Deze cyberpunk-films moet je gezien hebben
Neon-noir vanaf de bank
Neem een schepje ruwe actie, voeg daar een bak neonlicht aan toe en maak het geheel af met corruptie en cybernetische lichaamsdelen en je hebt de kern te pakken van een typische Cyberpunk-film. Wij zetten de films die je moet zien voor jullie op een rij.
Het typische beeld in een cyberpunk-wereld is een stad die haast instort van de armoede, maar waar een multinational de touwtjes in handen heeft en het geld bezit. De straten zijn aangekleed met grote neon verlichte borden en overal zie je verdwaalde technische snufjes. Vaak komt een groep of een individu tegen het systeem in opstand en worden mensen langzaam halve machines. De volgende films hebben een of meerdere van deze elementen goed benut.
Alita: Battle Angel (2019)
We beginnen met een verfilming van de Japanse manga met dezelfde naam. Alita is een afgeschreven cyborg die wordt gered door Dokter Dyson Ido, een man die van het opknappen van cybernetische onderdelen zijn beroep heeft gemaakt. Ondanks dat Ido Alita weet te redden, herinnert ze zich niks meer van haar verleden. Al snel komt ze erachter dat ze ontzettend goed kan vechten en besluit om als premiejager aan de slag te gaan.
Hoewel Alita niet gelijk het typische duistere cyberpunk-sausje laat zien, is deze toch echt wel aanwezig naarmate de film vordert. Zo heeft de ‘vader’ van Alita zelf een duister verleden, zien we op een gegeven moment allerlei cyborgs verschijnen en blijkt een grote organisatie de touwtjes in handen te hebben terwijl ze de bevolking uitknijpt.
Dredd (2012)
Nog een boekverfilming op deze lijst. Waar Alita nog naar diepere lagen zoekt, pakt Dredd uit met brute actie. In Dredd volgen we een Judge. Een Judge is een politieagent, rechter en beul in een die het tuig in Mega-City in bedwang moet houden. Zoals het een echte cyberpunk-film betaamd zijn de straten overspoeld met criminaliteit en drugsgebruik.
Verwacht geen diepgaande ontwikkeling in de personages, maar meer een achtbaan aan actie. Dredd heeft aardig wat weg van de meeste games. Zo zijn er een aantal gevechten met mini-bosses en uiteindelijk komt de ontknoping met de leider van hen allemaal. Tussendoor vliegen er genoeg kogels, bloed en lichaamsdelen in het rond.
Minority Report (2002)
Gebaseerd op een kort verhaal van schrijver Philip K. Dick en verfilmd door niemand minder dan Steven Spielberg, weet Minority Report aardig wat cyberpunk-elementen aan te tikken. Zo wordt onze hoofdpersoon John Anderton gedwongen om zijn naam te zuiveren van een misdrijf dat hij niet heeft gepleegd. Tenminste, nog niet heeft gepleegd. In Minority Report zijn drie genetisch gemodificeerde mediums in staat om misdaden te voorspellen via visioenen. De speciale eenheid Pre-Crime waar John werkt, vangt de criminelen nog voor ze de misdaad kunnen plegen. Wanneer John onderdeel wordt van zo’n visioen zet hij alles op alles om zijn lot te veranderen terwijl hij zijn oud-collega’s moet ontwijken.
Alhoewel de film in 2002 is gemaakt, heeft het angstig veel gelijkenissen met de hedendaagse tijd. Zo zijn er bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, gepersonaliseerde advertenties en smartwatches. Het technisch team van de film schreef zelfs een 2054-bijbel waarin alle trends uit dat jaar beschreven werden.
Akira (1988)
De wereld in Akira staat bol van de cyberpunk-elementen. Zo zijn er bendes, een vervallen stad, een groep terroristen die tegen de overheid knokt en experimenten op mensen. Niet voor niets dat deze animatiefilm niet voor kinderen is gemaakt. Alhoewel menig kind in de jaren 90 een trauma heeft overgehouden nadat onwetende ouders deze film uit de videotheek meenam.
Deze anime vertelt het verhaal van Keneda, de leider van een motorbende in Neo-Tokyo. Zijn beste vriend Tetsuo wordt gearresteerd en als proefkonijn gebruikt in een geheime militair experiment, waardoor hij speciale krachten krijgt. Helaas draait Tetsuo door en is niet in staat zijn krachten in bedwang te houden. Keneda is de enige die hem kan tegenhouden.
Akira werd in de jaren 90 razend populair door de animatie technieken en het sterke verhaal, ondanks de kritiek op zowel de Japanse als westerse-samenleving.
Blade Runner(1982)/Blade Runner 2049 (2017)
Als er één film het genre goed op de kaart heeft gezet dan is het Blade Runner wel. Waar het origineel de basis legde, heeft het vervolg uit 2017 dit principe verder ontwikkeld en naar de standaarden van nu getild. Blade Runner (1982) speelt zich af in het dystopische Los Angeles van 2019. De wereld is overbevolkt en zwaar vervuild. Hierdoor heeft de mensheid besloten om de ruimte in te trekken en deze te koloniseren. De mensheid heeft mijnen geplaatst op allerlei hemellichamen en androïden ontwikkeld om al het graafwerk te doen. Het bedrijf Tyrell Corporation heeft de meest geavanceerde androïden ontwikkeld die bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn en zelfs Replicanten worden genoemd. Nadat een opstand in een mijn volledig uit de hand loopt en er veel slachtoffers vallen, wordt het Replicanten verboden om naar de aarde te reizen. Een speciale politie-eenheid genaamd Blade Runners zorgt ervoor dat dit zo blijft.
Hoewel het vervolg minder goed presteerde, blijft het nog steeds overeind door het visuele spektakel en de wereld die zijn voorganger heeft gecreëerd. De Blade Runner-films gaan diep en je vraagt je oprecht af na het kijken van de film: Wat maakt iemand een mens?
Dit zijn de cyberpunk-films die wij vinden dat je gezien moet hebben. Welke mis jij nog op dit lijstje? Laat het ons weten in de comments.
Geschreven door:
[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]