfunk-humor die je om de oren vliegt. De uitschieter daarin is toch wel de dementerende oma met bijzonder sympathieke gevoelens voor der Führer. Dit soort absurde vormen van humor zorgen ervoor dat je soms met tranen in je ogen van het lachen naar het witte doek zit te kijken. En dat is ook best wel weer eens fijn. 

Rundfunk: Jachterwachter draait nu in alle grote Nederlandse bioscopen.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel