Enola Holmes

Kijktip
Rebecca Nieuwenhuis op 25 september 2020
Enola Holmes

Het zusje van

Nu de herfst langzaam in aantocht is, is het toch wel fijn om te zien dat de streamingsdiensten hun content blijven uitbreiden. Gisteren verscheen op Netflix de film Enola Holmes, waarin Millie Bobby Brown de hoofdrol op zich neemt. Met haar talent kan de film niet anders dan goed zijn en ik besloot hem gisteravond dus meteen te gaan kijken.

De manier waarop de film uitgewerkt is, wordt meteen tijdens de eerste zin duidelijk. Enola breekt de fourth wall en vertelt het publiek waarom ze op dat moment zo keihard aan het fietsen is. Ze is op weg om haar broers Mycroft en Sherlock op te halen van de trein. Bij deze heren kun je natuurlijk niet te laat komen.

Paniek in Londen

Hun moeder heeft namelijk besloten weg te gaan en is dus vermist. Gezien Enola pas 16 is, ligt de voogdij nu bij haar broer Mycroft. Hij wil dat ze een dame wordt op een kostschool. De dame in kwestie ziet dat totaal niet zitten en het duurt niet lang voordat ze wegloopt. Ze is er heilig van overtuigd dat haar moeder niet zomaar wegging en Enola gaat naar Londen om haar op te zoeken.

Onderweg maakt ze kennis met een markies, een jonge knul die op de vlucht is voor meerdere zaken. Ze sluiten hun handen een soort van ineen en zo krijgt Enola er nog een taak bij: hem veilig houden. De gebeurtenissen van de film zijn behoorlijk indrukwekkend, maar door de ontzettende humor en het blijvend breken van de fourth wall, gaan er maar weinig momenten voorbij dat je niet lacht.

Om een klein voorbeeld van de humor te noemen: op gegeven moment verkleedt Enola zich als een weduwe en laat ze zich onder een andere naam melden bij een rijke familie. Wanneer de naam wordt genoemd, kijkt ze even richting de camera en zegt ze “‘Tis I” met een bloedserieuze uitdrukking. Ik heb me kapot gelachen om de intonatie waarmee ze dit doet.

Filosofisch concept

Enola Holmes is dus een heerlijke film met gezonde dosis humor, maar het weet ook een maatschappelijk onderwerp uit die tijd aan te stippen. Het is namelijk tegen het einde van 1800 aan, waar vrouwen nog niks zijn en zelfs mannen van lage stand niet mogen stemmen. Het is een onderwerp dat steeds terugkeert en erg goed in beeld is gebracht.

Daarnaast had ik al gezegd dat Millie Bobby Brown erin zit, maar ook Helena Bonham Carter, Sam Claflin en Henry Cavill hebben een rol te vullen. Een sterrencast die het script de eer geeft die het absoluut verdient.

Waarom wil ik dit zien en waar kan ik dit kijken?

Als je zin hebt in een fijn avondje vermaak met een filosofisch randje, zit je helemaal goed met Enola Holmes. Kijken kan gewoon vanaf je luie bank met een grote bak popcorn. Deze film is namelijk te streamen via Netflix.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel