Disclosure – Energy

Luistertip
Twan Alofs op 6 september 2020
Disclosure – Energy

Terug van weggeweest

In 2013 schudden de broers Guy en Howard Lawrence onder de naam Disclosure het muzieklandschap op met hun debuutalbum Settle. Dit album werd twee jaar later opgevolgd door Caracal. Nadat alle tours rondom Caracal klaar waren, was het tijd voor een sabbatical. Gelukkig zijn ze in 2020 weer terug met hun derde album genaamd Energy.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het een ietwat vervelende comeback is voor het Britse DJ- en producer-duo. Na de sabbatical zijn ze de studio ingegaan om keihard aan een nieuw album te werken. Nu het album op 28 augustus uitgebracht is en afgelopen zomer de wereldtour weer van start zou gaan (in Nederland zouden ze headlinen op Down the Rabbit Hole), kan niemand naar festivals, clubs of concerten. De hele promotie van de nieuwe tracks blijft hiermee achterwege. Des te meer reden dus om Energy thuis flink wat luisterbeurten te geven.

Wat kun je verwachten?

Wie het album voor het eerst opzet, hoort direct dat je met een Disclosure album te maken hebt. De synthesizers met een uitgestelde attack (de mate waarin het geluid opzwelt) zijn op haast elke track weer aanwezig. Het geluid is zo ontzettend kenmerkend voor Disclosure en gaat gelukkig op Energy nog steeds niet vervelen.

Wel is het zo dat het album hierdoor een iets groter ‘been there, done that’ gehalte heeft. Om voor voldoende variatie te zorgen, heeft Disclosure weer een blik gastartiesten opengetrokken die allemaal op hun eigen manier wel iets bijzonders aan de tracks toevoegen. Verwacht samenwerkingen met Aminé, Slowthai, Fatoumata Diawara en Channel Tres. Misschien niet direct grote namen, maar allemaal opkomende artiesten wiens carrières wel eens een vlucht kunnen krijgen door de samenwerking met Disclosure.  

[image_with_animation image_url=”31982″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Welke nummers kun je echt niet overslaan?

Het meest verrassende nummer op Energy is met gemak My High. Aan de ene kant doet het heel erg terugdenken aan de roots van Disclosure doordat er een enorme drive zit achter de bas. Ook de UK Garage-achtige breakbeat in het nummer zorgt ervoor dat je voeten blijven bewegen op het ritme van de beat. Aan de andere kant ontbreekt elke andere vorm van ritmische begeleiding door synthesizers en wordt er over het nummer heen gerapt. Daardoor ligt de focus vooral op de beat, wat het een extreem dansbaar nummer maakt.

Douha (Mali Mali) is de andere track die eruit springt. Het nummer is misschien wel de ultieme zomerhit van 2020 en zal menig festivalganger thuis nog eens laten terugdenken aan een zomer vol festivals. Het nummer heeft de ultieme chill-vibe te pakken en laat zich het best luisteren met een zonnetje op je bol. De vocalen van de Malinese Fatoumata Diawara versterken dit zomergevoel nog verder.

Ik kan nog uren doorpraten over de veelzijdigheid van het album en de bijzondere tracks die nog op de deluxe edition van het album staan, maar het beste is om het zelf te ervaren. Energy ligt nu in de winkels en is te onder andere te beluisteren via Spotify.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel