De beste momenten van Obi-Wan Kenobi

Rondje redactie
Robert Zomers op 4 mei 2021
De beste momenten van Obi-Wan Kenobi

De redactie staat stil bij Star Wars-dag

Het duurt nog minstens een jaar voordat we iets gaan zien van de aankomende Obi-Wan Kenobi-serie, maar dat weerhoudt ons er niet van om te mijmeren over de momenten die deze legendarische Jedi al naar het het Star Wars-universum bracht. En welke dag is beter om dat te doen dan 4 mei, de internationale Star Wars dag?

Zelfs de grootste haters van de prequels zullen meteen toegeven dat in elk geval het optreden van Ewan McGregor als Obi-Wan Kenobi een absoluut hoogtepunt is uit alles wat we tot nu toe van Star Wars voorgeschoteld hebben gekregen. Ook in de originele trilogie had Old Ben een belangrijke rol en wie ook de animatieserie The Clone Wars gebinged heeft, is niets tekort gekomen als het gaat om general Kenobi. We vroegen de redactie om hun favoriete moment van dit legendarische personage.

Jermaine - De dood van Satine Kryze

Dit is een moment dat de casual Star Wars-kijkers misschien niet herkennen. Deze komt namelijk uit de tv-serie The Clone Wars. In de serie leren we dat Obi-Wan Kenobi ooit verliefd was. Als Padawan werd hij naar de planeet Mandalore gestuurd en hij ontmoet daar de gravin Satine Kryze. Het was meteen raak tussen de twee en ze werden hopeloos verliefd. Jaren later brengt het lot de twee tijdens de Clone Wars weer bij elkaar. Ze weten de verleiding echter te weerstaan en blijven beide trouw aan hun plichten. Obi-Wan is trouw aan de Jedi Order en Satine als heerser van Mandalore.

Maul (die nog blijkt te leven) weet later de Darksaber in handen te krijgen en wordt daardoor de rechtmatige heerser van Mandalore. Hij neemt Satine gevangen en weet daardoor ook Obi-Wan gevangen te nemen. Om Obi-Wan uit te dagen gebruikt Maul de Force om Satine te wurgen, zodat Obi-Wan zijn controle verliest. Obi-Wan weet de verleiding echter te weerstaan, maar ziet hoe Maul voor zijn ogen Satine vermoordt. Vlak voor ze haar laatste adem uitblaast, spreekt ze haar liefde voor Obi-Wan uit. In deze scene zie je goed hoe sterk Obi-Wan is en dat zelfs de dood van een dierbare hem niet naar de Dark Side leidt.

[image_with_animation image_url=”36298″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Steve - Generaal Kenobi vs generaal Grievous

Deze scène komt uit Revenge of the Sith en de hele setting is mooi opgezet. Twee belangrijke personages die best verschillend zijn, staan tegenover elkaar. Grievous maakt hier gebruik van vier lightsabers. Dit laat zien dat hij zich niet laat verslaan door iedere Jedi die achter hem aankomt. Hij geeft zelfs niet op als Kenobi twee van zijn handen buiten werking stelt. Daarnaast heeft Grievous een blaster én een electrostaff, maar Kenobi laat zien dat hij geen gemiddelde jedi is.

Ook de achtervolging in deze scène, waarin Grievous vlucht van het gevecht, blijft mooi. De SFX van hoe soepel de varaan van Kenobi eruitziet en zich voortbeweegt in het bergachtig gebied zijn indrukwekkend. Op een gegeven moment haalt Kenobi Grievous in. Tijdens het laatste deel van het gevecht raakt onze held zijn lightsaber kwijt, maar weet hij de blaster van Grievous te bemachtigen. Hij schiet de cyborg dwars door zijn hart en loopt dan weg met een typische Kenobi-opmerking: “So uncivilized”.

