Xbox Live Indie Games gaat sluiten

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Xbox Live Indie Games gaat sluiten

Het oude Xbox Live Indie Games zal over een aantal jaar de deuren gaan sluiten. Het stokje zal dan volledig overgedragen worden aan het nieuwere ID@Xbox.

Jarenlang was Xbox Live Indie Games de plek op de Xbox 360 en Xbox One om tussen de, door indie-studio’s gemaakte, games te neuzen. Kleine games die vaak voor een prikkie te koop waren deden hier de ronde en waren medeverantwoordelijk voor de indiegame-boom die we in de vorige generatie hebben ervaren. Daar zal over twee jaar een einde aan gaan komen aangezien Microsoft heeft aangekondigd de deuren van Xbox Live Indie Games permanent te gaan sluiten. Vanaf 9 september 2016 zullen makers van games niet meer in staat zijn nieuwe games te uploaden. Een jaar later in september van 2017 zal de service gesloten worden voor de consumenten. Aan het einde van dat jaar moet er definitief een einde aan de service zijn gekomen. Nieuwe memberhips voor Xbox Live Indie Games zullen niet meer verstrekt worden en de huidige zullen simpelweg aflopen.

De reden hiervoor is omdat Microsoft al een tijdje een nieuwe service heeft lopen genaamd ID@Xbox, waardoor het oude al een tijdje niet meer relevant is. De eigenaren van de huidige memberships zullen gratis toegang krijgen tot Microsoft’s Windows 10 Developer Program, al is dat alleen voor games voor de pc bedoeld.

Mensen die games hebben gekocht via Xbox Live Indie Games hoeven niet bang te zijn: Microsoft heeft beloofd dat reeds gekochte games nog steeds te spelen en/of te downloaden zijn, zelfs wanneer de service sluit.

Microsoft gaf in afgelopen mei al aan de service te willen eindigen, maar wist destijds nog geen details te geven over hoe en wanneer. De transitie naar ID@Xbox is voornamelijk gedaan zodat indie ontwikkelaars niet meer hun game zelf kunnen uitgeven en dat niet zomaar alles geüpload wordt.