De beste Star Wars-boeken over Starfighters

Achtergrond
Jermaine van Haarlem op 25 september 2020
De beste Star Wars-boeken over Starfighters

Verhalen uit de cockpit

Vanaf 2 oktober kunnen we aan de slag met de game Star Wars: Squadrons, waarin we elkaar helemaal kapot kunnen knallen vanuit onze cockpit. Mocht je nog wat moeite hebben om je in te leven in die piloten rol of mocht je niet genoeg kunnen krijgen van ruimtegevechten, dan hebben wij een aantal Star Wars-boeken met Starfighters in de hoofdrol voor je op een rij gezet die je sowieso moet lezen. 

Hoewel de Star Wars-canon flink is omgegooid sinds Disney aan het roer is (linkje artikel Star Wars canon), blijven de meeste boeken sterke opzichzelfstaande verhalen. Zo ook de verhalen die zich vooral focussen op de ruimtegevechten en de vele voertuigen.  

Star Wars - Alphabet Squadron (2019)

Dit eerste deel uit de nieuwe trilogie van Alexander Freed weet zowel de oudere als de nieuwe fans te boeien. Het verhaal speelt zich enkele maanden na Return of the Jedi af, de keizer is dood en het rijk vervalt in chaos. We volgen Yrica Quell, een ex-TIE piloot van de gevreesde elite Shadow Wing, die zich momenteel in een basis van de nieuwe republiek bevindt. In deze basis worden ex keizerrijk-aanhangers geïntegreerd in de nieuwe republiek. 

Uiteindelijk wordt ze in een gloednieuwe eenheid geplaatst genaamd Alphabet Squadron. Deze groep bestaat uit allerlei piloten die elk een ander soort schip besturen. Zij worden op een dodelijke missie gestuurd om Shadow Wing voor eens en altijd uit te schakelen. Wat dit boek zo sterk maakt is de begrijpelijke schrijfstijl van Freed. Zo kun je de gevechten goed volgen en ligt de focus op de personages en hun emotionele bagage.

[image_with_animation image_url=”32207″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Star Wars - Shadow Fall (2020)

De doelstelling van de Alphabet Squadron-trilogie is vooral het volgen van de piloten en hun onderlinge relaties. In dit tweede deel komen we langzaamaan steeds meer te weten over de geschiedenis van elke gevechtspiloot en zien we hoe ze elkaar beter leren kennen. Ze hebben elkaar immers nodig en ze moeten volledig op elkaar kunnen vertrouwen. Net zoals in het eerste deel krijgen we naast veel aspecten van de ruimte- en atmosfeergevechten, ook de vele manoeuvres en de mentale toestand tijdens deze gevechten mee. 

Nadeel aan dit boek is wel dat je het vorige deel echt gelezen moet hebben om er iets van te begrijpen. Het is daarnaast een aardig lang boek, maar wel in een vlotte schrijfstijl geschreven. De actie wordt duidelijk uitgelegd en er worden geen moeilijke termen om je oren geslingerd.

[image_with_animation image_url=”32206″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Star Wars - X-Wing series (1996-1999, 2012)

In mijn ogen zijn de X-wing-boeken een paar van de beste boeken op Star Wars-gebied. Deze tiendelige serie kun je eigenlijk in twee aparte series splitsen. Zo is er de Rogue Squadron-serie en de Wraith Squadron-serie. De Rogue Squadron-serie begint met het boek Rogue Squadrons en eindigt bij The Bacta War. Deze verhaallijn focust zich vooral op de tijd voor en na het bevrijden van Coruscant. 

Het tweede gedeelte begint met Wraith Squadron en eindigt bij Solo Command. Dit richt zich vooral op het gevecht tegen de krijgsheer Zisnj. Ik adviseer om gewoon bij het eerste boek te beginnen omdat deze qua verhaal echt de moeite waard is, maar je hebt de info van de Rogue Squadron-serie niet nodig om het tweede gedeelte te snappen. Dan zijn er nog de twee losse boeken genaamd Isard’s Revenge en Starfighters of Adumar. Zo worden er in Isard’s Revenge wat losse eindjes van Rogue Squadron aan elkaar geknoopt en is Starfighters of Adumar echt een los verhaal.

[image_with_animation image_url=”32208″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Star Wars Encyclopedia of Starfighters and Other Vehicles (2018)

Hoewel dit boek geen lopend verhaal heeft, zorgt het er wel voor dat je je een echte expert voelt op het gebied van starfighters. Meer dan 200 voertuigen worden uitvoerig besproken. Waarom heeft bijvoorbeeld juist dit voertuig een bepaalde functie?. Daarnaast staat het boek boordevol leuke weetjes die niet in de films of series worden besproken. 

Zo kom je onder andere te weten hoe de Millennium Falcon fysiek in staat was om de Kessel Run zo snel af te leggen en kom je erachter welk schip de Slave I van bounty hunter Jango Fett/Boba Fett nou eigenlijk is. Ik vind dit boek zeker een aanrader als je gek bent op technische weetjes en alle ins en outs wil weten over dat ene schip dat drie seconden in beeld was bij een van de films. 

Dit zijn een aantal van onze adviezen op het gebied van Star Wars-boeken over Starfighters. Welke boeken moeten volgens jou ook op deze lijst? Laat het ons weten in de comments.

[image_with_animation image_url=”32209″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel