Wolfenstein 2: The New Colossus

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Wolfenstein 2: The New Colossus

In 2014 werd de Wolfenstein-serie nieuw leven ingeblazen. Met Wolfenstein: The New Order konden we weer als vanouds los gaan op het Nazigespuis. Nu, drie jaar later, komt het vervolg genaamd Wolfenstein 2: The New Colossus uit en we mochten deze alvast uitproberen op het hoofdkantoor van Bethesda.

Onze grote held BJ Blazkowicz is terug en hoe! BJ ontwaakt uit een coma nadat hij flink wat schade heeft opgelopen in het vorige deel. Ondertussen heeft de wereld niet stilgezeten en is letterlijk chaos uitgebroken over de hele wereld. BJ, die door zijn verwondingen in een rolstoel zit, moet zo snel mogelijk uitbreken voordat de Nazi’s hem te pakken krijgen.

Rollende moordmachine

De speelsessie begon dan ook met het eerste level waarin je met BJ in een rolstoel moet ontsnappen uit het gebouw. In eerste instantie denk je dat je enorm kwetsbaar bent doordat je beide handen moet gebruiken om vooruit te komen, maar niets is minder waar. BJ is zelfs in een rolstoel een moordmachine en laat dan ook werkelijk niets heel van zijn tegenstanders.

Wolfenstein 2 The New Colossus 
 Pixel Vault

 

Doordat je in een rolstoel zit kun je niet even gemakkelijk op elke plek komen. Als speler moet je dus goed om je heen kijken, welke route het meest geschikt is.  Kom je bij een trap en wil je naar beneden, dan rol je dus keihard naar beneden. Dit bezorgde meerdere malen een sadistische glimlach op mijn gezicht. Je moet echter wel goed uitkijken, want je leven is niet denderend hoog gezien je zwaargewond bent. De loopbanden zijn ideaal om je snel van A naar B te verplaatsen en om de kogelregen te ontwijken.

Shocktherapie

Gelukkig krijg je snel hulp van een professor met een lekker aangedikt duits accent. De professor heeft elektrische vallen geplaatst door het hele level heen, waardoor iedereen die er doorheen gaat, wordt omgetoverd tot as. Meerdere malen zag ik de val niet op tijd en heb ik dit zelf ervaren. Ben je meer van de tactische aanpak dan kun je deze vallen gebruiken om de vijand snel uit te schakelen.

Net als in de vorige game kun je deze keer ook je vijanden besluipen en geruisloos afmaken. Vooral wanneer je in een rolstoel zit, levert dit creatieve moordpartijen op. Hoewel de focus niet op de stealth-aspecten ligt, biedt de game wel genoeg mogelijkheden om de stille route te volgen.

Wolfenstein 2 The New Colossus 
 Pixel Vault

Blöde Kuh

Het eerste gedeelte was vrij kort en wat volgt is een cutscene waarin we veel personages tegenkomen uit het vorige deel. Zo ook een van mijn favoriete slechteriken: Frau Engel. De blonde Nazileidster die in het vorige deel een bezoekje aan de kaakchirurg kon brengen. Ze is in ieder geval terug en hoe. Haar gezicht heeft iets meer littekens dan de vorige keer, maar haar karakter is misschien nog wel sterker dan ooit. Deze keer heeft ze haar dochter bij zich die totaal niet het karakter van Engel heeft georven. Engel lijkt in deze game helemaal nergens meer rekening mee te houden en zal er dan ook alles aan doen om BJ om te leggen.

Wat ik erg sterk vind, is dat er gewoon in het duits wordt gepraat en niet met een duits accent. Zo heb ik in mijn speelsessie flink wat nieuwe duitse scheldwoorden geleerd die Frau Engel maar al te graag tegen haar dochter roept. Ik verheug me er dan ook op hoe Frau Engel in het verhaal is verwerkt.

Stars en Stripes

Het tweede gedeelte brengt me naar de USA. Amerika heeft zich inmiddels overgegeven en de Nazi’s zijn het land langzaam in een tweede Duitsland aan het veranderen. De combinatie van typisch Amerikaanse omgevingen en Duitse invloeden zijn uitstekend gedaan. Zo zien we een typisch Amerikaans dorpje waarbij er op elke hoek Nazi’s de wacht houden en zien we zelfs KKK-leden rondlopen. Iets wat denk ik in verschillende landen nogal verkeerd kan vallen.

Wolfenstein 2 The New Colossus 
 Pixel Vault

Als BJ ben je verkleed als brandweerman en moet je een in je gasfles verstopte kernbom meesmokkelen naar de hoofdbasis van de duitsers. Je eerste stop is een cliché Amerikaans restaurant waarin je een vrouw met een jongetje Duitse woorden hoort oefenen. De Amerikanen moeten namelijk allemaal Duits leren. Al gauw komt er een Duitse officier binnen die jou vragen begint te stellen. Het duurt dan ook niet lang of hij herkent je. Gelukkig heeft de barman niet alleen milkshakes om uit te delen en weet je met zijn hulp te ontsnappen.

Knallen met z’n allen

Via een tunnel kom ik in een ondergrondse basis terecht en krijg ik een flink aantal nieuwe vijanden op mijn scherm te zien. Doordat dit stukje zich in het midden van de game afspeelt, heb ik dus ook meer wapens tot mijn beschikking. Ook heb ik de mogelijkheid om mijn wapens te upgraden. Zo zijn er onder andere mogelijkheden voor geluidsdempers of extra schade.

Naast de standaard soldaten kom ik ook weer grote, gepantserde soldaten tegen die met een soort laserstraal mij het leven zuur proberen te maken. De officieren die ik tegenkom, sturen vooral de soldaten aan en komen alleen in actie als ik te dichtbij hen in de buurt ben of als zij als enige over zijn. Helaas zijn mijn grootste vijanden uit de vorige game ook weer van de partij: de Kampfhunde. Deze honden hoor je al van ver aankomen, maar zie je pas op het laatste moment. Een nieuw element zijn de ninja-achtige Nazi’s die erg snel kunnen bewegen en ook boven je kunnen eindigen. Je moet dus je hele omgeving goed in de gaten houden.

Wolfenstein 2 The New Colossus 
 Pixel Vault

Colossus van een game

In de korte periode dat ik de game heb gespeeld, ben ik razend enthousiast geworden. Het enige minpuntje wat ik kon vinden, waren de gezichtsanimaties die niet helemaal synchroon lopen met het geluid. Dit was echter niet altijd het geval, dus hopelijk ziet de ontwikkelaar nog een kans om dit aan te scherpen. De brute gameplay, de nieuwe engine die volledig tot zijn recht komt en de doordachte personages maken alles meer dan goed. Ik heb ongelofelijk veel zin in deze game en kan niet wachten tot 27 oktober.

Kun je ook niet wachten tot Wolfenstein 2: The New Colossus uitkomt? Lees dan hier het interview met de senior game designer van de game. Wolfenstein 2: The New Colossus wordt op 27 oktober verwacht voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.