Riverdale seizoen 5

Achtergrond
Bianca van Steeg op 3 februari 2021
Riverdale seizoen 5

De chaos begint weer

Een dorp waarin tieners van alles meemaken wat op zijn zachtst gezegd niet realistisch is: dat is de reputatie die Riverdale door de jaren heen heeft opgebouwd. Het is chaos in het dorp,  in de meeste gevallen veroorzaakt door de volwassenen. Studenten van Riverdale High nemen de verantwoordelijkheid op zich om deze chaos op te lossen. Dat allemaal terwijl zij ook nog het standaard tienerdrama meemaken.

Riverdale slaagt er op de een of andere manier in om elk seizoen zichzelf te overtreffen. In de zin dat de serie steeds aparter lijkt te worden, bedoel ik dan: van het eerste seizoen dat simpelweg draaide om een onopgeloste moord in het kleine dorp, tot een cult in de vorige twee seizoenen. Seizoen vijf is half januari 2021 van start gegaan en de vraag is of deze gekkigheid zich voort blijft zetten. Wil je eerst even teruglezen wat er aan seizoen vijf vooraf ging? Lees onze recap.

Spoiler

Let op: dit artikel bevat spoilers voor de eerste aflevering van Riverdale seizoen 5. Wil je deze vermijden? Ga terug naar de homepagina.

Onbeantwoorde vragen

Het vierde seizoen moest een aantal afleveringen missen vanwege corona en dit liet vragen achter. Voordat we de geplande timeskip maken naar de toekomst is het tijd om die vragen te beantwoorden. De eerste aflevering van seizoen vijf draait om het schoolbal waar onze tieners in seizoen vier hard voor hebben gevochten, gezien Mr. Honey deze eerst af wilde schaffen. Hier worden Cheryl en Toni gekroond tot prom queens, iets waar Cheryl al haar hele leven van droomde.

Tussen de voorbereidingen voor dit schoolbal door blijft het drama echter niet uit. De persoon die ieders huis urenlang filmde en hiervan videotapes rondstuurde, is namelijk nog steeds niet gepakt. Onze detectives Jughead en Betty gaan op onderzoek uit en komen uit bij een videowinkel waar een van de verkopers diverse illegale videotapes verzamelt. Zo komen zij uiteindelijk terecht bij een ondergronds evenement waar een hoop van deze tapes worden getoond. 

Het schoolbal begint rustig. Te rustig voor Riverdale’s doen. Dit blijkt snel al een valse rust te zijn. Archie vertelt op het schoolbal tegen Veronica wat er tussen hem en Betty is gebeurd in het vorige seizoen. Zij deden alsof ze dateten om de school op stelten te zetten, maar tijdens dit plan kwamen echte gevoelens bovendrijven. Dat gesprek wordt onderbroken door de kroning van de prom queens. 

Toni en Cheryl worden verkozen tot de prom queens en alles lijkt vredig wanneer ze Betty, Jughead, Archie en Veronica vragen op de dansvloer te komen. Deze dans wordt abrupt onderbroken wanneer ineens alle lichten uitvallen. Een video wordt afgespeeld waarin personages verkleed als onze hoofdpersonages de verkoper van de videowinkel vermoorden. Wanneer Jughead en Betty aankomen bij de winkel, is het te laat voor enig bewijs. Er staat alleen nog een camera met een bordje: “Smile. God is watching”.

Ieder zijn eigen weg

Voordat het vijfde seizoen begon, werd er al geteased dat er na het afstuderen een timeskip zou plaatsvinden van vijf jaar. Pas dan zien we iedereen weer bij elkaar. Veronica en Archie worden uiteindelijk aan het eind van de eerste aflevering uit elkaar gerukt door Archies acties met Betty. Hiram’s blik wanneer hij dit ontdekt, is op zijn zachtst gezegd onheilspellend.

Cheryl en Toni staan ook op een onzeker punt. De oma van Toni ontdekte eerder dat zij en Cheryl een relatie hebben en gaat hier niet mee akkoord omdat Cheryl uit de Blossom-familie komt. Toni probeert de balans te houden zodat zij geen van beiden verliest, maar het is nog maar de vraag of dit lukt. Cheryl huilt na het bal uit bij haar eigen oma. Ze vervloekt haar familienaam, waar naar eigen zeggen een vloek op rust. 

Al de moeilijkheden die zij tegenkomen hinten duidelijk naar de opsplitsing van de groep. Betty en Jughead zijn de enigen waartussen er nog geen frictie is, maar gezien Betty’s acties met Archie zal dit niet lang zo blijven. De grote vraag blijft dan ook: wat is uiteindelijk de reden dat de groep weer bij elkaar komt? Met één aflevering per week zullen we hier nog even op moeten wachten.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Momenteel staan er voor seizoen vijf nog slechts vijf afleveringen gepland tot en met 18 februari. Ik geloof alleen niet dat het hier bij zal blijven en hoop dat we er later dit jaar nog een aantal afleveringen bij krijgen. Met twee acteurs die de serie hebben verlaten en een zwangere actrice tijdens het filmen is één ding zeker: er verandert ontzettend veel. Ik hoop dat de serie de aparte gebeurtenissen ditmaal niet te ver doordrijft, want vooral de twee voorgaande seizoenen heb ik grotendeels met een vragende blik bekeken.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel