World of Warcraft-hacker een jaar de gevangenis in

archief
Tim Miechels op 20 januari 2020
World of Warcraft-hacker een jaar de gevangenis in

Daden in online games hebben vaak consequenties in de echte wereld. Dat ervaart de Roemeense World of Warcraft-hacker Calin Mateias. De speler vuurde een serie DDoS-aanvallen af op Blizzards MMORPG en moest daarom in Los Angeles voor de rechtbank verschijnen. Vandaag is bekendgemaakt dat hij veroordeeld is tot een jaar cel en een flinke boete.

De 38-jarige Calin Mateias was een fanatiek World of Warcraft-speler die online de gebruikersnaam Dr Mengele gebruikte. Tussen februari en september van 2010 liet hij een serie DDoS-aanvallen op de Europese servers van de game los. Het Amerikaanse Department of Justice laat weten dat hij de aanvallen uitvoerde vanwege een aantal conflicten waar hij met zijn in-game concurrenten in beland was:

Mateias, using his in-game avatar, often participated in collaborative events, such as ‘raids’ where players joined forces to meet game objectives and were rewarded with virtual proceeds or in-game advantages, became involved in disputes with other players for a variety of reasons, including the division of loot and membership in raid teams.

De World of Warcraft-hacker is na onderzoek van de FBI door Roemenië uitgeleverd aan de Verenigde Staten en zit sinds 20 november in voorarrest. Vandaag wordt bekend dat hij een jaar celstraf krijgt. Bovendien moet hij een bedrag van 29.987 dollar aan Blizzard betalen voor de schade die het bedrijf door de aanvallen geleden heeft.