Wie is Bo-Katan Kryze in de Mandalorian?

Achtergrond
Jermaine van Haarlem op 28 november 2020
Wie is Bo-Katan Kryze in de Mandalorian?

Van animatie naar real-life

In aflevering 3 van The Mandalorian heeft onze hoofdpersoon een nieuwe bondgenoot gevonden in Bo-Katan Kryze. Waar dit personage voor de meeste mensen niet bekend is, begonnen de die-hard fans flink te stuiteren. Dit is namelijk de eerste keer dat we dit Clone Wars-personage in live-action zien, maar wie is deze Bo-Katan nou eigenlijk?

Spoiler

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten. Wil je zeker weten dat je niets over The Mandalorian te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

Dat we andere Mandalorian tegenkomen in de serie is uiteraard overduidelijk, maar dat uitgerekend Bo-Katan ten tonele zou verschijnen was een erg aangename verrassing. Mocht je The Mandalorian nog niet hebben gezien dan zou ik het lezen van dit artikel nog even uitstellen, want er volgen lichte spoilers. 

Van je familie moet je het hebben

We zagen Bo-Katan Kryze voor het eerst in de animatieserie The Clone Wars. Als leidster van de elitesoldaten de Night Owls wilde ze de Mandalorians terugbrengen naar hun hoogtijdagen als krijgers. Haar zus Satine, de leider van Mandalore (de planeet van de Mandalorians), wilde juist meer vreedzaam en passief handelen. Daarop besloot Bo-Katan zich aan te sluiten bij de Death Watch die werden geleid door Pre Vizsla.De Death Watch is een groep radicale Mandalorians die niets liever willen dan Mandalore terugbrengen naar haar roots. Satine zag al snel in dat de Death Watch teveel extreme ideeën had en besloot de groep van de planeet te verbannen. 

Niet veel later komen Bo-Katan en de Death Watch de ex-sith Darth Maul tegen en sluiten een deal. Maul had op dat moment flink wat organisaties uit de onderwereld onder zich die hij de Shadow Collective noemde. Maul zag potentie in de Death Watch en besloot daarop de Shadow Collective en de Death Watch te laten samenwerken om Mandalore terug te winnen. Dit lukte, maar daarna daagde Maul Vizsla uit tot een duel en won. Hierdoor werd hij leider van Mandalore en kreeg hij het bezit over de Darksaber, een speciaal zwaard dat door Clan Vizsla generatie op generatie werd doorgegeven. 

Bo-Katan weigerde om Maul als leider van Mandalore te zien en kwam in opstand met de nieuw geformeerde  Mandalore resistance. Deze groep vocht hard tegen Maul en de Death Watch en bevrijdde zelfs Satine uit haar cel. Bo-Katan en Satine besloten samen te werken en Satine nam contact op met Jedi-meester Obi-Wan Kenobi. Al snel volgde er een nieuwe confrontatie waar ze onder vuur kwamen te liggen van de Death Watch en opnieuw werd Satine gevangengenomen. 

Lang leve de republiek?

Doordat Mandalore neutraal was in de kloonoorlog, besloot de republiek geen versterking te sturen. Obi-Wan Kenobi besloot daarom zelf op onderzoek te gaan. Eenmaal aangekomen op de planeet gingen dingen niet zoals gepland en werd Satine door Maul vermoord. Samen met Bo-Katan en de Night Owls vocht Obi-Wan Kenobi tegen de Death Watch om de hoofdstad in handen te krijgen, maar door hun kleine aantallen leek dit onmogelijk. Obi-Wan besloot daarom terug naar de republiek te gaan en de situatie uit te leggen. Een jaar later was het pas zover en werd Mandalore schoongeveegd door de republiek en de Mandalore resistance. Bo-Katan werd regent van Mandalore en Lady van House Kryze.

Deze positie was echter van korte duur, want toen de republiek veranderde in een keizerrijk weigerde ze om Palpatine te volgen. Hierdoor verloor ze haar positie als regent en werd deze taak overgenomen door Clan Saxon. Dit resulteerde weer in een burgeroorlog. Jaren gingen voorbij tot Bo-Katan gravin Ursa Wren en haar dochter Sabine Wren ontmoeten. Zij gaven haar de Darksaber waardoor ze als velen werd gezien als de uitverkorene om de nieuwe leider te worden.

Daar is ze weer

Alhoewel het rijk uit elkaar gevallen is, is  ze nog niet helemaal verdwenen. Zo zien we aan het einde van het eerste seizoen van The Mandalorian dat Moff Gideon zijn eigen plannen heeft om de macht terug te pakken. Op de een of andere manier heeft hij ook de Darksaber in handen gekregen. In de derde aflevering van het tweede seizoen zien we dat Bo-Katan de strijd om Mandalore nog steeds voortzet en ze uit is op wraak. Dit is overigens ook de eerste keer dat we haar in live-action zien. Een erg leuk detail is het feit dat de actrice die Bo-Katan speelt, dezelfde is die haar stem al die tijd heeft ingesproken in de animatieseries. Een betere overgang kun je dus niet hebben. 

Hoe ze de Darksaber is kwijtgeraakt en wat er in de tussentijd is gebeurd weten we nog niet, maar op deze antwoorden hoeven we vast niet lang te wachten. Bij haar ontmoeting met de Mandalorian verwees ze ook nog naar Ahsoka Tano, een populair personage uit wederom The Clone Wars en Rebels die nu ook haar opwachting maakt in een live-action-serie. Wie weet worden de twee herenigd en gaan ze samen de strijd aan tegen Moff Gideon.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel