YouTuber PewDiePie in de problemen door antisemitisme

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
YouTuber PewDiePie in de problemen door antisemitisme

Afgelopen jaar was PewDiePie, in het echte leven Felix Kjellberg, de best betaalde YouTuber. In zijn video’s geeft hij tijdens het gamen commentaar en schreeuwt hij van zich af, dat heeft hem 14 miljoen dollar opgeleverd. Dat bedrag belooft dit jaar een stuk lager te worden, want zowel Disney als YouTube hebben contracten verscheurd nadat er in een aantal van zijn video’s antisemitische uitingen werden gedaan.

In de afgelopen maanden zijn er een aantal twijfelachtige video’s op de account van PewDiePie verschenen waarin er beelden van nazi-Duitsland zijn verwerkt. Hakenkruizen, het partijlied van de nazi’s en zelfs een Hitler-groet van PewDiePie zelf, waren in de video’s te zien. Ook leek het hem een grappig ‘experiment’ om te kijken of mensen tegen betaling met dubieuze bordjes over straat zouden gaan. Uiteindelijk heeft hij twee mannen uit India zo ver gekregen om door de straten te lopen met een bordje waarop staat “death to all Jews”, oftewel dood aan alle Joden.

Na het laatstgenoemde incident vonden een aantal van zijn sponsoren het wel welletjes. Disney heeft vandaag laten weten dat Kjellberg is ontslagen. De Zweed was aan het bedrijf verbonden via Makers Studios, een platform voor bekende YouTubers. Volgens een woordvoerder van Disney is PewDiePie succesvol geworden door te provoceren, maar met de laatste video’s is er een grens overschreden. Later op de dag heeft ook YouTube laten weten dat PewDiePie kan fluiten naar een aantal inkomstenbronnen die de website hem biedt.

Op de betaalde versie van YouTube, YouTube Red, is er een show te zien waarin PewDiePie de hoofdrol speelt. De show Scare PewDiePie wordt na één seizoen stopgezet, ondanks het feit dat er al gewerkt werd aan het tweede seizoen. Ook wordt Kjellberg uit het Google Preferred-advertentieprogramma gehaald. Dit speciale programma is voor de bekendste YouTubers opgericht, waarmee ze extra geld kunnen verdienen aan advertenties op hun YouTube-kanaal. Het enige wat hij nog mag houden is zijn YouTube-kanaal waarmee hij bekend is geworden.

PewDiePie zelf blijft volhouden dat het allemaal als een grapje was bedoeld. Hij betuigt wel spijt van zijn acties en ziet ook wel in dat sommigen de ‘grappen’ als kwetsend kunnen ervaren.