[image_with_animation image_url=”36299″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Maxime - Obi-Wans introductie en het gevecht op Mustafar

Hoewel we natuurlijk meteen aan Ewan McGregor denken bij het horen van de naam Obi-Wan Kenobi, zagen we hem voor het eerst in Alec Guinness, die zelf claimde de naam al lang niet meer gehoord te hebben. Niet alleen geeft Luke’s ontmoeting met de oude Obi-Wan context aan het verhaal, maar het vlecht ook op een mooie manier oud en nieuw samen.

Het meest memorabel voor mij moet echter wel het gevecht op Mustafar zijn. Je kunt de benauwende omstandigheden waarin Obi-Wan en Anakin zich bevinden bijna voelen. Het is het moment waarop de verdoemde vriendschap tussen de twee toch echt definitief breekt, en dat is wat de scène zo schrijnend maakt. Ook Obi-Wan heeft in zijn leven met tegenslagen te maken gehad, en hoe hij daarmee omgaat wordt hier op een prachtige manier uitgespeeld.

Overigens ben ik ook altijd fan van Kenobi’s goede gevoel voor humor. De kleine grapjes die hij in zowel The Clone Wars als de films maakt, worden pakkend geacteerd door James Arnold Taylor en Ewan McGregor. Het maakt Obi-Wan een heerlijk herkenbaar personage.

[image_with_animation image_url=”36306″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Het is het moment waarop de verdoemde vriendschap tussen de twee toch echt definitief breekt”

Bouke - Darth Mauls laatste gevecht (Star Wars Rebels)

Niemand heeft Kenobi’s leven zuurder gemaakt dan Darth Maul. Niet alleen vermoordde hij Kenobi’s mentor, maar ook de liefde van zijn leven. Kenobi maakte Darth Mauls leven ook niet minder makkelijk. Doormidden worden gehakt stond waarschijnlijk niet bovenaan het lijstje van de Sith-krijger. Kenobi en Maul waren elkaars aartsvijand en dit zou niet stoppen totdat een van de twee het onderspit dolf.

Dit alles brengt hen een laatste keer samen op de woestijnplaneet Tatooine. Getekend door de tijd trekken ze een laatste keer ten strijde tegen elkaar. Wat volgt is niet het epische duel dat je zou verwachten, maar een kort gevecht dat na drie snelle slagen over is. Darth Maul sterft in de armen van Kenobi. Van haat is niet meer te spreken, alleen van verdriet. Kenobi heeft alle haatgevoelens van zich afgezet en heeft zich gerealiseerd dat hij en Maul speelballen waren van iets dat groter was dan hen beide. Dit is wat deze scène zo sterk maakt. Het laat de groei van Kenobi zien; de perfecte overgang van de prequel-trilogie naar de main trilogie.

[image_with_animation image_url=”36305″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Robert - Dex’s Diner

Jedi houden zich graag op in hun extravagante tempel, waar ze vanuit grote zetels met hun council lekker uit de hoogte kunnen doen. Iedereen die de prequels heeft gezien hoef ik niet te vertellen hoe het is afgelopen met dit arrogante clubje. Toch heb ik altijd een zwak voor Obi-Wan Kenobi gehad. In de gestalte van Ewan McGregor straalde hij een rust en goedheid uit, wat hem een uitzondering maakte tussen de hoogmoedige heren van de Jedi Order.

Een scène die dat prachtig laat zien is het moment in Star Wars: Attack of the Clones, wanneer Obi-Wan bij Dex’s Diner langsgaat om informatie in te winnen. De interactie met de eigenaar Dexter, die in zijn simpele diner de lokale werklui van eten voorziet, is een warme, vriendschappelijke ontmoeting. Hoewel er weinig in gebeurt, kun je meteen merken dat de vriendschap tussen Dexter en Obi-Wan oprecht is. De vriendschap kwam Dexter trouwens duur te staan: hij moest na de Clone Wars vluchten voor The Empire, omdat hij bekend stond als een collaborateur.

Welk moment met Obi-Wan Kenobi in de hoofdrol is jou het meest bijgebleven? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel