Yokai Watch

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Yokai Watch

De in Japan mateloos populaire franchise Yokai Watch komt dan ook eindelijk naar het westen in de vorm van een game voor de 3DS. De gehele franchise lijkt het succes van Pokémon te willen volgen door zowel een anime, games en diverse merchandise op de markt te brengen. In Japan lijkt dat hen gelukt, gezien de populariteit die de franchise daar behaald heeft. Gelukkig willen de Japanners dit ogenschijnlijke pareltje niet voor zichzelf houden, maar het succes ervan met de rest van de wereld delen. Als enorme fan van Pokémon kan ik dit alleen maar heel hard toejuichen en ik kan niet wachten tot deze titel het levenslicht in het westen ziet.

De E3 van 2015 bood een eerste blik op de Yokai Watch game en vanaf diezelfde eerste blik was ik verkocht. Yokai Watch lijkt namelijk wat betreft gameplay een mengelmoes te bieden tussen Pokémon en de Mega Man Battle Network-serie. Beiden zijn series die een enorme plek in mijn jeugd hebben ingenomen en die momenteel allemaal met liefde in mijn kast geplaatst zijn. Yokai Watch draait om het plaatsje Springdale, niet te verwarren met Springfield, dat op het eerste gezicht een simpele en rustige woonplaats lijkt. Nou blijkt dat het dorp overgenomen is door demonen genaamd Yokai. Hoewel niet iedere Yokai kwaad in de zin heeft, zorgen zij toch voor typische situaties die het leven van de bewoners, die hen overigens niet kunnen zien, erg ongemakkelijk maken.

Yokai Watch 
 Pixel Vault

In de game beginnen spelers in de rol van de jongeman ‘Nate’ wanneer de jongen op een vrije dag zoekt naar insecten in het bos. Naast een speciale boom die zich in het bos bevindt, vindt Nate een vreemde machine die diverse capsules bevat. De Yokai genaamd Whisper komt eruit en geeft hem een Yokai Watch, een machine die ervoor zorgt dat hij de Yokai kan zien. De Yokai zijn heel divers in hun intenties; sommigen zijn vriendelijk en hebben geen kwaad in de zin, terwijl er ook slechtere varianten zijn die chaos veroorzaken. Nate kan vrienden worden met de aardige Yokai en hen gebruiken om te vechten tegen de kwade.

Nu is het zo dat met name de beelden van het vechten in eerste instantie wat vragen bij mij opriepen. De speler kan met zes Yokai tegelijk in de aanval gaan, waarbij er steeds drie vooraan staan die gerouleerd kunnen worden. De beelden lijken aan te geven dat het aanvallen grotendeels automatisch is. Tijdens het spelen van een demo werd het vechtsysteem iets duidelijker en biedt een, voor mijn gevoel, unieke samenwerking met het touchscreen van de 3DS. Het is namelijk mogelijk om speciale aanvallen uit te voeren, die per Yokai verschillen en ieder een eigen aanvalskracht en effect bieden. Om dit op te laden zul je via het touchscreen een bepaalde actie moeten uitvoeren door bijvoorbeeld rondjes te draaien of bepaalde voorwerpen aan te tikken, die vergelijkbaar zijn met een mini-game. Op deze manier blijven de gevechten toch interactief en het werkt op een heel goede manier. Ik durf met mijn korte speeltijd met de demo nog niet te zeggen of deze gevechten op langere duur leuk blijven, maar het heeft zeer zeker potentie.

Yokai Watch 
 Pixel Vault

De vergelijking met Pokémon wordt natuurlijk niet voor niets gemaakt en het lijkt erop dat de Yokai ook kunnen evolueren wanneer ze een bepaald level bereiken. Dit zorgt ervoor dat er weer nieuwe eigenschappen en aanvallen bijkomen. Op deze manier krijg je ook steeds nieuwe Yokai te zien en het lijkt mij erg leuk om ze allemaal te vinden en te ontdekken.

Buiten de gevechten om kun je de plaats Springdale verkennen, die naast hoofdmissies ook diverse zijmissies gaat bevatten. Deze zijmissies zullen voornamelijk unieke Yokai bieden die anders niet gevonden zouden kunnen worden. Wil je alles hebben, net als ikzelf, dan kun je jezelf voorbereiden om een flink aantal uren in Springdale door te gaan brengen. Je kunt jezelf als Nate vrij verplaatsen door het dorp en jezelf zowel binnen als buitenshuis begeven.

Het doel van de game is om de Yokai met kwaad in de zin tegen te gaan. Deze Yokai hebben soms een opmerkelijke invloed op mensen in hun buurt, zo biedt de trailer al een beeld hiervan. Een personage die Nate tegenkomt geeft aan dat hij al de hele dag honger heeft en maar blijft eten, rara dit is niet zomaar, maar een Yokai zorgt voor dit gevoel. Door de Yokai te verslaan heeft de beste man geen honger meer en kan zijn dag normaal voortzetten.

Yokai Watch 
 Pixel Vault

Ik begon door te zeggen dat de game in Japan een heus fenomeen is geworden en de titel is daar dan ook al bijna een half jaar uit. Door de hype die het daar geworden is, lijkt het een veelbelovende toekomst te krijgen in het westen, hoewel dat natuurlijk nog moet blijken. Naar mijn idee heeft de titel genoeg in zijn mars om hier ook heel succesvol te worden en om eerlijk te zijn hoop ik ook dat deze franchise groot wordt. In combinatie met de anime en diverse te verzamelen items biedt het in ieder geval genoeg om fans een tijd zoet te kunnen houden en hoewel ik momenteel eigenlijk al van een grote hoeveelheid dingen fan ben, is er natuurlijk altijd een plekje voor een nieuwe franchise. Eind april komt Yokai Watch uit en ik sta te popelen om te zien hoe deze hier ontvangen gaat worden.