Yoshi’s Woolly World

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Yoshi’s Woolly World

Waarom Nintendo uitgerekend voor deze tijd van het jaar heeft gekozen om een game te publiceren waarin alles om wol draait, dat is mij nog steeds een groot raadsel. Dat ze de keuze hebben gemaakt om Yoshi te laten floreren in deze game, daar kan ik alleen maar om jubelen.  De Wii U heeft inmiddels enkele van Nintendo’s grootheden ruimte gegeven om te laten zien hoe ze presteren in full HD, maar nu is het tijd voor onze eieren producerende dino om te laten zien hoe hij op de console van Nintendo uit de wol komt.

Om te beginnen een kleine disclaimer: WARNING! CUTENESS OVERLOAD! Als je op zoek bent naar een hardcore killing machine dan zit je hier helemaal verkeerd. Nu is dat sowieso niet Nintendo’s demografie, maar niemand kan ontkennen dat Yoshi toch wel één van de schattigste critters uit de Japanse stal is. Al sinds het begin is Yoshi dat aandoenlijke dinosaurusje  dat niets liever doet dan je van A naar B brengen en dat alles terwijl hij de ene na de andere vijand opslokt en er een ei van maakt. In dit geval wordt er weinig getornd aan dit concept, al maakt het ei plaats voor een bolletje wol.

yoshiswoollyworld3

Want zoals de titel al doet vermoeden is het een wollige wereld waar Yoshi zich ditmaal in begeeft. Vergelijkbaar met vriendje Kirby, die eerder in Epic Yarn al wat wist rond te breien, mag nu Yoshi aan de gang met wat bollen kriebeldraad. De gameplay is zoals iedere Yoshi-game betaamt een oldschool Nintendo platformer waarin Yoshi zich al sidescrollend door een barrage van vervelende vijanden moet zien te wurmen. Gezien de wereld dus grotendeels uit wol bestaat, valt er hier en daar ook wat aan losse draadjes te pulken, wat vaak zal resulteren in een heuse bonus.

Dit alles hoef je niet alleen te doen, nee… you never knit alone. Yoshi’s Woolly World kun je namelijk gezellig in co-op modus spelen waarmee je met twee personen de wereld kunt doorkruisen. Het is soms zelfs een stuk praktischer: waarom zoeken naar een weg omhoog als de een de ander gewoon omhoog kan spugen. I know… klinkt allemaal enorm smerig, maar het is nu eenmaal Yoshi’s trademark. Om het smerigheidsniveau allemaal wat te compenseren, maakt Yoshi er wel weer een überschattig geluidje bij.

yoshiswoollyworld2

Nog een trademark van Yoshi is het, hoe lastig het ook voor hem lijkt, tijdelijk luchttrappelend zweven om zo die moeilijk te bereiken plekjes toch net even iets makkelijker te bereiken. Om de casual gamers wat tegemoet te komen heeft Nintendo besloten dit concept uit te breiden en er de naam Mellow Mode aan te hangen. In plaats van een tijdelijke luchttrappel, kun je met Yoshi oneindig lang door de lucht zweven, zij het dan wel met vleugels. Dit zou de game wat toegankelijker moeten maken doordat je een hoop vijanden op de grond kunt vermijden en de game zo dus iets makkelijker wordt. Het feit dat dit nodig zou moeten zijn doet mij dan afvragen hoe moeilijk Yoshi’s Woolly World gaat worden. Afijn…

Geen enkele Wii U-game gaat tegenwoordig de markt op zonder een bijpassende amiibo, dus Yoshi’s Woolly World vormt daar geen uitzondering op. Sterker nog, de amiibo van Yoshi is geheel in stijl: wollig dus. Uiteraard zal de amiibo weer enkele kekke features unlocken, zoals een heuse tweede Yoshi waardoor je alle features van de co-op kunt benutten zonder er een tweede speler bij te betrekken. Voor zover ik weet zullen er zelfs drie verschillende amiibo’s verschijnen bij launch: een roze, een blauwe en de traditionele groene Yoshi.

yoshiswoollyworld4

Hoe dit alles uit gaat pakken weten we gelukkig al snel genoeg, Yoshi’s Woolly World zal namelijk deze maand al in de schappen komen te liggen, 26 juni om precies te zijn. De game zal exclusief op de Wii U verschijnen.