Windows 8.1 zorgt voor muisvertraging in bepaalde games

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Windows 8.1 zorgt voor muisvertraging in bepaalde games

Veel gamers hebben de afgelopen dagen klachten geuit dat ze, na het installeren van de Windows 8.1 update, ernstige vertragingen bij de registratie van muisbewegingen tijdens het gamen. De problemen zouden enkel plaatsvinden bij games die geen gebruik maken van de Raw Input-api van Microsoft.

Mark Cranness buigt zich in het Windows-forum van Reddit over de meldingen die verschillende gamers plaatste na de installatie van Windows 8.1. Cranness is geen onbekende van de problemen die muisversnelling op kan leveren in Windows; zo leverde hij eerder de MarkC Mouse Fix op waarmee de versnelling werd uitgeschakeld die Windows automatisch toepast op muisbewegingen.

Volgens Cranness heeft Windows 8.1 voornamelijk moeite met de games die geen gebruik maken van Microsoft’s Raw Input-apit. De api zorgt ervoor dat software niet naar de positie van de cursor op het scherm kijkt, maar naar de daadwerkelijke bewegingen van de muis. Wanneer games niet deze api gebruiken, maar puur rekening houden met de positie van de cursor, lijken er problemen te ontstaan, vooral met muizen die een hoge DPI-waarde hebben.

Verschillende games hebben momenteel last van de problemen, waaronder Deus Ex: Human Revolution, Metro 2033 en Stalker: Call of Pripyat. Waarom Windows 8.1 wel de problemen heeft, terwijl vorige versies van het besturingssysteem niet hadden, is momenteel nog niet bekend. Er is ook momenteel nog geen oplossing gevonden voor het probleem.