Zeven tips voor Anthem

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Zeven tips voor Anthem

Als je een fan bent van loot shooters hoef je je momenteel echt niet te vervelen. Terwijl de meeste van ons nog altijd aan het grinden zijn in Destiny 2 en Warframe, staan ook Anthem en The Division 2 voor de deur. Terwijl zowel Destiny als The Division al wat ervaring hebben opgedaan, stap je met Anthem een compleet nieuwe wereld in. Daarom hebben we een aantal nuttige tips voor je op een rijtje gezet, zodat je het maximale uit je tijd in Fort Tharsis en de omliggende, vooral vijandige omgeving kunt halen.

Verre reizen, onbekende planeten en vreemde inheemse bevolkingen. BioWare weet er over het algemeen wel raad mee. Ondanks dat Mass Effect: Andromeda niet de best ontvangen titel in de serie is, bood de titel wel voldoende inspiratie voor BioWare’s nieuwste titel: Anthem. Toch zorgt een nieuwe wereld (en een nieuwe IP in dit geval) voor veel nieuwe situaties, waarbij een duwtje in de goede richting best handig is. Daarom hebben we zeven tips voor je op een rijtje gezet om aan de slag te gaan met Anthem:

Zeven tips voor Anthem

1 – Leer waar je Javelin toe in staat is

In Anthem stap je in de schoenen van een Freelancer, een soldaat op huurbasis die gebruikmaakt van een vliegend mechanisch pak, bekend als een Javelin. Deze Javelins staan centraal in de gameplay en bieden je tal van opties gedurende je tijd buiten de muren van Fort Tharsis. In totaal zijn er vier Javelin-modellen beschikbaar:

  • De Ranger: een all-round Javelin, perfect geschikt voor beginners om kennis te maken met de pakken. De Ranger beschikt over een dodge, kan goed in de lucht blijven en heeft ook nog voldoende kracht in huis om vijanden uit te schakelen.
  • De Storm: een Javelin vooral gericht op skills en elementaire vaardigheden. De Storm blijft voornamelijk  op de achtergrond, waarbij deze klasse buffs en debuffs uit kan delen aan het team en de vijand. Mocht je liever chaos vanuit de lucht veroorzaken, dan is dit een prima Javelin: ook wanneer de Storm door de lucht zweeft heeft deze een schild voor net dat beetje extra veiligheid.
  • De Colossus: de Javelin met de dikste bepantsering van het stel. Deze tank op benen heeft geen dodge ability, maar kan wel een schild gebruiken om zichzelf veilig te stellen van allerlei aanvallen. Deze zware jongen zul je dan ook vooral vooraan in de linies vinden.
  • De Interceptor: de snelste en meeste flexibele Javelin, vooral gericht op close combat. De Interceptor kan snel naar een vijand toe gaan, schade uitdelen met zijn zwaarden en daarna weg dodgen. In tegenstelling tot de andere klassen kan deze Javelin dan ook drie dodges achter elkaar uitvoeren.

2 – Maak jouw Javelins helemaal eigen

Hoewel je niet alle Javelins tegelijkertijd tot je beschikking hebt, kun je ze wel uiteindelijk allemaal gebruiken. Zo kun je iedere keer wanneer je terug in Fort Tharsis bent wisselen van pak en loadout, om te zorgen dat je op iedere situatie bent voorbereid.

Anthem 
 Pixel Vault

Iedere Javelin kan namelijk volledig worden aangepast naar je eigen smaak. Primaire en secundaire wapens, je vaardigheden en natuurlijk het design van je pak kun je helemaal samenstellen zoals je zelf wilt. Kies je een loadout met een shotgun en een granaatwerper, een ijsgranaat en een tijdelijke buff aan je schild? Of liever iets voor de lange afstand, met een sniper en een tijdelijke cirkel op de grond die je damage verhoogt? De keuze ligt bij jou. Daarbij is het niet nodig om iedere keer weer opnieuw je Javelin in te richten: iedere klasse kan tot vijf presets bewaren, zodat je makkelijk kunt wisselen.

3 – Denk na over wat je wilt gebruiken

In Destiny of The Division is het makkelijk om tussendoor even je wapens te wisselen: het is een kwestie van tussen de gevechten door even het menu induiken en kijken naar die nieuwe shotgun die je net hebt gekregen. In Anthem werkt dat net even anders. Aangezien je Javelin een Iron Man-achtig pak is, zit even van wapen wisselen er niet bij. Wanneer je nieuwe drops krijgt van vijanden, zie je enkel hoe bijzonder het is: een common, uncommon, rare, epic, masterwork of legendary item.

