Yo-kai Watch 2

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Yo-kai Watch 2

De Europeanen trokken aan het kortste eind als het gaat om Yo-kai Watch 2. Het vervolg op de eerste Yo-kai Watch lag in 2014 al in de Japanse winkels en kwam afgelopen september voor de Amerikanen beschikbaar. Wij hebben dus nog net iets langer naar de game moeten smachten, maar vanaf volgende maand is het zover en kunnen we ons opnieuw verslingeren aan de 3DS. 

In dezelfde periode vorig jaar konden we aan de slag met de eerste Yo-kai Watch, die al een grote populariteit had weten te winnen in Japan. Daar was het al niet enkel een game meer, maar konden mensen ook allerlei merchandise kopen en een tv-serie bekijken. Hoewel dit alles ook naar Europa kwam, leek de titel daar iets minder inslag te hebben, maar werd desalniettemin goed beoordeeld. In de game is de rol weggelegd voor de jongeman Nathan ‘Nate’ Adams. Tijdens het buitenspelen vindt hij een vreemde machine. Wanneer hij hem oppakt, komt de Yo-kai Whisper eruit en vertelt hem over de wereld van de Yo-kai. Yo-kai zijn als het ware demonen met verschillende intenties. Sommige zijn vriendelijk, maar anderen zorgen voor chaos. Dankzij de machine met de naam Yo-kai Watch, kan Nate de vriendelijke Yo-kai vangen en gebruiken om te vechten tegen de kwade.

Yo-kai Watch 2 
 Pixel Vault

Nieuwigheden

Tot zover een hele korte samenvatting van het eerste deel. Het lijkt erop dat het vervolg gewoon weer lekker verder pakt op waar we waren gebleven, met een paar nieuwe toevoegingen. Opnieuw zijn er Yo-kai te vinden in het dorp waar Nate opgroeit en weten zij op verschillende plekken weer chaos te veroorzaken. In het tweede deel zijn de Yo-kai die al bekend waren aangevuld met een reeks nieuwe, zodat de fans weer een poging kunnen doen om de namen van elk personage te leren. Ook het dorp heeft een flinke upgrade gehad en is een stuk groter. Dat zorgt ervoor dat er nieuwe plekken te ontdekken zijn, zodat het zelfs voor de mensen die het eerste deel grijs gespeeld hebben een geheel nieuwe ervaring lijkt te worden.

Ten slotte zijn ook de gevechten aangepakt. In het eerste deel kon je vechten met de Yo-kai die je gevangen had en door middel van minigames op het onderste scherm van je 3DS liet je hen speciale aanvallen doen. Zo te zien is dit vechtsysteem nog op dezelfde manier vormgegeven. In principe werkte het prima in het eerste deel, maar het zorgde ook voor een zekere eentonigheid doordat je constant hetzelfde deed. Het lijkt erop dat dat in dit deel nog steeds hetzelfde is, maar er gebeuren wel andere dingen op het bovenste scherm. Zo zijn bepaalde Yo-kai op een grootse manier vormgegeven. Een van de gevechten die je in de trailer kunt aanschouwen betreft een enorm skelet die aanvalt met gebruik van een kauwgomballenautomaat. Ik maak echt geen grapje, dit is wat de video laat zien. Dit maakt wel duidelijk dat er een poging gedaan wordt om de gevechten anders en beter te maken, maar voor de rest wordt nog niet helemaal duidelijk hoe dit er dan uiteindelijk uit gaat zien.

Yo-kai Watch 2 
 Pixel Vault

Terug in de tijd

Wat mij een heel interessant aspect lijkt aan het tweede deel is het feit dat je terug kunt in de tijd. De trailer maakt duidelijk dat je tijdens de verhaallijn 60 jaar terug in de tijd kan. Dit stuk wordt natuurlijk heel klassiek weergegeven dankzij een sepia-laagje. Ik ben heel erg benieuwd hoe de game dit wat betreft vormgeving weet weer te geven en of alles er daadwerkelijk ouder en anders uitziet. Natuurlijk ga je niet enkel terug in de tijd voor de lol, maar heb je een duidelijk doel om dit te doen. Op deze manier kom je namelijk achter de origine van de Yo-kai. Iets wat voor mijn gevoel eerder een beetje ontbrak en ik hoop dat met deze missie een aantal vragen beantwoord gaan worden.

Twee versies

Ontwikkelaar Level-5 besloot met het tweede deel van Yo-kai Watch het voorbeeld te volgen van franchises zoals Pokémon en Fire Emblem en deze in twee versies uit te laten komen. Het gaat om Fleshy Souls en Bony Spirits en volgens mij mogen we van geluk spreken dat ze deze titels niet gaan proberen te vertalen naar het Nederlands. Het verschil tussen deze twee versies zit hem met name in kleine dingen. Zo kom je verschillende Yo-kai tegen in beide delen, de zogeheten version exclusives. Daarnaast zijn kleine stukken van het verhaal anders. Een van de voorbeelden hiervan is de factieleiders die je in het verhaal tegenkomt. Wanneer je met Nate het verleden ingaat, moet je daar de keuze maken wie je wilt steunen. Beide versies hebben een eigen leider.

Yo-kai Watch 2 
 Pixel Vault

Met alle vernieuwingen die zijn aangebracht in Yo-kai Watch 2 lijkt het erop dat dit een waardig vervolg gaat worden op zijn voorganger. Het eerste deel werd al goed ontvangen en het is dan ook niet gek dat de vernieuwingen die meekomen slechts volgend zijn op wat deze ons wist te brengen. Het is nog maar een maandje wachten voordat we aan de slag kunnen met Yo-kai Watch 2, deze ligt namelijk op 7 april in de winkels. Weet jij al met welke versie jij aan de slag gaat?