Eats Everything – 8 Cubed
Thuis raven op zijn best
In 2019 werd het label Ei8ht Records opgericht door de Spaanse DJ Andres Campo en de Britse DJ Eats Everything. Zo’n anderhalf jaar later brengt het label haar achtste album ooit uit. Reden voor oprichter Eats Everything om zelf achter de knoppen te duiken en een album te produceren. Het eindresultaat is het album 8 Cubed geworden.
Het is niet geheel toevallig dat het album de naam 8 Cubed draagt. Het album is een ode geworden aan de zogenaamde 8 tracks. Albums die bestaan uit acht platen en die vroeger, zelfs nog voor mijn tijd, precies op een cassettebandje paste. Uiteraard is de keuze om het zo te doen ook meteen een dikke knipoog naar de naam van het label.
In de zesde versnelling
Wie Eats Everything al wat langer kent, weet dat hij bekendheid bij het grote publiek vergaarde toen hij voor Green Velvet het nummer Flash mocht remixen. Sinds Charlotte de Witte het nummer Space Raiders van Eats Everything weer mocht remixen is Dan Pearce, de echte naam van Eats Everything, helemaal niet meer weg te denken uit het technolandschap.
Toch kennen we Eats Everything vooral als de DJ die techhouse draait. Zijn muziek was redelijk prima te verteren en zijn livesets zijn altijd heerlijk dansbaar, met hier en daar een uitschieter naar het stevigere technowerk. Hoe anders is dat op 8 Cubed. Het album is duisterder dan we van Eats gewend zijn. Dit komt vooral doordat de focus voornamelijk ligt op hele diepe lage bastonen, afgewisseld met hele scherpe staccato synthesizers.
Wat ook opvalt is het tempo van de nummers. Zo acteert Eats Everything normaal gesproken altijd ergens tussen de 124 en 128 beats per minute, maar op 8 Cubed vind je geen track onder de 130 BPM. Het nummer Moan schiet zelfs door het dak met 136 BPM. De liefhebbers van de duistere en donkere techno mogen hun borst dus natmaken.
This chick at the Apple Store told me you’re DJ’ing tomorrow. Put me on the guest list man.
Eats Everything ft. Felix da Housecat – Voicenote
Welke nummers kun je echt niet overslaan?
Het album opent heel sterk met het nummer Pump. Het neemt je als luisteraar meteen mee de diepte in en legt de basis voor de rest van het album. Het nummer begint met een heerlijke diepe kick drum en wordt al snel opgevolgd door een onrustige off beat hi-hat. Wanneer de synthesizers dan aanzwellen, weet je dat het donker en smerig gaat worden. Tel daar nog eens de hoge vervormde orgeltonen bij op en de eerste hit is te pakken.
Ook Trade verdient een speciale vermelding. Het zijn dit soort nummers die je wilt horen als je jezelf helemaal onder wilt dompelen in het gevoel van een nachtclub. Het baslijntje dat het hele nummer meeloopt is net onregelmatig genoeg om je het onbehagelijke gevoel te geven dat iedere technoliefhebber wel kent uit de club. Wat volgt is een simpel maar effectief loopje op de synthesizer die ervoor zorgt dat het hele nummer goed dansbaar blijft.
Tot slot moeten we het nog even kort over Voicenote hebben. Dit nummer is een samenwerking met Felix da Housecat, maar is eigenlijk een grote ode aan de nummers Voicemail en Answering Machine van Green Velvet. Tijdens het nummer hoor je spraakberichten van mensen die zeuren voor een plekje op de gastenlijst. Ook dit nummer kenmerkt zich met enorme staccato synthesizers die je echt dat dreunende technogevoel meegeven.
Het is jammer dat het waarschijnlijk nog wel even duurt voordat we Eats Everything deze tracks live kunnen horen mixen. Tot die tijd is 8 Cubed een heerlijk alternatief voor alle gemiste festivals, raves en clubnachten. 8 Cubed is nu te beluisteren via alle streamingdiensten en te koop via Beatport.
Geschreven door:
[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]