Pas wanneer je terug bent in de centrale hub, Fort Tharsis, krijg je te zien wat je gevonden hebt en kun je het op je Javelin zetten. Dit zorgt er dan ook voor dat je vooraf moet nadenken wat je op je Javelin wilt hebben wanneer je het avontuur aangaat: kies je voor een preset die meer geschikt is voor free roam of eentje die beter aansluit bij een aanval op een vijandelijke basis. Maak je de foute keuze, dan heb je twee opties: je speelstijl aanpassen aan je loadout of teruggaan naar het fort.

Anthem 
 Pixel Vault

4 – Maak gebruik van je omgeving

De semi-open wereld van Anthem is het beste te omschrijven als een post-technologisch tropisch regenwoud, gevuld met veel begroeiing, watervallen en aanzienlijke hoogteverschillen. De game speelt dan ook een stuk verticaler dan andere games in het genre. Je maakt veel gebruik van de jetpacks op je Javelin. De tijd dat je in de lucht kunt blijven is echter beperkt, dus moet je regelmatig naar de vaste grond om af te koelen.

Tenzij je handig gebruikmaakt van je omgeving. Meren, riviertjes en andere bronnen van water koelen je Javelin snel af, waardoor je jouw tijd in de lucht kunt verlengen. Dicht over de grond vliegen wordt daardoor niet alleen heel tof (je voelt je net Iron Man), maar ook heel praktisch. Daarnaast kun je niet alleen boven de grond vliegen: er zijn ook verschillende onderwatergangen waar je doorheen kunt met je Javelin. Dit veroorzaakt geen hitte, maar je moet onderwater wel op je zuurstofniveau letten.

5 – Skills in overvloed

Het fijne aan Anthem is dat je in Fort Tharsis continu nieuwe loadouts kunt maken. Dit heeft niet alleen effect op de wapens die je meeneemt, maar ook op je extra vaardigheden om op het slagveld te gebruiken. Denk daarbij aan granaten en afstandsraketten, maar ook bijvoorbeeld aan elektrische schokken en buffs voor jou en je team.

Zeven tips voor Anthem

In tegenstelling tot andere titels in het genre komen deze skills in rap tempo weer tot je beschikking. Je hoeft dus niet minuten te wachten voordat je weer een granaat kunt gooien; enkele seconden is vaak al voldoende. Natuurlijk zitten er verschillen tussen de skills die je kiest, maar waar het in de meeste gevallen op neerkomt is dat je binnen no-time je vaardigheden weer kunt gebruiken. Daardoor is de gameplay van Anthem beter verdeeld tussen gunplay en skillplay.

Dit wordt extra benadrukt door het het combosysteem, iets wat eerder al in Mass Effect: Andromeda zat. Skills zijn verdeeld in Primers en Detonators, die in combinatie zorgen voor krachtige resultaten. Denk bijvoorbeeld aan een ijsgranaat om iemand te bevriezen, om daarna met een explosie extra veel schade aan te richten. Dit kun je zelf doen, maar handiger is om dit in samenwerking met je team te organiseren.

6 – Speel op jouw tempo

Hoe moeilijk Anthem voor jou is, hangt helemaal van jouw eigen keuzes af. De game richt zich namelijk niet op power levels, maar op een ouderwetse moeilijkheidsgraad. Voordat je uit de muren van Fort Tharsis stapt, kun je de moeilijkheid van je avontuur aanpassen. Ga je een nieuw gebied in en heb je het gevoel dat je nog niet krachtig genoeg bent? Zet dan de moeilijkheidsgraad een tandje lager. Hou er echter wel rekening mee dat het niveau van de loot lager zal zijn wanneer je de game op een makkelijker niveau speelt.

Releaselijst 2019

De beste loot krijg je dan ook pas wanneer je het maximale level hebt bereikt. In dat geval komen er drie nieuwe moeilijkheidsgraden bij: Grandmaster 1, 2 en 3. Deze niveaus maken de game nog lastiger, maar alleen op deze manier kom je aan Grandmaster-wapens. Wanneer je aan de Grandmaster-moeilijkheidsgraden begint, komt ook onze zevende tip om de hoek kijken.

7 – Ga op pad met je vrienden

Het klinkt vanzelfsprekend, maar vaak schiet het er tussendoor: samen sta je sterker. Hoewel loot shooters over het algemeen prima alleen te spelen zijn, is het ook in Anthem een stuk verstandiger om met vrienden op pad te gaan. Units kunnen uit maximaal vier personen bestaan, maar die zijn zeker nodig om vooral de moeilijkere missies aan te pakken.

Hoewel het er op lijkt dat er clans in Anthem zullen gaan komen, is het nog niet duidelijk hoe dit in elkaar gaat steken. Tot die tijd is het verstandiger om een groepje vrienden te vinden met wie je de prachtige omgeving van Fort Tharsis kunt gaan verkennen.


Anthem ligt op 22 februari in de winkels voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Benieuwd wat we verder nog in Anthem willen zien? Dat lees je in dit achtergrondartikel.